Budak podržao Jokića: za zastoje u provedbi strategije obrazovanja najviše krivo Ministarstvo

Predsjednik Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Neven Budak izjavio je u ponedjeljak da je za zastoje u provedbi strategije najviše krivo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, te je upozorio da povjerenstvo trenutno nema ozbiljnu podršku ni jednog relevantnog državnog tijela.

Bez odgovora državnih institucija

Povjerenstvo je prije mjesec dana dostavilo izviješće o provedbi Strategije od njezina prihvaćanja do kraja ožujka, ali nije dobilo odgovor niti od jedne institucije u Vladi i Ministarstvu, rekao je Budak na konferenciji za novinare. Povjerenstvo je imalo jedino sastanak s potpredsjednikom Vlade Božom Petrovim, ali bez vidljivih rezultata, što je slično, kazao je, i odnosu prošle Vlade.

U izvješću je razvidno kako je od 340 mjera strategije započela provedba 122 mjere, a u potpunosti je provedeno njih 17. Radi se uglavnom o mjerama koje ne zahtijevaju kontinuiranu provedbu, dok se znatan broj mjera provodi u razdoblju od nekoliko godina. Ne možemo biti zadovoljni provedbom, ali ona i nije tako loša, ocijenio je Budak.

Na području ranog i predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja, Ministarstvo je nadležno za 54 posto mjera, Vlada za 8,8 posto, Posebno stručno povjerenstvo za 2,4 posto i 24 druge institucije za 34,1 posto mjera, kaže se u izviješću.

Naše povjerenstvo radi na svim ciljevima osim na onima koje ovise o Ministarstvu, te provodi 75 posto od 8 mjera koje su u našoj nadležnosti, ustvrdio je. Od 127 mjera koje su nadležnosti MZOS-a pokrenuto je 43 posto njih, dok je Vlada pokrenula ostvarivanje 38 posto od 24 mjere koje su u njezinoj nadležnosti, izvijestio je Budak.

Loš odnos vlasti prema strategiji

Odbacio je optužbe ministra Predraga Šustara da je povjerenstvo odgovorno za lošu provedbu strategije i usvtrdio da je za zastoje najviše krivo samo Ministarstvo, koje nije odgovorilo ni na izviješće o provedbi strategije niti na zahtjev za sastankom.

Budak se požalio na loš odnos vlasti prema strategiji – bivša Vlada nije ni spomenula strategiju u svom izviješću, a ova nije predvidjela nikakva proračunska sredstva za njezinu provedbu. Zbog svega izostala je mogućnost povlačenja ogromnih sredstava iz EU fondova, tvrdi Budak.

Na pitanje očekuje li smjenu povjerenstva, Budak je kazao da je njihov položaj propisan strategijom koju bi trebao mijenjati Sabor, a to nije u nadležnosti MOZS-a niti Ministarstvo ima kapaciteta da od Vlade preuzme provedbu strategije.

Osvrnuo se i na položaj cjelovite kurikularne reforme napomenuvši da se radi o jednom od 30 ciljeva strategije, o kojoj se u javnosti raspravlja parcijalno, najviše o kurikulumu hrvatskoj jezika i kurikulumu povijesti, a o strukovnom obrazovanju gotovo ništa, iako 75 posto srednjoškolaca pohađa strukovno obrazovanje.

Podrška Jokiću i stručnoj skupini

Kritički se osvrnuo na saborsko imenovanje deset članova za vrednovanje kurikuluma, ocijenivši da oni ne mogu vrednovati 53 različita područja, i najavio da će se sa sličnim problemima sresti i recenzentski postupak.

Podržao je rad stručne radne skupine za provedbu cjelovite kurikularne reforme koja je prije pet dana podnijela ostavku i rekao da su Boris Jokić i njegov stručni tim entuzijastički napravili ogroman posao, jako kvalitetno, a nije siguran da bi to mogao napraviti netko drugi.

Mislim da bi se Jokić s ekipom trebao vratiti radu na cjelovitoj kurikularnoj reformi, rekao je Budak. Nadam se da će se odnos prema strategiji promijeniti i da će se vrlo brzo, osobito u svjetlu najava prosvjeda, shvatiti vrijednosti obrazovanja. Vjerujem da nećemo biti zadovoljni time da svi budu konobari i sobarice, poručio je Budak i najavio da će povjerenstvo nastaviti raditi ono što je u njegovoj nadležnosti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.