Budimir (TIH): Neka se potres razorno osjeti i na bankovnim računima stranaka

Foto: Fah/Narod.hr (Fotomontaža: Narod.hr)

Transparency International Hrvatska povodom potresa koji je zahvatio Hrvatsku poziva vodstva političkih stranaka da vlastite prihode koje ostvaruju iz proračuna na svim razinama usmjere prema saniranju ogromnih posljedica kojima svjedočimo.

„Profesionalni političari niti u jednom trenutku do sada nisu spomenuli ogromne količine novca kojima raspolažu na poslovnim računima političkih stranaka. Taj novac im se dodjeljuje temeljem nepoštenih zakonskih rješenja o financiranju političkih stranaka u nekoliko rata godišnje. Vrijeme je da ga se doborvoljno odreknu u punom iznosu i preusmjere ga za potrebe saniranja posljedica potresa. 16,9% proračunskih troškova svake godine odlazi na profesionalno financiranje političkog tržišta u Hrvatskoj koje je neefikasno i zatvoreno bez želje da se promjeni.

Svake godine se iz državnog proračuna odlije više od 50 milijuna kuna, a iz lokalnih proračuna još oko 40 milijuna kuna na račune političkih stranaka koje su registrirane kao neprofitne organizacije. Svi profesionalni političari ionako su plaćeni za svoj rad mjesečnim primanjima i brojnim povlasticama.

Biti pozitivan primjer drugima znači dati sve što imaš, a što su mnogi građani već pokazali vlastitim ponašanjem i solidariziranjem.“ poručila je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a nakon razornih potresa koji su pogodili Petrinju, Sisak i okolicu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr