Bulj za Narod.hr: ‘Prijedlog zakona o sjemenu zabit će zadnji čavao u lijes hrvatskim selima’

Foto: Facebook

Saborski zastupnik Miro Bulj za Narod.hr upozorio je na štetnost Zakona o sjemenu o kojem se danas raspravlja i na Odboru za poljoprivredu te pozvao da se taj prijedlog zakona povuče iz procedure.

“Žele uništiti proizvodnju domaćeg autohtonog sjemena, a sto tisuća OPG-ova živi od vlastitog sjemena, a sve kako bi pogodovali multinacionalnim kompanijama i GMO proizvođačima. Ovaj prijedlog zakona je protiv sela i seljaka. I ovo malo hrvatskih OPG-ova je uništeno, a zakonom im se ograničava osnovno ljudsko pravo i proizvodnja. Ovaj prijedlog zakona sadrži dodatni članak u kojem stoji da treba dorađivati domaće sjeme kako bi bilo na tržištu, a to je za hrvatskog seljaka nemoguće, jer su to veliki troškovi kako bi se sjeme modificiralo i zato je ovo zabrana domaćeg sjemena. Ovaj zakon je zadnji čavao u lijes hrvatskoga sela, da bi se pogodovalo stranim lobijima. Nismo samodostatni, uvozimo preko 50 posto poljoprivrednih proizvoda, a ovako ćemo biti još ovisniji, a ovo malo OPG-ova i sela što još imamo, bit će izbrisano.”, kazao je Bulj.

Razgovor u cijelosti pogledajte na YouTube kanalu Narod.hr-a.

O štetnosti Zakona, Bulj govorio i na konferenciji, a ispred Sabora se našao i s predstavnicima OPG-ova i proučio.

“Ovaj prijedlog zakona, koji pogoduje lobijima koje predstavlja Vlada, a zastupa ministrica, treba povući iz procedure”, rekao je Bulj.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr