Burno na saborskom Odboru za veterane: Mrsić nudio odgodu zakona ako ‘odmah prestanu sve aktivnosti u Savskoj’

Zakon o mirovinskom osiguranju primjenjivat će se od 1. siječnja iduće godine, neće dakle biti odgode, a osnovat će se povjerenstvo koje će analizirati preko 70 tisuća mirovina, zaključak je koji su nakon višesatne burne sjednice saborskog Odbora za ratne veterane izglasali članovi Odbora iz vladajuće koalicije.

Za taj zaključak, koji je predložio potpredsjednik Odbora Željko Sabo (SDP), glasovalo je pet članova Odbora, četiri su bila protiv.

Do njegova izglasavanja u opticaju je bilo nekoliko različitih prijedloga, a zbog jednog od njih, prijedloga ministra rada Miranda Mrsića, predstavnici Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida i drugih braniteljskih udruga bili su na korak do napuštanja sjednice.

Mrsić: odgoda zakona, ako odmah prestanu sve aktivnosti u Savskoj

Naime, nakon konzultacija s članovima Odbora iz vladajuće koalicije, Mrsić je predložio formiranje povjerenstva, odgodu primjene Zakona do 1. srpnja 2015. godine, s tim da “odmah prestanu sve aktivnosti u Savskoj” gdje branitelji prosvjeduju duže od mjesec dana ispred Ministarstva hrvatskih branitelja.

Dio braniteljskih predstavnika dignuo se na odlazak, no zaustavio ih je predsjednik Odbora Josip Đakić (HDZ), pozvavši ih da “spuste loptu”. Vanjski član Odbora Ilija Vučemilović poručio je da nitko nema pravo udarati u temelje hrvatske države, Domovinski rat i branitelje.

“Možemo mi dopuniti vaš prijedlog zahtjevima za smjenom ministra branitelja Predraga Matića i njegovih suradnika”, uzvratio je ministru Mrsiću predsjednik Udruge 100 postotnih HRVI Đuro Glogoški.

“Bitno nam je povjerenje, sad i odmah”, uvjeravao je ministar sudionike rasprave. Pozvao je da se formira zajedničko povjerenstvo od predstavnika udruga, odbora i HZMO-a koje će proći kroz svih 72 tisuće rješnja o mirovinama. “To je težak posao, no tako ćemo graditi povjerenje”, rekao Mrsić okupljenima.

Naglasio je da ne može odgoditi primjenu zakona, ali da ni jedno rješenje neće ići van dok povjerenstvo ne završi cjelokupan posao. To je otprilike tri do šest mjeseci, rekao je ministar, koji je u više navrata naglasio da mirovine ostaju iste, odnosno ne mijenjaju se.

Cilj je povjerenstva da sve bude transparentno i da nitko ne bude zakinut, uvjeravao je Mrsić, no njegova uvjeravanja nisu naišla na ‘dobar prijem’.

Braniteljima od 2002. mirovine smanjene od 28 do 40%

Predsjednik Udruge stopostotnih HRVI I. skupine Đuro Glogoški objasnio je da su se braniteljima mirovine od 2002. do danas smanjivale u nekoliko navrata, ukupno 28 do 40 posto.

“Sada ovaj zakon daje pravo Vladi da na prijedlog Ministarstva rada i financija, ovisno o stanju proračuna, odlučuje samostalno o rezanju naših mirovina, bez Sabora kako se to dosad radilo. Gdje je tome kraj? Nećemo prihvatiti da se ovako postupa s nama”, kazao je Glogoški – prenosi Večernji list.

“Odgodimo primjenu zakona do srpnja 2015.”, predlagao je Đakić.

Neda Balog iz Udruge udovica hrvatskih branitelja istaknula je kako Hrvatska ima loša iskustva s povjerenstvima, a Vučemilović je zatražio da se zakon stopira dok se ne usuglasi s braniteljima i stradalnicima, poručivši da bi se “bez naše suglasnosti na Markovu trgu opet mogla pisati povijest”.

Upravo je ovaj zakon jedan od razloga prosvjeda branitelja, piše Večernji. On će naime braniteljske mirovine, od Nove godine dijeliti na da dijela – opći i posebni dio – odnosno na dio koji se financira iz mirovinskog fonda te onaj koji se financira iz državnog proračuna. Opći dio mirovine pokriven radnim stažem usklađivat će se kao i ostale mirovine, svake godine, dok će posebni dio mirovine koji je određen posebnim propisima biti povećavan samo ako bude rastao državni proračun.

Veliki broj branitelja na bojište je otišao bez dana radnog staža
ili s minimalnim stažem, pa primaju samo posebni dio mirovine. Branitelji tumače da tako njihov posebni dio mirovine ovisi o proračunu čija će se visina smanjivati ili povećavati razmjerno stanju financija u državnoj blagajni, podsjeća Večernji.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h/večernjilist
Photo: fah