Centar za mirovne studije – kamen temeljac Milanovićeve, a kamen smutnje Oreškovićeve vlade

Foto: fah

“Potpuno je neprimjereno povećavati vojni proračun u trenutku kada ne postoje direktne prijetnje teritorijalnoj cjelovitosti, suverenitetu i neovisnosti zemlje”, ustvrdili su iz Centra za mirovne studije (CMS) krajem studenoga, a početkom prosinca aktivisti CMS-a i GONG-a u ispred Hrvatskog sabora zastupnicima su dijelili letke te tražili da potpisom na ta, kako su ih nazvali, ‘osobna jamstva’, jamče svojom dvogodišnjom plaćom da razumiju sve ekonomske i društvene implikacije paketa poreznih zakona te da se neće produbiti dohodovne nejednakosti u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medijski sveprisutne udruge koje su za Kukuriku vlasti u pravilu podržavale sve poteze Vlade Zorana Milanovića, zadnjih godinu dana aktivno su unosile nestabilnost i nemir Oreškovićevoj Vladi, nameću se Plenkovićevoj vladi iako je jedno od ministarstava pripalo njihovom favoritu, povećan je iznos novca za civilno društvo, a pogotovo je vraćen “na staro“ iznos predviđen za djelovanje Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Centar za mirovne studije (CMS) nevladina je udruga građana koja se zalaže za društvenu promjenu temeljem načela nenasilja, izgradnje mira i ljudskih prava koji povezuju obrazovanje, istraživanje, aktivizam i rad na javnim politikama, ističe UNHCR uz čiju podršku CMS provodi projekt Podrška integraciji izbjeglica: iz prakse u politiku.

Centar za mirovne studije izrastao je iz različitih oblika izravne izgradnje mira u zapadnoj Slavoniji (Volonterski projekt Pakrac, 1993. -1997.), gdje se 1996. godine prvi put i razgovaralo o osnivanju organizacije. Formalno je osnovan godinu kasnije, s namjerom promicanja vrijednosti nenasilja, društvene pravde, poštivanja ljudskih prava, tolerancije i prihvaćanja različitosti kroz participativne metode mirovnog obrazovanja, istraživanja i javnog zagovaranja, navode na svojem mrežnom sjedištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udrugu zastupaju Gordan Bosanac i Julija Kranjec koja je programska voditeljica Centra za mirovne studije od sredine 2014. Financijska je voditeljica Gordana Borić, voditeljica programa Ljudska prava i ekonomija je Sandra Benčić, Gordan Bosanac voditelj je programa Društvena solidarnost i razvojna suradnja, Zrinka Kušen projektna je voditeljica, Tea Vidović voditeljica je programa Borba protiv rasizma, ksenofobije i etničkog ekskluzivizma, a Iva Zenzerović Šloser, voditeljica programa Afirmacija nenasilja i transformacija sukoba. Prije navedena voditeljica programa Afirmacija nenasilja i transformacija sukoba Emina Bužinkić od lanjske migrantske krize pojavljuje se kao predstavnica “Inicijative Dobrodošli” oko koje se pak okuplja CMS zajedno s “više od 60 organizacija civilnog društva”.

Centar za mirovne studije nalazi se na adresi Selska cesta 112 na kojoj se nalazi i Platforma 112, unutar koje djeluje 60 organizacija civilnog društva kojima naravno pripada i CMS uz B.a.B.e., Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), Documentu – Centar za suočavanje s prošlošću, GONG, Kuću ljudskih prava, Regionalni info-centar za mlade Rijeka – UMKI, Udrugu za samozastupanje, Udrugu za zaštitu ljudskih prava i građanskih sloboda HOMO Pula, Udrugu za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta Protagora, Zagreb Pride, Zelenu akciju, Žensku sobu – Centar za seksualna prava i druge.

Svim udrugama je, kako navode na svojim mrežnim stranicama, cilj promicanje i čuvanje ljudskih prava, a sve zajedno imaju i preko 70 donatora. Među njima su Europska unija, strana veleposlanstva i organizacije, Vlada RH i određena ministarstva. Riječ je uglavnom o parapolitičkim organizacijama bliskim SDP-u kojima je bez ikakvih kriterija za mandata Zorana Milanovića u prosjeku više od milijardu kuna godišnje dodijeljeno na razne načine, dio izravno iz proračuna, a dio iz županijskih, općinskih i gradskih blagajni. Predsjednik Hrvatskog Helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak spomenuo je gostujući u tv-emisiji 2014. da mu je nekadašnji SDP-ov ministar financija Slavko Linić prilikom slučajnog susreta rekao da se dvije milijarde i 800 milijuna kuna izdvaja za nevladine udruge za ljudska prava.
U tim udrugama uglavnom cirkuliraju isti ljudi, a redovito osnivaju i nove udruge ili druge oblike djelovanja stvarajući privid masovnosti kako ljudstva tako i broja udruga preko kojih dobivaju donacije ili izvlače novac iz državnog proračuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Centar za mirovne studije također je jedan je od osnivača Documete, a nedavno su uz Centar za građanske inicijative Poreč, Građanski odbor za ljudska prava (GOLJP Zorana Pusića), Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Documentu-Centar za suočavanje s prošlošću i udrugu Terra, osnovali i zakladu Solidarna, čiju je početnu fazu financijski podržao program EEA and Norway Grants u suradnji s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva u okviru projekta kojeg provodi nekoliko njezinih osnivačkih organizacija, pod mentorstvom rumunjske Zaklade za razvoj civilnog društva”.

CMS između ostalih financira Sorosova Zaklada za otvoreno društvo, Vlada RH, Ured za udruge, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, MZOS, Grad Zagreb, EU, UNHCR, Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Još jedan korisnik Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo dodijelilo je godišnju Nagradu Miko Tripalo za 2015. Centru za mirovne studije. Godišnju Nagradu uručili su Stjepan Mesić, predsjednik Centra Miko Tripalo, prof. dr. sc. Gvozden Flego, predsjednik Skupštine Centra Miko Tripalo i Goran Radman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primajući nagradu u ime CMS-a Gordan Bosanac požalio se tada na uskraćivanje financija namijenjenih civilnom sektoru i da im se nastoji oduzeti uloga onoga koji promatra i nadzire društvo, a “U borbi za razvoj civilnoga društva CMS je kritizirao institucije i politike, ali nikad nije bio protiv ljudi. Naši aktivisti će uvijek vjerovati u ljude. Nastavit ćemo raditi da Hrvatska bude zemlja za sve nas, uključiva, a ne isključiva, a tome u prilog bilo bi i da dan mirne reintegracije istočne Slavonije postane nacionalni praznik”, poručio je Bosanac. Gordan Bosanac, član izvršnog odbora Centra za mirovne studije aktivan je i kao član upravnog vijeća GONG-a, nevladine organizacije koju mnogi vrlo blisko povezuju s SDP-om.

Gordan Bosanac autor je brošure koja se u ožujku 2015. dijelila za vrijeme Okruglog stola o 10 godina civilnoga sudjelovanja Republike Hrvatske u međunarodnim mirovnim misijama i operacijama, koje je u Saboru organiziralo MVEP. “Hrvatska službeno slavi kontroverznu vojnu akciju ‘Oluja’ kojom je oslobođen hrvatski teritorij 1995.”, napisao je Bosanac u brošuri nazivajući Hrvatsku “konfliktnom zemljom”, a koju je objavio Beogradski centar za sigurnosnu politiku. “Ovakvi stavovi bliski su pogledima na Domovinski rat što ih zastupaju politički krugovi u Srbiji”, upozorio je Miroslav Tuđman u zastupničkom pitanju glede sporne brošure. Tijekom kampanje protiv referenduma o braku Gordan Bosanac iznosio je u medijima niz neistina o udruzi U ime obitelji i o Željki Markić. Gordan Bosanac također član Nadzornog odbora Zelene akcije, te niza drugih udruga, individualni je osnivač i zaklade Solidarna.

“Smatram duboko problematičnim to što je Željka Markić, kao nositeljica inicijative za referendum o braku, postala dobrodošla gošća na javnoj televiziji“ rekla je aktivistica i pravnica Centra za mirovne studije Sandra Benčić. CMS je sudjelovao, zajedno s ostalim udrugama iz Platforme 112, u financiranju neuspješne kampanje “Protiv“ referenduma o braku 1. prosinca 2013., na kojem se gotovo milijun građana RH izjasnilo za ustavnu zaštitu braka kao zajednice žene i muškarca. U jakoj antikampanji u obliku u etiketiranja, stigmatiziranja i blaćenja neistomišljenika sudjelovali su i gotovo svi ministri iz Kukuriku Vlade, kao i bivši predsjednik RH Ivo Josipović. Nastojali su onemogućiti građane da donesu informiranu odluku o ovako važnoj temi, kao što su brak i obitelj. Sandra Benčić također je zaprijetila da će CMS “ukinuti odredbu Ustavnog suda o braku.” Osim što je individualna osnivačica zaklade Solidarna kojoj je Urša Raukar predsjednica, Sandra Benčić izabrana je i u Zakladnu upravu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.