Četiri inženjerske komore traže od HNS-ovog ministra Štomara povlačenje Zakona – prijete tužbama

Foto: Fah

Četiri inženjerske komore od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja traže povlačenje prijedloga izmjena Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera, u kojima, bez konzultacija sa strukom, poslovi voditelja građenja i radova gube status regulirane profesije, što dovodi u pitanje sigurnost i zdravlje ljudi i okoliša.

> Tko je Predrag Štromar – od gubitnika na izborima do potpredsjednika Vlade

Ministarstvo graditeljstva krajem listopada otvorilo je javnu raspravu o zakonu koji ukida obvezno komorsko članstvo za voditelje građenja i voditelje radova, čime oni gube status regulirane profesije, rečeno je na konferenciji za novinare predstavnika četiriju komora.

Čelnici komora nadaju se da će Vlada povući prijedlog zakona, inače će doći do tužbi

Hrvatska komora arhitekata, Hrvatska komora inženjera elektrotehnike, Hrvatska komora inženjera građevinarstva i Hrvatska komora inženjera strojarstva kažu kako ih Ministarstvo nije tražilo izvješće o provedbi i izvršavanju javnih ovlasti u tom segmentu, te od ministra Predraga Štromara traže da povuče prijedlog izmjena zakona.

“Ministarstvo graditeljstva mijenja zakon bez konzultacije sa strukom i komorama i bez uvida u stvarno stanje na gradilištima. Takav postupak pokazuje krajnju neodgovornost i nedemokratičnost izvršne vlasti”, rekla je predsjednica Komore arhitekata Željka Jurković.

> HNS-ov ministar predstavio Zakon o najmu stanova: Oporba ga nazvala ‘čistim smećem’ i ‘sramotom za ministarstvo’

Čelnici komora nadaju se da će Vlada povući prijedlog zakona, u suprotnom pretpostavljaju da će doći do tužbi.

Isto je ministarstvo profesije voditelja građenja/radova 2015. godine, nakon višegodišnjeg traženja, u statusu izjednačilo s projektantima i nadzornim inženjerima, a sada ih, tri godine kasnije, novom izmjenom namjerava deregulirati.

U Hrvatskoj postoji 300 reguliranih profesija; od policajaca, odvjetnika, pilota, doktora, kustosa i elektroinstalatera do fotografa i frizera.

Po informacijama dostupnim na stranicama Ministarstva rada i mirovinskog sustava, pojam regulirane profesije “podrazumijeva da su uvjeti za rad u profesiji propisani određenim zakonom, a obavljanje regulirane profesije podrazumijeva da osoba posjeduje stručne kvalifikacije stečene nakon obrazovanja (radno iskustvo, licencija i dr.)”, odnosno da “osoba posjeduje odobrenje za samostalan rad”.

Predsjednik Komore inženjera građevinarstva Zvonimir Sever kaže kako su poslovi ovlaštenih voditelja dio sigurnosnog sektora jer su odgovorni za sigurnost, ispravnost i kvalitetu građevine, kao i da nije opasna po higijenu, okoliš i zdravlje ljudi.

Ako se nešto sruši u zatvor idu projektant, nadzorni inženjer i voditelj građenja

“Radi se o profesionalnoj odgovornosti pojedinca. Ako se nešto sruši, po Zakonu o građenju u zatvor idu trojica: projektant, nadzorni inženjer i voditelj građenja”, ističe Sever.

Ukazujući na moguće katastrofalne posljedice nekvalitetne gradnje bez stručnog vođenja i kontrole, čelnici komora podsjetili su na ovogodišnje urušavanje nadvožnjaka u Genovi, što je odnijelo više od 40 života, te požar londonskog nebodera Grenfell Tower, koji je lani odnio 72 ljudska života.

Ukidanje komorskog članstva i provjere stručnosti tih poslova imalo bi ozbiljne posljedice na kvalitetu gradnje i sigurnost objekata, slažu se čelnici komora.

“Poduzetnici ne bi imali obvezu zapošljavanja voditelja građenja na gradilištu, pa bi gradilišta mogao voditi bilo tko. Mislimo da je tu došlo do lobiranja Obrtničke komore i nekih manjih tvrtki”, kaže Sever.

Osim toga, ako se donese takav zakon, naše komore gube ovlaštenje za provjeru kompetencija stranaca i stranih tvrtki koje dolaze graditi u Hrvatsku, dodao je.

“Je li izmjena zakona u korist naših kolega, građana ili se radi u interesu osiguravajućih društava? Ni jedan investitor neće pristati da mu voditelj građenja nema individualnu policu osiguranja”, rekao je Sever.

Izvor: Hina/sv