Ćorić o visokim računima u bolnicama: KB Dubrava i svi drugi trebaju pravno propitivati situaciju

Ćorić
Foto: fah

U valu poskupljenja i visoke inflacije građani i poduzetnici najviše strahuju od rasta cijena energenata koje tek stiže. Kakve mjere priprema Vlada i kada će ih napokon otkriti javnosti, što je mislio kada je poručio zagrebačkom gradonačelniku da počne raditi i je li mu mjesto u Vladi sigurno, neka su od pitanja na koja je za N1 odgovarao ministar gospodarstva i održivog razvoj Tomislav Ćorić.

Komentirao je četiri puta veći račun za plin u KB-u Dubrava.

“Nijedna bolnica neće stati s radom niti će njihova osnovna djelatnost biti ugrožena, Ministarstvo zdravstva će vjerojatno u okviru svojih sredstava prenamijeniti dio njih i uputiti ih u tom smjeru. Vratimo se na razloge situacije, oni se nalaze u činjenici da na vrijeme nisu kupljene dovoljne količine plina. Ovo je situacija u koju su poduzetnici dovedeni ne svojom voljom i nepravedno, i vrlo vjerojatno će i pravno biti riješeno u njihovu korist. Ali ovi veći računi su šok sami po sebi”, rekao je Ćorić.

Jedinice lokalne samouprave postavljaju menadžere u tim poduzećima, oni su odgovorni

“Imate konkretnu potrošnju jednog bolničkog sustava koji je definitivno sustav od strateškog interesa od ove država i nećemo dopustiti da on ne radi. Ministar će zasigurno na svojim stavkama ili u kontekstu prenamjene iznaći sredstva da se ovi računi podmire. Ali KB Dubrava kao i svi drugi treba pravno propitivati ovaj moment”, dodao je Ćorić.

“Jedinice lokalne samouprave postavljaju menadžere u tim poduzećima, oni su odgovorni. Ukoliko menadžer ne napravi svoj posao na vrijeme, on ima neki NO, ima neke supervizore iznad sebe, oni su ti koji su trebali promišljati o tome. Vlasnik Gradske plinare Zagreb je Grad Zagreb, odnosno Holding”, rekao je Ćorić.

“Ako me pitate da li RH treba namiriti milijardu, milijardu i pol ili koliko god kuna gubitaka koja su stvorila poduzeća u vlasništvu lokalnih samouprava jer menadžeri nisu napravili posao, a vlasnici nisu pazili rade li ovaj svoj posao, moj odgovor je – ne. Nećemo to raditi. Nije nam namjera pokrivati gubitke plinara diljem Hrvatske”, dodao je Ćorić.

Što se tiče građana, Ćorić je rekao da “država garantira i garantirat će da naši građani neće ostati bez plina”.

“Računi građanima 1. travnja neće skočiti pet puta, neće ni sto posto. Doći će do korekcije računa, mi radimo da to bude što je moguće manje”, rekao je Ćorić.

“Želimo da naši građani dožive manji šok od građana većine zemalja EU-a”
Kaže da Vladin plan još nije javno obznanjen jer će konačna cijena i subvencija ovisiti o tome kakva će biti cijena plina tijekom drugog i trećeg mjeseca.

“Idemo za time da se zaštiti najugroženija skupina građana. Naša pozicija je da uskočimo, uskočit ćemo, ali nećemo pošto-poto spašavati propalu poslovnu politiku.”, rekao je.

Vjerujemo da će mjere biti adekvatno adresirane

“Mislim da će Hrvatska nakon korekcije i na struji i na plinu imati znatno manju korekciju cijena od europskog prosjeka, a to je ono što želimo. Želimo da naši građani dožive manji šok od onoga koji su doživjeli građani najvećeg broja europskih zemalja”, rekao je.

Šok će ipak morati doživjeti.

“Zato što je jednostavno cijena plina na svjetskog tržištu narasla nekoliko puta”, rekao je.

Zagrebački gradonačelnik Tomašević rekao je da prepucavanje neće pomoći, već da treba naći rješenje koje će biti najmanje bolno. Kaže da paze da ne dođe do nikakvih udara, da ne dođe do udara cijene plina. Nada se da će Vlada ići s paketom mjera koji će spriječiti rast cijena plina za građane. Rekao je i da će Grad pokrivati neke račune. Ćorić je potvrdio da postoje razgovori

“Postoje razgovori koji se voze između Gradske uprave, odnosno Holdinga i HEP-a, u jednom dijelu ja sam razgovarao s Tomaševićem na ovu temu, to uopće nije sporno. Viđenje problema ne treba biti isto, ali u interesu nam je da se ova situacija razriješi i da nitko ne bude žrtva. Ono o čemu nitko ne trebu brinuti jesu kućanstva, naše građanke i građani, za njih će brinuti država”, rekao je Ćorić.

O cijenama goriva

“Očito je da opskrbljivači uviđaju da ova kontinuirana oscilacija na tržištima nosi potrebu kontinuiranih promjena cijena, a s druge strane očito su imali razumijevanja za trenutno visoke cijene u Hrvatskoj i odlučili ostaviti cijene ovaj tjedan, ovih baznih goriva. Mi smo u komunikaciji, ali ne na način da možemo išta sugerirati, cijena se formira među njima. Ovaj tjedan će možda donijeti i pad cijena do sljedećeg utorka. Pratit ćemo situaciju u ovom trenutku. Činjenica da već nekoliko tjedana imamo iste cjene baznih goriva je nešto što mislimo da ne zahtijeva našu reakciju. Ukoliko dođe do eskalacije na tržištu, mi ćemo reagirati, to je nedvojbeno”, rekao je Ćorić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.