Culej o kampanji blaćenja i Hini, Beus Richembergh odgovorio uvredama

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Saborski zastupnici u utorak su u objedinjenoj raspravi o izvješćima o radu Upravnog vijeća Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina) za 2014., 2015. i 2016. godinu pozitivno ocijenili financijsko poslovanje agencije, ali i upozorili na važnost pridržavanja profesionalnih standarda i prilagodbe globalnim medijskim trendovima.

> Što se događa s HINA-om: Odbor im odbija izvješća, Stazić ih hvali, a vijesti su im ‘fake news’ i propaganda

Tijekom rasprave došlo je do incidenta kada je saborski zastupnik HDZ-a Stevo Culej reagirao na pohvale Gorana Beusa Richembergha (GLAS) o radu Hine. Pri tome je Culej ukazao na Hinu i kampanju blaćenja, a Beus Richembergh izvrijeđao udrugu U ime obitelji.

> GLAS-ov Beus Richembergh protiv minute šutnje za Slobodana Praljka u Hrvatskom saboru

„Kolega Beus pored svih hvalospjeva koje ste dali Hini reći ću dvije stvari koje nisu baš pozitivne. U vrijeme slučaja Perković-Mustač Hina nije informirala građane na vrijeme, pravovremeno o svim činjenicama koje su pratile taj slučaj za razliku od drugih, koji su pravovremeno sve podatke pružili javnosti. Nadalje, jedan svježi primjer, radi se o udruzi U ime obitelji. ‘Svraćamo vašu pozornost i na činjenicu da je Hrvatska izvještajna agencija (HINA) kao javna ustanova u dva tjedna na oko 300 svojih korisnika plasirala dvije lažne vijesti o U ime obitelji ‘Udruga Domino podnijela kaznenu prijavu protiv udruge U ime obitelji i Željke Markić’ i Znanstvena analiza: Što je omogućilo politički uspjeh religijsko-političkih pokreta u Hrvatskoj’, o čemu je Udruga izvijestila i Upravno vijeće Hine. Često zbog krive uredničke politike razne vijesti i informacije koje nisu istinite dolaze u javnost i na krivi se način mogu protumačiti”, istaknuo je Culej.

„Posebno kada govorite o novinarima koji su izgubili posao ne mogu a da se ne sjetim Helene Krmpotić koja je radila na HRT 4 i koja je dobila otkaz, a njezin otac je bio zaštićeni svjedok u slučaju Perković-Mustač”, upozorio je Culej.

> Kampanja blaćenja U ime obitelji ugrožava slobodu govora i djelovanje u civilnom društvu

Na to je replicirao Goran Beus Richembergh, nekadašnji član HNS-a, danas Građansko-liberalnog saveza.

> Beus najavio – HNS pokreće opoziv ministra Barišića, pridružit će se i SDP

„Kad je riječ izvještavanju sa suđenja Perković-Mustač, to je jedan od medijski atraktivnih događaja koji je mislim najbolje pokriven, imali smo izvješća na dnevnoj bazi, i nacionalne televizije trudile su se da imaju i sliku i ton”, ustvrdio je Beus Richembergh.

> Beus Richembergh nastavlja s vrijeđanjem – ovaj put Narod.hr

„U tome smislu govoriti da se nacionalna agencija premalo angažirala malo je smiješno zato jer najjači i najvažniji korisnici su bili upravo tamo ali ona tu nije kiksala”, tvrdi.

> Goran Beus Richembergh napada i zahtjeva “reviziju tzv. Vatikanskih ugovora”

„Što se tiče udruge U ime obitelji koju ja nazivam udrugom lopova i lažljivaca, onih koji su jako, jako pokvareni, a reći ću vam i zašto. Oni su zadnji koji smiju nešto reći na ovu temu, jer ta udruga je preko svoga portala objavila da je moj biološki i pokojni otac bio osumnjičen za ratne zločine. Niti su me pitali prije toga niti su objavili demanti već puna dva i pol mjeseca. Dakle, udruga lopova i lažljivaca će završiti na sudu upravo zato jer je ona ta koja preko svoga glasila plasira izmišljotine, spinove i podmetanja. I pravo im i budi. Vidimo se na sudu”, poručio je Beus Richembergh.

> Saborski zastupnik na FB: Dobio sam neslužbenu dojavu policije i evo što mislim o ‘kršćanskoj ljubavi’ i ljudima ‘opremljenima svetačkim sličicama’

Kampanja blaćenja U ime obitelji

Podsjetimo, Udruga U ime obitelji informirala je Agenciju za elektroničke medije, saborski Odbor za medije, saborske klubove i zastupnike te pučku pravobraniteljicu o kampanji blaćenja – organiziranom širenju laži, poluistina, netočnih interpretacija – koju su protiv građanske udruge U ime obitelji i Željke Markić, predsjednice udruge, proveli određeni mediji s ciljem stvaranja negativne slike u javnosti i otežavanja djelovanja udruge u civilnom društvu.

U razdoblju od tri tjedna – od 13. 1. do 4. 2. 2018. o udruzi U ime obitelji i Željki Markić, predsjednici udruge, objavljeno je 389 članka (311 elektroničkih, a 78 u tiskanim publikacijama) koji velikim dijelom iznose laži, poluistine i netočne interpretacije.

Hrvatska izvještajna agencija (HINA) kao javna ustanova u dva tjedna na oko 300 svojih korisnika plasirala dvije lažne vijesti o U ime obitelji – Udruga Domino podnijela kaznenu prijavu protiv udruge U ime obitelji i Željke Markić i Znanstvena analiza: Što je omogućilo politički uspjeh religijsko-političkih pokreta u Hrvatskoj – o čemu je udruga izvijestila i Upravno vijeće Hine.

Ova najnovija kampanja blaćenja intenzitetom je podsjetila na medijsku kampanju blaćenja kojoj su U ime obitelji i Željka Markić bili izloženi neposredno prije referenduma o braku. Držimo da i ova difamacijska kampanja ima za cilj stvoriti lažnu, negativnu sliku o U ime obitelji i otežati djelovanje udruge i njezinih podupiratelja u hrvatskom društvu – što predstavlja zabrinjavajuće ograničavanje slobode govora i udruživanja građana.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [714.37 KB]

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr