Što se događa s HINA-om: Odbor im odbija izvješća, Stazić ih hvali, a vijesti su im ‘fake news’ i propaganda

Foto: fah, montaža narod.hr

Ovog tjedna smo u svim medijima mogli pročitati kako političari i aktivisti iz Hrvatske više neće moći držati govore u prostorima hrvatskih crkvenih zajednica u Njemačkoj, s naglaskom na Velimira Bujaneca. Vijest, izvorno objavljena na Frankfurter Rundschauu, je prenijela HINA, a ostali mediji s nje.

Bujanec je demantirao stvar, rekavši kako nikad ne održava političke skupove u prostorijama crkvenih zajednica, već u unajmljenim dvoranama. I apostrofirao da vijest u ljevičarskom mediju Frankfurter Rundschau ne dolazi od Nijemaca, što joj u Hrvata uvijek daje auru vjerodostojnosti, već od Danijela Majića, ljevičara, kaže Bujanec, i ljubitelja Jugoslavije i druga Tita. Majić na Facebook stranici ima istaknut banner “Nacionalizam ubija”. I da, on jest autor spornog teksta.

Podmetanja i “fake news”

> Velimir Bujanec o ‘vijesti’ njemačkog Frankfurter Rundschaua koji je prenijela HINA: “Takve ‘vijesti’ rezultat su podmetanja”

No, zanimljivo je da je HINA svim korisnicima servisa ponudila tu vijest iako, kako su sami naveli, u srijedu nisu mogli dobiti nikog u nadbiskupiji tko bi potvrdio ili opovrgnuo tu vijest! Dakle, HINA prenosi neprovjerene vijesti kao istinite.

> Pročitajte laži koje je Danijel Majić objavio o Hrvatima i U ime obitelji u Frankfurter-Rundschau

A Danijel Majić je dobro poznat i udruzi “U ime obitelji”: u ljevičarskim novinama za koje piše je u više navrata objavljivao laži koje je HINA prenosila, a koje je udruga demantirala. HINA je, recimo, 16. ožujka 2017., prenijela Majićev tekst naslovljen ‘U ime obitelji’ moli i pred obiteljskim savjetovalištima u Frankfurtu’ kao da se radi o provjerenim činjenicama, a ne o propagandnom uratku, što je udruga jasno odmah demantirala. Molitvu je naime organizirala jedna druga udruga koja s “U ime obitelji” nema veze.

> Zašto HINA cenzurira Ivu Pilara?

Majić je također pisao kako je UIO “nasilno 2013. iznudila referendum”, što je konstrukcija izvan pameti, jer u Hrvatskoj postoje jasno zakonom propisani kriteriji za organiziranje referenduma koji, naravno, isključuju svaki vid nasilja (ali je nešto prije toga ljevica krajnje nasilnim prosvjedima rušila s vlasti Jadranku Kosor, i to u cilju sprječavanja ulaska u EU mimo “regiona!”)

No ovo nije komentar o Majiću, već o HINA-i: čak i onima koji se ne bave profesionalno novinarstvom nije promaklo da je HINA u zadnje vrijeme postala tvornica lažnih vijesti, “fake news”. Iako se radi o državnoj izvještajnoj agenciji, koja bi time morala biti posve ideološki nepristrana i, prije svega, vjerodostojna. Ona nije niti jedno.

Recimo, kod navedenog slučaja Majićeve vijesti o UIO, urednik vanjske politike Domagoj Janković je nakon što je primio demantij vijesti da su oni organizator molitve u Frankfurtu suprotno novinarskoj etici i Zakonu o Hrvatskoj izvještajnoj novinskoj agenciji  u kom piše kako “Hina djeluje po načelima neovisnoga, nepristranog i profesionalnoga novinsko-agencijskog izvještavanja” lažnu vijest zadržao nepromijenjenu – a preuzelo ju je oko 500 korisnika – TV stanica, portala, novina.

To nije jedini slučaj, nedavno je HINA nekritično prenijela komentar portala Index, inače izrazito ideološki neprijateljskog spram udruge UIO, o tome kako udruga “emocionalno manipulira” time što je u jednom tekstu na portalu “Narod” koristila “ukradenu” fotografiju iranske umjetnice na kojoj nije djevojčica bez majke nego nećakinja fotografkinje. To je suluda konstrukcija jer se ne radi o dokumentarističkoj nego umjetničkoj fotografiji koja se godinama koristi u svijetu za ilustraciju čežnje siročeta za majkom i kampanje u vezi s tim, a sasvim sigurno nije ukradena. Po njima je valjda i Schindlerova lista “emocionalno manipuliranje” jer djevojčica u crvenom kaputiću nije stvarno spaljena u peći u Aushwitzu nego je glumica.

Bilo je još slučajeva da je HINA prenosila lažne vijesti o UIO, poput tvdnji Nebojše Zelića s filozofskog fakulteta u Rijeci izrečenih na festivalu alternative i ljevice (što sve zajedno samo po sebi govori o tome koliko su te tvrdnje vjerodostojne).

Ravnateljica iz redova politike, ne struke

> Tko je Branka Valentić – ponovno izabrana ravnateljica Hine i bivša glasnogovornica HSU

Zbog svih tih propusta u radu Agencije ne treba čuditi što je Saborski Odbor za informatizaciju i medije u srijedu prihvatio izvješće o radu Upravnog vijeća HINA-e za 2016., ali je odbio prihvatiti izvješća za 2014. i 2015., već ih tek primio na znanje. Pada u oči da su Nenad Stazić i Bojan Glavašević iz SDP-a, članovi tog odbora, inzistirali da se prihvate izvješća za 2014. i 2015. i usput hvalili kako HINA posluje. Usto, i Stazić i Glavašević su, kao i ravnateljica HINA-e, veliki pobornici donošenja novog zakona o toj agenciji kojim bi ona praktički dobila monopol na istinu u Hrvatskoj.

> Kako HINA svakodnevno pristrano oblikuje medijski prostor – hoće li Sabor reagirati?

Agencija je prošle godine prvi put u plusu nakon dugo vremena. Stazić je rekao da je zadovoljan poslovanjem, no kako to za Agenciju, koja je “svojevrsna osobna iskaznica države” nije najbitnije. Najbitnije su vijesti, da budu točne, brze, da se plasiraju u svijet, rekao je te pozvao Vladu da modernizira Zakon o Hini i omogući joj pokretanje portala kako bi i na taj način mogla zarađivati.

> Višnja Starešina: Gdje spava Melania ili kamo ide Hrvatska

Točne vijesti? HINA? Pa ako se pitate zašto u svim hrvatskim medijima možete o Trumpu i Siriji pročitati toliku hrpu lažnih vijesti je ta što ih širi HINA! Jedini izvor vijesti o Trumpu za HINA-u su opskurni američki ultraljevičarski “fake news” portali poput Salona i Huffington posta, koji otvoreno vode propagandni rat lažima protiv demokratski izabranog predsjednika SAD, a HINA to uredno prenosi bez ikakve provjere izvora! Zato se o Trumpu objavljuju isključivo difamirajuće vijesti, dok se one iz kojih je vidljivo da su to izmišljotine, ili vijesti o rekordima američke ekonomije u 2017. ne može pročitati ništa.

“Politički uhljeb koji treba dati ostavku”

> Dražen Ćurić: “Sadašnja ravnateljica Hine, Branka Valentić, je politički uhljeb i treba dati ostavku!“

Kod vijesti iz Sirije HINA je prenosila isključivo one kojima je izvor “Sirijski opservatorij za ljudska prava” kojeg čini jedan jedini čovjek, i to bivši (nadajmo se) terorist Al Quaide koji vijesti plasira iz svog stana u Birminghamu, Engleska! On tvrdi da ima mrežu kontakata u Siriji u kojoj nije bio 30 godina, ali da ih ne smije razotkriti “jer im prijeti smrt ako se sazna njihov identitet”. Dobar izgovor, samo što nikad ničim nije dokazao da ima ikakve kontakte u Siriji, i da mu tekstove ne dostavljaju britanska tajna služba i CIA kako bi im kao “vjerodostojan” poslužio za plasiranje dezinformacija u mainstream medije, što je i najvažniji posao današnjih obvaještajnih agencija.

Zato možda vanjski član Odbora Nedjeljko Marković ne dijeli oduševljenje Stazića i Glavaševića i ističe kako se izvješće za 2014. doima kao “obračun” sa bivšim događajima u Hini, odnosno s bivšom upravom i ravnateljicom koju je tada zamijenila Branka Valentić. A kad se pogleda tko je ona i kako je došla i opstala na čelu agencije, jasno je i kako se nekoć ugledna kuća pretvorila u pandan Tanjuga iz vremena Slobe Miloševića.

> HNiP: HINA cenzurira vijesti i politički pogoduje

Branka Valentić je, prema riječima moje sugovornice koja je nekoć radila u HINA-i, a koja želi ostati anonimna (podaci poznati redakciji) “tipičan uhljeb”, a na to je mjesto je došla zahvaljujući Zoranu Milanoviću koji ju je gurao i, najviše, zahvaljujući američkom veleposlaniku Montgomeryju, odnosno njegove supruge, a svoje kume Lynne.

“Tražio se uvjet 5 godina na uredničkim poslovima, a ona je u Vjesniku bila samo novinar, nikad nije radila kao urednica. Došla je u sklopu podjele plijena unutar Kukuriku koalicije kao glasnogovornica Stranke umirovljenika”, kaže ona. Isto to su već ranije za medije tvrdili brojni djelatnici Vjesnika – gdje je ona navodno, po svom CV-u, bila urednik, samo što se njene kolege toga očito ne sjećaju.

Jedan od njih je novinar Dražen Ćurić,  koji je lani rekao kako ga i nakon dugo godina u novinarstvu još uvijek može iznenaditi medijska površnost i nekritičko prenošenje glasina, pa i spinova. “Meni se čini da je cijelu priču (o njegovom dolasku na čelo HINA-e, op. autora) pokrenula sadašnja ravnateljica Branka Valentić koja se, kako čujem od kolega, grozničavo bori da sačuva svoju fotelju. Znam da nije lako izići na tržište nakon ravnateljske „plaćice“ i svih mogućih pogodnosti koje takva funkcija donosi, ali takav je život. Želio bih podsjetiti vaše čitatelje da je Branka Valentić na sadašnju poziciju došla ponajprije zbog toga što je bila glasnogovornica Hrvatske stranke umirovljenika koja je, pak, bila vjerni koalicijski partner Zorana Milanovića. Stoga bi bilo normalno da kao politički uhljeb sama podnese ostavku, a ne da spletkari na sve moguće načine kako bi spriječila bilo kakvu konkurenciju”.

> Nakon što je bivša HSU-ova glasnogovornica opet postala ravnateljica Hine – Hrelja ipak neće dati potporu Plenkovićevoj Vladi?

HINA je štitila ministra od skandala 

Za Branku Valentić je još rekao kako će mu njen mandat ostati mi u sjećanju, prije svega, po tome što je napadno štitila bivšeg SDP-ova ministra Miranda Mršića. Naime, u HINA-i se pod ravnateljstvom Branke Valentić provodi cenzura te političko pogodovanje, na što su upozorili “Hrvatski novinari i publicisti” krajem rujna 2016. kada je HINA tijekom predizborne kampanje zaustavila objavljivanje teksta o tome da je tvrtka koja je bila u vlasništvu Mrsićeve supruge HZZO-u ostala dužna više od 10 milijuna kuna.

Još sporniji od njenog izbora je bio reizbor, koji je bio nezakonit. Reizabrala su je tri od pet članova Upravnog vijeća – a svima je u trenutku reizbora istekao mandat! Dva njena protukandidata su komentirala otvoreno pismo koje su Radničko vijeće Hine, Sindikat novinara Hrvatske (SNH) i HINA-in ogranak HND-a poslali Upravnom vijeću HINA-e, a u kojemu se poziva vijeće da ponovo izabere nju. Neven Pavelić ustvrdio da je riječ o pamfletu.

Stvari ni prije nje nisu bile idealne, bivša ravnateljica HINA-e ju je ostavila u velikim dugovima i s nekoliko tužbi za mobbing. Valentić je konsolidirala poslovanje, ali je i otpustila tridestak ljudi a na njihova mjesta kasnije dovela svoje poslušnike, uglavnom ljevičarsko-marksističke provenijencije. U vezi nje spominjali su se u srijedu na odboru propali projekti, to da u radu Agencije prevladavaju priopćenja, te kako su prihodi zapravo pali, te kako je HINA u tri godine za edukaciju stotinjak novinara izdvojila samo 25.000 kuna.

Usto, spominjala se i svota od 1,6 milijuna kuna rezervirana za sudske sporove.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr