Kako HINA svakodnevno pristrano oblikuje medijski prostor – hoće li Sabor reagirati?

Foto: Fah

Hrvatska izvještajna novinska agencija (HINA) vijest da je Vlada sa sjednice Saboru predložila da ne prihvati prijedlog IDS-a, PGS-a i Liste za Rijeku o dopuni Kaznenog zakona koja se odnosi na sankcioniranje propagiranja nacističkog, fašističkog i ustaškog režima – popratila naslovom “Odbijen prijedlog IDS-a o kažnjavanju zbog ustaškog pozdrava” koju su prenijeli i brojni drugi portali, očigledno aludirajući na pozdrav ‘za dom spremni’.

> Odbijen prijedlog IDS-a o kažnjavanju nacističkog, fašističkog i ustaškog režima

> Dr. Lučić: ‘Smrt fašizmu’ kliknu na kraju gradonačelnica, hrabro i odlučno, baš kao drugarica Ingrid nedavno u Saboru

Dr. sc. Sanja Bilač upozorava da se kontrola medija u Hrvatskoj približava razini kontrole medija u totalitarnome režimu.

> Zašto su mediji bojkotirali skup HAZU-a Granice Republike Hrvatske – mostovi suradnje ili prijepora sa susjedima?

Hina, osim što sustavno izbjegava prenositi važne znanstvene skupove ili izvješća najeminentnije hrvatske znanstvene institucije, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, već mjesecima svojim naslovima i pristranim pisanjem dovodi pozdrav ‘za dom spremni’ isključivo u kontekst Drugog svjetskog rata, a tekstovi su prepuni neprimjerenih komentara umjesto neutralnog izvješćivanja o događajima. Ne samo o ovoj temi već i drugima, koje se tiču vjere, hrvatskih branitelja, ali i hrvatske povijesti.

> Smatra li Gordan Jandroković Hinino izvješćivanje o graničnom sporu sa Slovenijom objektivnim?

Tako je prilikom izvještavanja o proslavi 22 godine vojno oslobodilačke akcije Oluja ove godine u Kninu objavila pristran tekst pod naslovom “Knin – zbog ustaškog pozdrava privedena sedmorica; još tri osobe prekršajno prijavljene“. U vijesti Hina dalje navodi da je “policija sedmoricu koji su izvikivali ustaški pozdrav privela prekršajnom sucu u Kninu uz optužni prijedlog zbog izvikivanja teksta neprimjerenog sadržaja”, u potpunosti ignorirajući događanja iz devedesetih godina prošlog stoljeća i Domovinski rat, kada se taj pozdrav, kao ni ostali HOS-ovi simboli nisu rabili iz fašističkih pobuda, već isključivo kao otpor velikosrpskom fašizmu.

> Bojna Čavoglave: MUP kriminalizira najpoznatiju ratnu pjesmu, a dopušta totalitarne simbole agresora i komunizma?

Pozdrav ‘za dom spremni’ u HOS-ovom grbu ili pjesmi Čavoglave nema namjere veličanja ustaškog režima, međutim petokraka zbog masovnih komunističkih zločina može stvoriti nelagodu kod žrtava i njihovih obitelji, a to HINA u potpunosti ignorira brojnim predstavljanjima, kako fotografijama tako i tekstom, ekstremno lijevih pokreta te marginalnih lijevih skupina.

> Zašto HINA cenzurira Ivu Pilara?

Na argument kako je riječ o identičnom pozdravu koji vrijeđa osjećaje žrtava ustaškog režima, protuargumenti se nalaze u presudi ESLJP-a u slučaju Attila Vajnai protiv Mađarske, upozorio je Marinko Jurasić u Večernjem listu.

> Dražen Ćurić: “Sadašnja ravnateljica Hine, Branka Valentić, je politički uhljeb i treba dati ostavku!“

Podsjetimo, ponovno, pod prema nekim informacijama čudnim okolnostima, izabrana ravnateljica Hine bivša je glasnogovornica Hreljinog HSU-a, donedavnog partnera HNS-a i IDS-a u Kukuriku koaliciji.

Također važno je istaknuti, Hrvatski sabor, osnivač Hine, još nije raspravio izvješće Upravnog odbora te agencije ni za 2014. godinu!

> Doc. dr. sc. Mato Palić o srpskome u Saboru: Prekršen je Ustav Republike Hrvatske

No, što možemo očekivati od predsjednika Hrvatskog sabora i njegovih stranačkih kolega koji ne reagiraju na opetovana kršenja Ustava Republike Hrvatske u samom Saboru?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr