Smatra li Gordan Jandroković Hinino izvješćivanje o graničnom sporu sa Slovenijom objektivnim?

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Komercijalnim medijima može se predbaciti da o nekome događaju od nacionalnog interesa, kao što je primjerice onaj održan u HAZU o granicama i razgraničenju, nisu izvijestili, ali što reći kad u svojemu servisu o tome ne izvijesti nacionalna agencija Hina ili javni medijski servis HRT?

> Dražen Ćurić: “Sadašnja ravnateljica Hine, Branka Valentić, je politički uhljeb i treba dati ostavku!“

U HAZU je potvrđeno da su medijima uputili poziv o skupu Granice Republike Hrvatske – mostovi suradnje ili prijepora sa susjedima.

> Tko je Branka Valentić – ponovno izabrana ravnateljica Hine i bivša glasnogovornica HSU

No u servisu Hine takav događaj nije niti najavljen, iako je nekad bila dobra praksa da se najave događaji bez obzira na to hoće li se o njima izvijestiti. Da je Hina zatajila događaj, svjedoči i činjenica da nije bila u stanju prenijeti ni priopćenje koje je na svojim stranicama objavio HAZU o navedenome skupu, piše Hrvatski tjednik od 12. listopada 2017.

> Zašto su mediji bojkotirali skup HAZU-a Granice Republike Hrvatske – mostovi suradnje ili prijepora sa susjedima?

Sve to možda bi bila puka slučajnost da ne svjedočimo gotovo svakodnevno o više vijesti koje Hina o arbitražnoj odluci objavi iz Slovenije. I to se već pretvorilo u promidžbeno nasilje.

> HINA u funkciji jeftine slovenske promidžbe

Samo u tri dana 4., 5. i 6. listopada Hina je u svojemu servisu objavila pet naslova slovenske provenijencije (4.10.2017. 22:45 – Slovenski predsjednički kandidati u sučeljavanju govorili i o arbitraži; 4.10.2017. 20:07 – Slovenski koalicijski partneri razgovarali o provedbi arbitraže; 4.10.2017.15:42 – Cerar s koalicijskim partnerima opet raspravlja o arbitraži; 5.10.2017.19:40 – Slovenska vlada priprema primjenu arbitraže, Erjavec bi odmah postavljao bove u Savudrijskoj vali 6.10.2017.11:33 – Slovenija: Pahor za promjenu odluke Hrvatskog sabora o arbitraži), a nije bila u stanju izvijestiti o jednome događaju na tu temu, onome u HAZU.

> Profesor Matko Marušić o Hininoj propagandi zastupnika rodne ideologije

Što reći o komentarima i tekstovima uglednih hrvatskih stručnjaka u hrvatskome tisku (Kasapović, Rudolf, Punda, Yambrušić) za koje nema mjesta u Hininu servisu.

> Čija je Hina agencija – hrvatska, jugoslavenska ili srp­ska?

Ovakav više manje jednostran pristup informiranju, dok se prešućuje hrvatsko gledište, može se ocijeniti kao potkopavanje hrvatske pozicije u pregovorima ili kratko kao protuhrvatska rabota. Zalud je premijeru Plenkoviću nastup pred Općom Skupštinom UN-a, kad dio medija svakodnevno poništava svojim načinom izvješćivanja i komentiranja njegova gledišta. Nije samo stvar u tome što se hrvatski stručnjaci i njihovi pogledi prešućuju nego se prešućuju i slovenska gledišta koja drukčije govore ili pišu o implementaciji arbitražne odluke (Saša Vidmajer, Laris Gaiser i td.).

> Veliki medijski prostor za one koji napadaju Katoličku crkvu – nedostupan onima koju ju poznaju

Zbog ovakvoga ponašanja najodgovorniji je Hrvatski sabor, osnivač Hine, koji još nije raspravio izvješće Upravnog odbora te agencije ni za 2014.

> HNiP: HINA cenzurira vijesti i politički pogoduje

Stoga treba postaviti pitanje predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću: smatra li izvješćivanje Hine o graničnome sporu sa Slovenijom objektivnim i na tragu odluka Hrvatskog sabora iz ljeta 2015.?

> Nakon što je bivša HSU-ova glasnogovornica opet postala ravnateljica Hine – Hrelja ipak neće dati potporu Plenkovićevoj Vladi?

Istodobno premijera Andreja Plenkovića treba pitati hoće li u Državnome proračunu i za 2018. predložiti gotovo 20 milijuna za Hinu, a da Hrvatski sabor nije raspravio izvješća ni za 2014., ni za 2015. i 2016.?

Otkako je provedeno restrukturiranje u Hini, 2013., nije se pojavilo izvješće Upravnog vijeća pred Hrvatskim saborom, čemu služe ta izvješća?

> UIO: Hinino plasiranje lažne vijesti o udruzi U ime obitelji

> Pročitajte laži koje je Danijel Majić objavio o Hrvatima i U ime obitelji u Frankfurter-Rundschau

> Dr. Markić: ‘Šokiranost’ ravnateljice HINA-e zahtjevom da netko snosi odgovornost puno govori o njezinom dosadašnjem načinu rada

> Branka Gabriela Valentić protuzakonito na čelu Hrvatske izvještajne agencije (HINA)!

> Zašto HINA ignorira Susret hrvatske katoličke mladeži na koji je pristiglo više od 30.000 sudionika?

> Željko Sakić: Svaki dan pobjeda studija ORA uz medijsku potporu HINE!

> HINA – Koju ulogu ima i koliko je važna u promociji Hrvatske, a evo tko je i kako vodi!

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hrvatski tjednik