HINA – Koju ulogu ima i koliko je važna u promociji Hrvatske, a evo tko je i kako vodi!

Foto: Fah

Hrvatska izvještajna novinska agencija (HINA) javni je medij i jedina nacionalna novinska agencija u Hrvatskoj čiji su korisnici gotovo svi važniji elektronički i tiskani mediji u zemlji.

Osim hrvatskih medija, vijesti HINE preuzimaju brojne novinske agencije s kojima Hina surađuje (ANSA, AFP, Reuters, APA, STA) te brojni portali u regiji. Tijekom 24 sata Hinine vijesti prima oko 500 korisnika u zemlji i u svijetu. Osim što priprema dvadesetak općih i specijaliziranih servisa vijesti u kojima se dnevno na hrvatskom i engleskom jeziku objavljuje oko 400 tekstova, Hina pruža i multimedijske usluge, ima vlastiti foto (FaH) i audio servis, te elektroničku bazu podataka (EVA) s oko 1,3 milijuna podataka.

U agenciji je ukupno 125 stalno zaposlenih, od toga 103 novinara i urednika. Povremeno za Hinu izvještava još niz vanjskih suradnika-dopisnika iz zemlje i svijeta.

Zakonom je Hina je uređena kao neprofitna javna ustanova i u vlasništvu je RH, usmjerena na tržišno poslovanje stjecanjem prihoda putem ugovora o pretplati na informativne servise i usluge, kako od medijskih korisnika, tako i od države.

Ravnateljica Hine je Branka Gabriela Valentić, a glavni urednik je Serđo Obratov. U upravnom vijeću su predsjednica vijeća, Maja Pleskalt, potpredsjednik, Vladimir Lulić i članovi vijeća: Romana Bogut, Slavica Cvitanić i Bruno Dobronić.

> Tko je Branka Valentić – ponovno izabrana ravnateljica Hine i bivša glasnogovornica HSU

Branka Gabriela Valentić je prije nekoliko dana izabrana na još jedan četverogodišnji mandat na čelu Hine. Prije četiri godine prvi put je došla na to mjesto nakon petnaestak godina rada u novinarstvu i dvogodišnjeg rada kao glasnogovornica HSU. Kako piše Jutarnji list imala je tada iza sebe i dvije opomene novinarskog Vijeća časti zbog tekstova ‘o socijali koji se nisu svidjeli Milanki Opačić i ravnateljici splitskog doma za nezbrinutu djecu.’

U to vrijeme pojavile su se sumnje u njezinu vjerodostojnost kod odabira za predsjednicu Hine.

Branka Gabriela Valentić, dobitnica novinarske nagrade Ženske mreže Hrvatske “Maja Miles” za rodno osjetljivo novinarstvo 2005. godine na mjesto ravnateljice Hine došla je bez odgovarajućih uvjeta za taj položaj, tvrdi Hrvoje Marković u Hrvatskom tjedniku iz 2013., kojeg prenosi hkv.hr. Hrvatski tjednik navodi u tekstu iz 2013. da prema pouzdanim informacijama, Valentić nije ispunjavala uvjete iz natječaja – pet godina iskustva na odgovarajućim uredničkim poslovima pa nije mogla, što je bio jedan od uvjeta natječaja, priložiti rezultate rada.

U svojem je životopisu navela da je bila više od 10 godina urednica u Vjesniku. Njezine bivše kolege, međutim, ne sjećaju se da je ikad bila urednica, a kamoli vodila neku redakciju da bi mogla ispuniti uvjete iz Hinina natječaja za koje je bilo potrebno odgovarajuće radno iskustvo na rukovodećim i menadžerskim poslovima te, prema uvjetu iz natječaja, priložiti rezultate rada, tvrdi se u tekstu iz 2013.

“Hinino Upravno vijeće i ravnatelj uvijek su dolazili na to mjesto uz potporu politike i bilo bi jako bedasto reći da meni to nije pomoglo. Odmoglo mi sigurno nije. Ali mi sigurno nije pomoglo obavljati posao u Hini i Hinu iz gubitaša pretvoriti u tvrtku koja na tržištu radi u plusu…”, komentirala je tada Valentić za Jutarnji list i objasnila: “Na taj se posao nisam javila zato što sam bila u koaliciji ili zato što sam izabrana unaprijed. Rastala sam se, djeca su mi odrasla, mislila sam, neopravdano, da sam još mlada i to mi se činio dobar posao za mene jer je objedinjavao ono što sam naučila u glasnogovorništvu i novinarstvu…”

> Željko Sakić: Svaki dan pobjeda studija ORA uz medijsku potporu HINE!

“Kada je 30. prosinca 2012. za ravnateljicu Hine izabrana Branka Valentić, glasnogovornica Hrvatske stranke umirovljenika i nekadašnja novinarka Vjesnika, svima je bilo jasno kako je to imenovanje bilo još jedan korak prema potpunoj kontroli informacija koje objavljuje državna novinska agencija, te klasično stranačko uhljebljivanje, za vrijeme vlade Zorana Milanovića“, podsjetio je Željko Sakić.

Usprkos tome Upravno vijeće HINA-e produžilo je ugovor politički imenovanoj ravnateljici 13. studenog 2015., odmah nakon parlamentarnih izbora. Naime, Valentić je izabrana prema stranačkom ključu iz kvote HSU Silvana Hrelje, koji je za aktualne izbore na svojoj listi angažirao bivšeg predsjednika Stipu Mesića. Tako je posve logično da HINA periodično pruža neobičajeno veliki prostor fenomenima iz bivšeg sustava koje se nekritično hvali i prikazuje, kao u antropološkoj studiji pod naslovom “Svaki dan pobjeda“ autorice Reane Senjković, piše Sakić.

Dosadašnja ravnateljica Hine dobila je tri od ukupno pet glasova članova Upravnog vijeća za ponovni mandat na četiri godine. Tijekom predstavljanja istaknula je namjeru proširiti Hininu dopisničku mrežu u zemlji i inozemstvu, provesti promjene u sistematizaciji radnih mjesta, pomlađivanje redakcije, a istaknula je i potrebu donošenja novog Zakona o Hini.

Izjave o političkoj trgovini i dalje su aktualne. Tako je Nikola Grmoja (MOST) za Novu TV ocijenio da je ipak vjerojatno da je s HSU-om dogovorena potpora Vladi u Saboru.

“Očito te nove većine nema, sad odgovara i ravnateljica Hine iz Kukuriku koalicije, imenovana je ona koju je HDZ htio smijeniti, sad odgovara i ona kako bi se dobila ruka Silvana Hrelje u Saboru”, smatra Grmoja.

> Šef HSU-a Silvano Hrelja podržat će Plenkovićevo preslagivanje u Saboru

Podsjetimo, Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika u Sabor je ušao na listi Narodne koalicije SDP-HNS-HSS-HSU. Na insinuacije da će podržati Plenkovićevo preslagivanje u Saboru, priopćenjem je izjavio da neće sudjelovati u presloženju vladajuće većine, niti namjerava svojim glasom osigurati većinu Andreju Plenkoviću za izglasavanje povjerenja novim ministrima ako u Saboru dođe do toga glasovanja.

> Politička trgovina: Hoće li Hrelja ipak poduprijeti HDZ – njegova Branka Valentić ostaje na čelu HINE?

Po Zakonu bi HINA trebala djelovati po načelima neovisnoga, nepristranog i profesionalnoga novinsko-agencijskog izvještavanja i ne smije biti izložena bilo kakvim utjecajima koji bi mogli ugroziti točnost, objektivnost ili vjerodostojnost njezinih informacija. HINA ne smije, faktički ili pravno, doći pod vlasničku ili drugu interesnu kontrolu neke ideološke, političke ili ekonomske skupine.

> UIO: Hinino plasiranje lažne vijesti o udruzi U ime obitelji

Međutim, u Hini se pod ravnateljstvom gospođe Valentić provodi cenzura, odnosno političko pogodovanje neobjavljivanjem informacija važnih za javnost, na što su upozorili Hrvatski novinari i publicisti krajem rujna 2016., lažno plasiranje vijesti i slično, o čemu možete čitati OVDJE.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr