Zašto HINA ignorira Susret hrvatske katoličke mladeži na koji je pristiglo više od 30.000 sudionika?

Foto: Facebook, HINA

Hrvatska izvještajna novinska agencija (HINA) javni je medij i jedina nacionalna novinska agencija u Hrvatskoj čiji su korisnici gotovo svi važniji elektronički i tiskani mediji u zemlji.

Hrvatska izvještajna agencija HINA cijeli dan jučer i danas nije poslala niti jednu jedinu fotografiju s dolaska, druženja i priprema za deseti jubilarni Susret hrvatske katoličke mladeži na kojem se okupilo više od 30.000 mladih katolika iz Hrvatske i svijeta.

> Udruga U ime obitelji demantira Hinin lažni naslov i namjerno plasirane neistine

U Đakovačko-osječku nadbiskupiju pristiglo je i oko 30 biskupa, 300 svećenika, a pjevat će oko 240 pjevača praćenih tamburaškim i gudačkim orkestrom te vokalno-instrumentalnim sastavom.

Medijska cenzura značajnog vjerskog događaja

U najavama događaja za nedjelju kao i najavama za fotografije, Hina ističe:

Za nedjelju, 30. travnja, nema u Općem servisu vijesti (OSV) Hrvatska važnijih događaja za najaviti”, “Za nedjelju, 30. travnja, nema u kulturi važnijih događaja za najaviti”.

“Najava važnijih događaja za nedjelju, 30. travnja koje ćemo popratiti fotografijama”,

PULA – Utakmica 31. kola Prve HNL Istra 1961 – Hajduk (15 sati, stadion Aldo Drosina).

SPLIT – Utakmica 31. kola Prve HNL Split – Slaven Belupo (19 sati, stadion u Parku mladeži).

ZAGREB – Druga utakmica četvrtfinala doigravanja za prvaka Hrvatske u košarci Zagreb – Šibenik (12 sati, ŠD Trnsko).

ZADAR – Druga utakmica četvrtfinala doigravanja za prvaka Hrvatske u košarci Zadar – Cibona (18 sati, KD Krešimir Ćosić).

Od svjetskih vijesti ističu:

Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za nedjelju, 30. travnja.

RIM – Izbori za novo čelništvo vladajuće talijanske Demokratske stranke. Za predsjednika će se ponovo kandidirati bivši premijer Matteo Renzi.

JEDDAH – Njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarat će sa saudijskim čelnicima.

Jedini trag ovog veličanstvenog susreta nalazi se u skromnoj vijesti pod naslovom “U Vukovaru počeo 10. Susret hrvatske katoličke mladeži”.

> HINA – što je važno znati o njoj i tko dolazi na čelno mjesto?

Osim hrvatskih medija, vijesti HINE preuzimaju brojne novinske agencije s kojima Hina surađuje (ANSA, AFP, Reuters, APA, STA) te brojni portali u regiji. Tijekom 24 sata Hinine vijesti prima oko 500 korisnika u zemlji i u svijetu. Osim što priprema dvadesetak općih i specijaliziranih servisa vijesti u kojima se dnevno na hrvatskom i engleskom jeziku objavljuje oko 400 tekstova, Hina pruža i multimedijske usluge, ima vlastiti foto (FaH) i audio servis, te elektroničku bazu podataka (EVA) s oko 1,3 milijuna podataka.

U agenciji je ukupno 125 stalno zaposlenih, od toga 103 novinara i urednika. Povremeno za Hinu izvještava još niz vanjskih suradnika-dopisnika iz zemlje i svijeta.

Hina je utemeljena Zakonom o Hini 26.07.1990. Hrvatski sabor je 02.11. 2001. prihvatio novi Zakon o Hini kojim je preustrojena iz državne u samostalnu javnu ustanovu i neovisni javni medij. U studenome 2002. Hina je kao pravna osoba upisana u registar Trgovačkog suda u Zagrebu.

> HNiP: HINA daje otkaz novinarki koja je razotkrila prikrivanje afere Mrsićeve žene

Zakonom je Hina je uređena kao neprofitna javna ustanova i u vlasništvu je RH, usmjerena na tržišno poslovanje stjecanjem prihoda putem ugovora o pretplati na informativne servise i usluge, kako od medijskih korisnika, tako i od države.

Ravnateljica Hine je Branka Gabriela Valentić, a glavni urednik je Serđo Obratov. U upravnom vijeću sjede predsjednik vijeća, Josip Veber, potpredsjednik Roman Jurić, i članovi Slavica Cvitanić, mr.sc. Vlado Rajić, te Vladimir Lulić.

> Ravnateljica Hine optužila Glasnovića da su ljudi poput njega “smrtna prijetnja medijima”

Po Zakonu bi HINA trebala djelovati po načelima neovisnoga, nepristranog i profesionalnoga novinsko-agencijskog izvještavanja i ne smije biti izložena bilo kakvim utjecajima koji bi mogli ugroziti točnost, objektivnost ili vjerodostojnost njezinih informacija. Hina ne smije, faktički ili pravno, doći pod vlasničku ili drugu interesnu kontrolu neke ideološke, političke ili ekonomske skupine.

No, drži li se Hina ovog Zakona?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr