Papa: Putem dijaloga izgrađujemo mir!

Foto: Fah

Papa Franjo je jutros na Trgu sv. Petra primio desetke tisuća članova Katoličke Akcije u Italiji (Azione Cattolica) povodom 150. godišnjice njezina postojanja. Oko pola milijuna katolika su članovi te udruge što ju čini najvećom talijanskom laičkom udrugom. Nastala je u 19. stoljeću, za vrijeme političkih i društvenih previranja, a nastojala je organiziranim djelovanjem vjernika laika na sva područja ljudskoga života unijeti kršćanske vrjednote.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveti je Otac podsjetio da ovakve obljetnice ne služe samo za gledanje u prošlost ili udobno smještanje u naslonjač. Sjećanje nam pomaže posvijestiti koliko je ljudi zajedno bilo na putu i koliko ih dan danas zajedno ide tim putom.

Potom je govorio o važnosti povezanosti između opće i mjesne Crkve, a upravo Katolička Akcija utjelovljuje tu vezu. Posebno se poziv laika sastoji u tome da svoju svetost živi u svakodnevici. Nemojte se umoriti ići putom na kojem može rasti istinska sinodalnost, način bivanja narodom Božjim, gdje svatko može dati svoj doprinos pozornim, promišljenim, izmoljenim tumačenjem znakova vremena kako bi se mogla prepoznati i živjeti Božja volja – kazao je Papa

Upozorio je da župa nije privremena struktura, nego je upravo posredstvom nje Crkva prisutna u svakodnevici i postaje mjesto pomoći, ljubavi prema bližnjemu te pratnje. Sveti je Otac napomenuo da bi ta laička udruga trebala pomoći da župa ne postane nezgrapna i zatvorena struktura, nego da bude u stalnom doticaju s ljudima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba sijati „sjeme evanđelje“ i ne ograničiti se na samoočuvanje. Potreban je misionarski duh. Sijte dobro sjeme Evanđelja u svijetu služenjem u ljubavi, političkim angažmanom, strašću za obrazovanjem i susrećući se sa svijetom kulture – potaknuo je papa Franjo, dodavši da nitko nije izuzet od dužnosti brige za siromašne i socijalnu pravdu.

Budite otvoreni za stvarnost koja vas okružuje i bez straha tražite dijalog s onima koji žive oko vas, koji su drugačijeg mišljenja, ali koji poput vas žele mir, pravdu i bratstvo – kazao je Sveti Otac te na kraju istaknuo da putem dijaloga izgrađujemo mir, skrbeći se za sve i razgovarajući sa svima.

Papa uputio apel Venezuelskoj vladi i društvu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku današnjega podnevnog nagovora, Sveti Otac je kazao kako iz Venezuele ne prestaju pristizati dramatične vijesti o eskalaciji sukoba, poginulima, ranjenima i zatvorenima. Iskazao je solidarnost s obiteljima žrtava i obećao moliti za poginule, javlja Vatikanski radio.

U isto je vrijeme uputio i apel venecuelskoj Vladi i svim sastavnicama venezuelskoga društva kako bi se izbjeglo svako daljnje nasilje, kako bi se poštovala ljudska prava, a rješenja za tešku humanitarnu, društvenu, političku i gospodarsku krizu, potražila u pregovorima. Povjerivši nakanu mira, pomirenja i demokracije u toj zemlji, Presvetoj Djevici Mariji, okupljene je pozvao na molitvu za sve zemlje koje prolaze kroz teškoće, posebno spomenuvši Makedoniju.

Podsjetivši zatim kako je u Veroni jučer blaženom proglašena Leopoldina Naudet (Nodé), utemeljiteljica Sestara Svete Obitelji, Papa je nazočne pozvao na sudioništvo u radosti i zahvali sa spomenutom kongregacijom. Kako se kršćanska formacija temelji na Božjoj riječi, papa Franjo je podsjetio da je danas u Poljskoj «Biblijska nedjelja», kad se po župskim crkvama, u školama i u medijima, javno čita ulomak iz Svetoga pisma te je čestitao na spomenutoj inicijativi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa se zatim zahvalio članovima katoličke akcije, koje je prije podnevnog nagovora primio u audijenciju, na njihovoj prisutnosti te preko njih pozdravio i njihove obitelji, djecu, mlade i starije osobe, potičući ih na daljnji napredak.

Pozdravivši zatim sve okupljene na ovoj marijanskoj molitvi, posebno je spomenuo vjernike iz Španjolske, Hrvatske, Njemačke i Portorika, te ih pozvao ih je da se obrate Mariji i da joj zahvale – na poseban način – za upravo završeno apostolsko putovanje u Egipat.

Sveti Otac je Gospodina zamolio da blagoslovi sav Egipatski narod, egipatske vlasti, kao i kršćanske i muslimanske vjernike te da Egiptu udijeli mir. Nakon recitiranja molitve Kraljice Neba, Papa je okupljenome mnoštvu udijelio blagoslov te ih otpustio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.