Doc. dr. sc. Mato Palić o srpskome u Saboru: Prekršen je Ustav Republike Hrvatske

Mato Palić
Foto: Fah

Trebao je reagirati predsjedavajući na sjednici na kojoj se to dogodilo i upozoriti zastupnicu da se u Hrvatskom saboru, a to je službena uporaba jezika, može služiti isključivo hrvatskim jezikom“, ističe za Narod.hr ustavnopravni stručnjak doc. dr. sc. Mato Palić, profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Osijeku, komentirajući nedavno obraćanje Dragane Jeckov, predstavnice Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), u Hrvatskom saboru na srpskome jeziku.

Ustav je jasan. U Republici Hrvatskoj službeni je jezik hrvatski i latinično pismo. S time da on predviđa mogućnost, ali samo da se u lokalnim jedinicama, pored hrvatskoga jezika može koristiti i neki drugi jezik kojim se inače koriste pripadnici nacionalnih manjina”, navodi za Narod.hr profesor Palić.

“Onog trenutka kad je zastupnica Jeckov u svom izlaganju na govornici koristila srpski jezik time je prekršila hrvatski Ustav, što je tim na neki način lošije obzirom da je ona, kao zamjenica zastupnika koji je mandat stavio u mirovanje, položila prisegu i u tekstu se prisege obvezala na poštivanje hrvatskoga Ustava. Ona je prema dostupnim podatcima vidljivim na mrežnim stranicama Hrvatskog sabora – diplomirana pravnica”, upozorava ustavnopravni stručnjak.

Trebao je reagirati predsjedavajući na sjednici na kojoj se to dogodilo i upozoriti zastupnicu da se u Hrvatskom saboru, a to je službena uporaba jezika, može služiti isključivo hrvatskim jezikom. Ako bi se ona oglušila na takvo nešto, onda je on ima pravo, u skladu s odredbama Poslovnika, opomenuti, pa i ako je potrebno udaljiti iz prostora Hrvatskog sabora”, zaključuje doc. dr. sc. Mato Palić.

> (VIDEO) Zastupnica SDSS-a u Hrvatskom saboru govorila na srpskom jeziku: Koji je službeni jezik ove institucije?

Podsjetimo, pred predsjedateljem Hrvatskog sabora zastupnici ili zamjenici zastupnika daju prisegu.

Tekst prisege glasi: »Prisežem svojom čašću da ću dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru obnašati savjesno i odgovorno i da ću se u svom radu držati Ustava i zakona i poštovati pravni poredak te da ću se zauzimati za svekoliki napredak Republike Hrvatske

Dana 6. listopada 2017. predstavnica SDSS-a Dragana Jeckov ispred predsjedavajućeg Gordana Jandrokovića (HDZ) obratila se u Hrvatskome saboru na srpskome jeziku.

Foto: Snimka zaslona

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković (VSS – diplomirani politolog, inženjer građevine) tada nije reagirao na kršenje Hrvatskog Ustava.

Za Narod.hr Služba za medije Hrvatskog sabora istoga dana odgovorila je između ostalog da se “Pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo slobodno služiti svojim jezikom i pismom, privatno i javno.” Cijeli odgovor možete pročitati OVDJE.

> Što o srpskom jeziku u Hrvatskom saboru kaže Gordan Jandroković?

U četvrtak, 19. listopada 2017., u sklopu rasprave u Hrvatskome saboru predstavnica SDSS-a ponovno je govorila na srpskome jeziku.

Tada ni HDZ-ov Željko Reiner (VSS – liječnik, specijalist interne medicine, akademik, redoviti sveučilišni nastavnik), potpredsjednik Sabora, nije reagirao.

Foto: Snimka zaslona

> Platforma suverenista: Govorom zastupnice Jeckov na srpskome u Saboru krši se Ustav, zakon i Poslovnik Hrvatskog sabora

Skupina udruga proisteklih iz Domovinskog rata te građanska inicijativa Ivo Pilar, okupljeni pod nazivom „Platforma suverenista“ uputili su krajem listopada predsjedniku Hrvatskog sabora, potpredsjednicima, pojedinim saborskim odborima te svim saborskim zastupnicima dopis vezan uz obraćanje zastupnice u Hrvatskom saboru na srpskome jeziku. U dopisu pozivaju Sabor da reagira na „kršenje Ustava, zakona i Poslovnika Hrvatskog sabora“.

> Branitelji: Tražimo raspravu oko bespravne uporabe srpskog jezika u Hrvatskom saboru

Također je reagirala i Koordinacija braniteljskih udruga iz Vukovara u suradnji s još desetak građanskih udruga i inicijativa te na konferenciji za medije izrazila nezadovoljstvo zbog korištenja srpskog jezika u obraćanju zastupnika u Hrvatskom saboru.

> Nenad Piskač: SPC, Hrvatski sabor i Europska komisija na istom zadatku

Tko je SDSS-ova zastupnica Dragana Jeckov?

Dragana Jeckov, prva saborska zastupnica SDSS-a, koja je 4. srpnja 2017. prisegnula pred Hrvatskim saborom, najavila je da će u fokusu njezina djelovanja biti briga za prava nacionalnih manjina, s posebnim naglaskom na prava pripadnika srpske nacionalne manjine, te kako će se zauzimati za veću prisutnost žena u politici.

“Kao pripadnica te manjine i saborska zastupnica nadam se da ću pridonijeti i većem angažmanu žena u politici, prije svega u manjinskom djelu”, rekla je Jeckov za Hinu.

Jeckov u Saboru mijenja stranačkog kolegu Milu Horvata, dolazi iz općine Negoslavci pokraj Vukovara, diplomirana je pravnica, a politikom se na lokalnoj razini bavi više od 10 godina.

Bila je vijećnica općinskog vijeća, a od 2006. obnaša dužnost tajnice Skupštine Zajedničkog vijeća općina.

Rođena je 8. srpnja 1976. u Vinkovcima. Osnovnu školu “Georgije Jakšić“ završila je u Markušici, naselju u Vukovarsko-srijemskoj županiji s većinskim srpskim stanovništvom. Srednju je medicinsku školu završila u Kraljevu, gradu u središnjem dijelu Srbije. U Srbiji je na Fakultetu za obrazovanje diplomiranih pravnika i diplomiranih ekonomista za rukovodeće kadrove na Privrednoj akademiji u Novome Sadu, stekla zvanje diplomirane pravnice 2009. godine te je isto priznato u Agenciji za znanost i visoko obrazovanje Republike Hrvatske.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.