Danas unutarstranački izbori u HDZ-u: U Zagrebu Plenkovićev kandidat Herman protiv Kostopeča

Foto: fah; fotomontaža: narod.hr

Danas HDZ-ovci izlaze na unutarstranačke izbore za vodstvo županijskih, gradskih i općinskih organizacija.

Dva su kandidata za predsjednika zagrebačkog HDZ-a: Plenkovićev favorit Mislav Herman i dr. Pavo Kostopeč.

Kandidaturu za predsjednika zagrebačkog HDZ-a ranije je bio najavio i kipar Ivan Kujundžić, no od toga je odustao.

Potreban su broj potpisa za potpredsjednike zagrebačke Gradske organizacije predali su ministri Nikolina Brnjac i Josip Aladrović te Mario Župan, Frane Barbarić, Helena Melovnik Zrinjski, Josip Komšo, Davor Laura i Ninoslav Vranješ.

Za predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Zagrebačke županije jedini je kandidat aktualni predsjednik te organizacije Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića i član Predsjedništva HDZ-a.

Za potpredsjednike Županijske organizacije HDZ-a Zagrebačke županije iz Turkovog tima kandidirali su se Božidar Škrinjarić, Krešimir Ačkar, Javor Bojan Leš te Tomislav Masten.

> Nakon HDZ-ovog poraza u Zagrebu izbori za novog čelnika 17. listopada 

Oko 18.500 članova zagrebačkog HDZ-a imat će priliku danas od 8 do 19 sati izaći na unutarstranačke izbore i birati vodstvo tog ogranka stranke.

> Hoće li zagrebačko članstvo HDZ-a birati promjene ili će kupiti svoj dio magle?

> Ivan Kujundžić predstavio kandidaturu za predsjednika zagrebačkog HDZ-a

> Dr. Kostopeč kreće u kampanju prikupljanja potpisa za čelnika zagrebačkog HDZ-a

Izbori u HDZ-u istovremeno se odvijaju u svih 576 županijskih, gradskih i općinskih organizacija i u preko 3000 mjesnih organizacija.

Čelnici i vodstvo tih organizacija (predsjednici i potpredsjednici) se biraju po načelu jedan član-jedan glas a upravna tijela (županijski, gradski i općinski odbori HDZ-a) po delegatskom sistemu.

Osim predsjednika i potpredsjednika zagrebačkog HDZ-a biraju se i predsjednik i potpredsjednici HDZ-a pojedinih gradskih četvrti. Dakle, članovi koji izlaze na izbore dobivat će četiri listića – na prvom zaokružuju jednog kandidata za predsjednika zagrebačkog HDZ-a, na drugom četiri kandidata za potpredsjednike zagrebačkog HDZ-a, na trećem kandidata za predsjednika HDZ-a gradske četvrti kojoj glasač pripada i na četvrtom 2 potpredsjednika gradske iste gradske četvrti.

Obraćanje Pava Kostopeča uoči izbora

Jučer, dan prije današnjih izbora, dr. Pavo Kostopeč obratio se članovima zagrebačkog HDZ-a. Njegovo priopćenje prenosimo u nastavku.

“Obraćam se Tebi draga stranačka prijateljice i prijatelju, obraćam se Tebi koji si ne samo stvarao i doprinosio našem zagrebačkom HDZ-u i Gradu Zagrebu, nego si vlastitim odricanjima stvarao i Lijepu našu. Obraćam se Tebi koji brižno čuvaš svoj Zagreb i Hrvatsku, svakodnevno žrtvujući sebe za nju i za bolju budućnost koju silno želiš svojoj djeci.

Naš zagrebački HDZ ima 18 559 članica i članova i ne postoji niti jedna druga organizacija ili društvena skupina koja je toliko snažna i potentna i toliko dobra želi svom Zagrebu i svojoj domovini Hrvatskoj. Dugi niz godina naši rezultati, a posebno realizirani politički utjecaj nije razmjeran našoj snazi. Mi, članovi, uvijek smo dali sve od sebe, i onda kada nas konačni ishodi nisu mazili. Percepcija zagrebačke javnosti, pogotovo one nama nesklone, nije uvijek odgovarala našoj stvarnosti i svim našim naporima. Nerijetko su nas i prozivali, čak i etiketirali za procese i događaje za koje mi „obični“ članovi, nismo imali nikakvu odgovornost, još manje utjecaja.

Punih 10 godina dijelim s našim članicama i članovima svaki pojedini dan, dijelimo zajednička očekivanja, zajedničke trenutke sreće, zajednička razočaranja. U svim našim zajedničkim aktivnostima i druženjima upoznao sam puno vrijednih ljudi, istinskih domoljuba, stekao brojne prijatelje i partnere. Naši napori su dugogodišnji i intenzivni, nerijetko i uz mnoga samoodricanja, često i uskraćujući sebe od svojih najdražih, zajednički vjerujući da samo ako nas dovoljno bude koračalo istom stazom i zagrebački HDZ će zakoračiti stazom pobjede. Naš pristup nije bio strukturalan, već pojedinačan, jednak prema svakoj našoj članici i članu.

Nakon godina zajedničkih nastojanja, sada smo tu, drage članice i članovi zagrebačkog HDZ-a, sada je tu naš tim kandidata za vodstvo zagrebačkog HDZ-a, ali i stotine drugih vrijednih članica i članova svakodnevno aktivnih u nastojanjima za iskorakom naše stranke u Zagrebu.

Vaš sam kandidat za predsjednika zagrebačkog HDZ-a, a kandidati za potpredsjednike su Helena Melovnik Zrinjski, Josip Komšo, Davor Laura i Ninoslav Vranješ. Vodim naš tim kandidata kao prvi među jednakima i jednakovrijednima i podrška meni, bez da ne podržite sve potpredsjednike bila bi deficitarna, jednako kao i da podržite njih bez da podržite mene. Pažljivo smo izbalansiran tim, dokazano uspješan u političkim aktivnostima kao i humanitarnim i drugim društvenim akcijama. Jednako kao i sve ove godine među vama, mi i danas predstavljamo vas, „obične“ članove i vaši smo kandidati. Jednako ćemo vas predstavljati i nakon izborne pobjede i biti jednako „obični“ i jednako dostupni, jednako među vama.

Dijelimo isti san, draga stranačka prijateljice i prijatelju, želimo pokrenuti pozitivne procese u glavnom gradu svih Hrvata. Na vrijednostima Domovinskog rata i svakoj pojedinoj žrtvi ugrađenoj u našu slobodu, njegujući sve naše tradicionalne vrijednosti, čuvajući pravo svakog pojedinca na vlastiti izbor, uvažavajući svaku različitost, želimo naš Zagreb učiniti modernom europskom metropolom.

I došao je taj dan, Tvoj dan, naš dan, draga stranačka prijateljice i prijatelju.

Budimo svjesni važnosti i odgovornosti trenutka, ali i vlastitih mogućnosti.

Budimo hrabri, slušajmo sebe i izrazimo svoj stav.

Budimo ustrajni u zajedništvu svih članica i članova.

Budimo odlučni i čvrsti u želji za promjenom i iskorakom.

Draga članice i članu zagrebačkog HDZ-a, izađi sutra na naše izbore, izađi i biraj promjenu.

Ti odlučuješ!”

Koliko članova ima zagrebački HDZ-a i kakva je bila izlaznost do sada?

Zagrebački HDZ broji oko 18.500 članova. Na proteklim unutarstranačkim izborima u Zagrebu, koji su se održali u studenome, bio je ponuđen samo jedan kandidat – Mislav Herman, a tada je izlaznost bila oko 5.000. No, budući da je tada bio samo jedan kandidat, bio je i manji interes za izlaznost na izbore. Na unutarstranačkim izborima za predsjednika cjelokupnog HDZ-a (kada su kandidati bili Andrej Plenković i Miro Kovač) izašlo je oko 6.000 članova u Zagrebu, pa bi se slična izlaznost mogla očekivati i sada.

Finale ovog unutarstranačkog izbornog procesa će se odviti početkom 2022. kada će izabranih 2200 delegata odnosno izaslanika na 19. Općem saboru HDZ-a birati 10 članova Predsjedništva stranke i 40 članova novouspostavljenog tijela HDZ-a koje će se zvati Nacionalni odbor – prema novom statutu stranke Nacionalno vijeće i Središnji odbor su spojeni u jedinstveno tijelo.

Predsjedništvo

Stoga, sada postoje 3 važna tijela koja upravljaju strankom – Predsjedništvo, Nacionalni odbor i Sabor stranke.

Sadašnje Predsjedništvo, osim članova koji su nedavno izravno izabrani (Plenković, Anušić, Butković, Bačić i Medved) i koji su izabrani na mandat od 4 godine, sastoji se od članova kojima sada istječe mandat, a koji su izabrani još u vrijeme Karamarkova vodstva. Njima će se sada birati nasljednici.

Izbori u Zagrebu svakako su vrlo važni s obzirom na velik broj članova – izlaznost bi mogla biti veća nego što je broj birača u većini lokalnih jedinica.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.