Davor Ivanković: Nakon što je Plenković uspio sam sebe upropastiti, Stier se odlučio drugi put vratiti

Foto: fah, snimka zaslona Fotomontaža: narod.hr

Šutio je i dvije se godine pazio da ga ne odstrele, strpljivo čekao da se steknu uvjeti i onda izletio u javnost poput čepa iz šampanjske boce. Davor Ivo Stier nameće se baš u trenutku kada su mnogi već prekrižili HDZ i zaključili da je došao do svojeg povijesnog kraja. Takve su misli rezultat ekspresnog pada rejtinga, razočaravajućeg učinka šefa stranke Andreja Plenkovića koji je bio krenuo u neobjašnjivi rat s vlastitim biračima i svima u stranci koji nisu u njegovu uskom elitističkom krugu. No, najveći doprinos teškim mislima i zaključcima dali su sami Plenkovićevi izabranici u Vladi i državnom aparatu svojim neprekinutim nizom klijentelističkih i korupcijskih afera koje sada poput sepse razaraju HDZ i njegovo biračko tijelo, piše Davor Ivanković u kolumni za Večernji list, koju djelomice prenosimo.

Znalo se da Stier ima svoju viziju HDZ-a. On je po toj paradigmi u Bruxellesu, tada zajedno s Plenkovićem, pripremao povratak iz svojevrsnog političkog izgnanstva i preuzimanje HDZ-a, kada je Karamarko morao brzo odstupiti. Nakon što je ta svježa ekipa uz pokroviteljstvo oligarha HDZ-a napravila preokret i podigla rejting HDZ-a s 20 na pobjedničkih 30 posto, Stier međutim nije dugo ostao na vlasti. S jake pozicije potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova i s mjesta političkog tajnika HDZ-a na opće čuđenje povukao se sam nakon samo godinu dana. Svi oni kojima su principi imaginaran i rastezljiv pojam, ismijavali su ga. Teško su mogli razumjeti da se on miče “samo” zbog toga što ne želi držati svijeću pragmatičnoj, ali potpuno neprincipijelnoj koaliciji s Vrdoljakovim HNS-om i bandićevcima.

Nakon što je, dakle, i Plenković uspio sam sebe upropastiti i izgubiti trećinu biračkog tijela, Stier se odlučio drugi put vratiti iz političkog izgnanstva. On je, naime, uvjeren da HDZ-u nije učinjena nepopravljiva šteta, da ga se može pročistiti i isplati ga se spašavati. Ne želi da HDZ završi u sveopćem prasku i da sve sagori jer bi za Hrvatsku to opće čistilište bilo rizično jer nema nikakvih jamstava da bi se onda izrodila neka nova politička snaga dobra za budućnost Hrvatske.

Osim što su ga ismijavali, protivnici su ga i podcjenjivali, tvrdeći da nema karizmu lidera, niti stranačku bazu. No, stvari su se promijenile i samim tim što oni koji su tvrdili da Stieru fali karizma sada moraju jako brinuti o spašavanju svoje. HDZ je preplavilo bezvlašće. Plenkovića su se već odrekli preko noći, no kao po nekoj kazni puštaju ga da se utapa sam, piše Davor Ivanković u kolumni za Večernji list.

Na čemu Stier temelji svoju uvjerenost da će pobijediti? Zna da nije dovoljno biti principijelni antikorupcionaš. Jest bio u prikrajku, no nije spavao, nego je, kažu insajderi, izgradio svoju mrežu na terenu, sastavljenu od gradonačelnika i načelnika općina koji se nisu uprljali i koji imaju podršku i lokalnih HDZ-ovaca i stanovništva. Ta mreža navodno već broji na stotine ljudi. No, Stier računa i na to što izbori za vrh HDZ-a više neće biti po delegatskom principu, gdje su stranački oligarsi na izborni sabor slali svoje dizače ruku. Sada su po principu jedan član, jedan glas, a Stier računa da će biračka baza izabrati baš njega, koji će “vratiti dite materi”.

Premda je on svjetonazorski konzervativac i demokršćanin, kaže da će stranka opet imati dva krila kako bi letjela, i odriče se razbijačke prakse sadašnjeg vodstva. Zamislio je sebe, dakle, kao točku okupljanja, a ne osobu koja će sklapati saveze protiv konkurenata. To jest mesijanski pristup, no taj mirni, promišljeni argentinski Hrvat vjeruje da gađa melodiju koju žele čuti ljutiti i obeshrabreni članovi i birači HDZ-a, dok im se stranka guši u vlastitim aferama i sramoti, piše Davor Ivanković u kolumni za Večernji list.

Kolumnu u cijelosti pročitajte u Večernjem listu.

* Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list