Diljem Hrvatske otvorena birališta: prijevremeni lokalni izbori u 17 lokalnih jedinica

Otvaranjem birališta u nedjelju su počeli prijevremeni izbori u 17 jedinica lokalne samouprave – devet gradova i osam općina koje nisu uspjele u zakonskom roku donijeti proračune za ovu godinu.

Nedjelja je izborni dan u Dubrovniku, Omišu, Hvaru, Korčuli, Pagu, Rabu, Novom Marofu, Svetom Ivanu Zelini i Zlataru, te u općinama Kukljica, Rugvica, Milna, Lumbarda, Petlovac, Caglin, Strahoninec i Gundinci, gdje se prijevremeno biraju gradonačelnici i načelnici te predstavnička tijela, dakle gradska i općinska vijeća.

Birališta se otvaraju u 7 sati, a kao i na drugim izborima, glasovati se moze do 19 sati.

Rezultati prijevremenih izbora znat će se u nedjelju iza 20 sati, javnost će ih moći pratiti i na stranicama Državnog izbornog povjerenstva (DIP), koje će u dva navrata, oko podneva te poslijepodne, objaviti i podatke o odazivu.

Prijevremene izbore raspisala je Vlada jer 17 spomenutih jedinica nije u propisanom roku donijelo proračune za ovu godinu niti odluke o privremenom financiranju. Vlada je raspustila i njihova predstavnička tijela te razriješila gradonačelnike i načelnike i njihove zamjenike.

Gradske i općinske vjećnike građani će birati s kandidacijskih lista, dok gradonačelnike i načelnike općina biraju izravno, većinom glasova birača koji su glasovali.

Za novog čelnika izabran je kandidat koji osvoji više od 50 posto glasova.

Ako nitko od kandidata ne dobije potrebnu većinu, dva tjedna kasnije održat će se drugi izborni krug, u koji ulazi dvoje kandidata s najviše osvojenih glasova. U drugom krugu izabran je kandidat koji osvoji više glasova, a dogodi li se da dobiju jednaku podršku, održat će se i treći izborni krug.

Ako načelnik općine ili gradonačelnik ne bi bio izabran ni u tom krugu, izborni postupak ponovio bi se u cijelosti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr\h
Photo: fah