DIP odbio prigovore Željka Glasnovića i Miljenka Marića na nepravilnosti na izborima

Foto: fah, Miljenko Marić, montaža Narod.hr

Državno izborno povjerenstvo (DIP) odbilo je prigovor kandidata na parlamentarnim izborima Željka Glasnovića, u kojem je tražio ponovno prebrojavanje glasačkih listića ili poništavanje izbora u XI. izbornoj jedinici, ocijenivši da je prigovor neosnovan. Isto tako odbijen je i prigovor Miljenka Marića, Trilj, kandidata na listi Mosta nezavisnih listi – MOST, u IX. izbornoj jedinici, zbog nepravilnosti u postupku izbora zastupnika u Hrvatski sabor.

Glasnovićev prigovor

“Odbija se prigovor Željka Glasnovića, osobe ovlaštene za zastupanje Neovisne liste (NL) Željko Glasnović, kao neosnovan. (…) Razlozi za ponavljanje izbora trebaju biti objektivno opravdani, dostatni i relevantni te podrobno i jasno obrazloženi”, navodi se u rješenju DIP-a i dodaje ti uvjeti nisu ostvareni u pogledu poništavanja izbora za cijelu XI. izbornu jedinicu.

Glasnović je podnio prigovor o nepravilnostima na biračkim mjestima u Mostaru, Livnu i Düsseldorfu. Poručio je kako je na biračkom mjestu Livno-34 bio utvrđen višak od 11 glasačkih listića u kutiji, koje su potom članovi biračkog odbora odlučili odbiti od NL Željka Glasnovića.

DIP tvrdi kako je uvidom u materijale dostavljene s biračkog mjesta u Livnu nedvojbeno utvrdio da “zbroj upotrijebljenih i neupotrijebljenih glasačkih listića odgovara broju ukupno primljenih listića XI. izborne jedinice za to biračko mjesto”.

Zaključili su isto i za Mostar, gdje je po Glasnovićevu prigovoru glasovao prevelik broj birača, te za biračko mjesto 3. u Düsseldorfu na kojem jedan član biračkog odbora nije siguran je li broj glasova navedenih u zapisniku unesen u rezultate izbora.

DIP tvrdi da navodi iz prigovora ne daju osnovu ni za poništavanje izbora za XI. izbornu jedinicu, niti za ponovno prebrojavanje glasova.

Marićev prigovor

Marić je u prigovoru naveo:

“Pozivajući se na Izvješće Ustavnog suda (NN 142/10 Broj :U-X-6472/2010) o nejednakosti biračkog prava, odnosno o odstupanju broja birača po izbornim jedinicama postala je nezakonita i neprihivatljiva s ustavnopravnog aspekta jer članak 4. Zakona o izborima nalaže opće i jednako biračko pravo, a članak 39. Zakona o izborima kaže da se broj birača u izbornim jedinicama ne smije razlikovati više od +-5%. Članak 97. Zakona o izboroma kaže da prigovor zbog nepravilnosti može podnijeti svaka stranka ili kandidat, dok članak 98. Zakona o izborima kaže da se prigovor podnosi DIP-u u roku 48 sati računajući od dana kad je izvršena radnja na koju je stavljen prigovor.
S obzirom da je DIP danas dao rješenje o izborima za 11od 12 izbornih jedinica te je u Rješenju Klasa:013-03/20-01/127
Ur broj: 507-03/02-20-9 za 9. izbornu jedinicu i
Urbroj: 507-03/02-20-4 za 4.izbornu jedinicu utvrdio ukuni broj birača kao i broj birača koji su iskoristili svoje biračko pravo.
Na osnovu tih činjenica ulažem prigovor i utvrđujem nezakonitost, a samim time i ustavnost provedenih izbora iz sljedećih razloga:

1. Razlika u ukupnom broju birača između 9. I 4 . Izborne jedinice je 23,73%( 409.883/312.592)

2.Prema broju birača koji su izašli i imaju važeći glasački listić razlika za 9. i 4. Izbornu jedinicu je 22,45% (179.242/138.993)

3.Kad se broj važećih listića (glasova) usporedi sa brojem mandata za jefan mandat u 9. izbornoj jedinici trebalo je 12.803 glasova, a u 4.izbornoj jedinici 9.928 glasova (razlika 22,45%).

Samim time smatram dokazanim da su izbori nezakoniti odnosno da nisu u skladu sa člankom 39.Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski Sabor te su ustavno suspektni odnosno nisu provedeni u skladu sa člankom 45. Ustava Republike Hrvatske.
Miljenko Marić, rođ 1970.
Kandidat na listi Most nezavisnih lista-Most
prema rješenju DIPa od 18.6.2020.
Klasa:013-03/20-01/66
Urbroj:507-03/01-20-02”

Razloge odbacivanja pročitajte ovdje:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.