DIP poručio saborskim zastupnicima: ‘Ako ste kandidati na izborima za EU parlament, ne možete imati povlašten položaj’

Foto: Fah

Član Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski ustrajao je u četvrtak u stavu da saborski zastupnik, koji je kandidat na izborima za Europski parlament, ne može imati povlašteni položaj u odnosu na druge kandidate, te da njegova redovna aktivnost ne može biti korištena za izbornu promidžbu.

Saborskim je zastupnicima pozornost na to ranije u četvrtak skrenuo predsjednik Sabora Gordan Jandroković, naglašavajući da kandidati ne smiju u sabornici isticati promidžbene materijale, odnosno poruke i slogane.

Razljutilo je to SDP-ovca Gordana Marasa koji već duže vrijeme u sabornicu dolazi s računalom na kojem je naljepnica s njegovim sloganom za izbore za Europski parlament.

Predsjedavajući Furio Radin upozorio ga je na to, no SDP-ov zastupnik nije ju htio skinuti pa je Radin prekinuo sjednicu, a nakon stanke mu zaprijetio oduzimanjem riječi i udaljavanjem sa sjednice.

U sabornici ima i drugih kandidata osim Marasa

Hojski tumači kako bi se Maras svojim ponašanjem doveo u povlašteniji položaj u odnosu na kandidate koji nisu zastupnci. “U sabornici ima još zastupnika koji su kandidati, a koji nisu posegnuli za tim, pa zaključite”, odgovorio je novinarima na pitanje je li Maras u pravu.

Naglašava i kako nije sporan zastupnički posao, ali jesu promidžbeni slogani i plakati. “Ključna je stvar jednakost svih kandidata, a oni koji nisu zastupnici nemaju jednakopravan položaj”, kaže član DIP-a i dodaje da je u ovom trenutku “malo preuranjeno” govoriti o njima.

Postoji administrativna sankcija gubitka naknade troškova promidže, ali to dolazi u obzir tek nakon dostave svih izvješća o troškovima, pojašnjava Hojski.

Ne želi prejudicirati što će DIP učiniti ako Maras ne makne laptop s promidžbenom naljepnicom, ali pretpostavlja da će se DIP obratiti SDP-u i upozoriti je da je počela izborna promidžba i na moguće posljedice.

Objasnio je i zašto je DIP o svemu donio mišljenje, a ne odluku. “Smatramo da je za prvi dan kampanje to dovoljno da zastupnici shvate naš sav, išli smo prvo s upozornjem, a onda ćemo vidjeti što će se dalje napraviti”, istaknuo je Hojski.

Maras je, naime, tumačeći kako nije prekršio zakon, isticao da mišljenje DIP-a nije obvezujuće, odnosno da izborno povjerenstvo mora dati odluku na koju se može žaliti Ustavnom sudu.

Nije bilo nikakvih pritisaka, pa ni HDZ-ovih

Član DIP-a odlučno je odbacio teze da je Povjerenstvo svoje mišljenje donijelo pod pritiskom HDZ-a. “Apsolutno odbacujem tu tezu, odluka je jednoglasna, nikakvih pritisaka nije bilo”, naglasio je Hojski.

Upitan za tvrdnje da DIP trenira strogoću i da nikad nije postupio na sličan način, kaže da se ne sjeća sličnih slučajeva.

“U DIP-u sam od 2015., ne sjećam se sličnih slučajeva jer da ih je bilo, dali bi takva mišljenja i prije”, rekao je Hojski koji je, s obzirom na događaje oko Brexita, potvrdio da će na glasačkim listićima biti imena 12 zastupnika.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina