Divjak tvrdi da neće sudjelovati u igrama sindikata i premijera, pohvalila kurikulnu reformu i rekla da neće dati ostavku

Foto: fah

U Ministarstvu obrazovanja ministrica Blaženka Divjak održala je u utorak izvanrednu konferenciju za medije na temu najavljenog frontalnog štrajka zaposlenih u osnovnim i srednjim školama koji bi trebao trajati sve od ispunjenja zahtjeva sindikata.

Divjak je na početku ustvrdila kako su do sada uspjeli na mukotrpnom putu uvođenja takozvane kurikulne reforme u škole i slamanju partikularnih i ideoloških interesa.

“Dio reforme sigurno je poboljšanje statusa učitelja koji je desetljećima bio zanemarivan i u ovom trenutku sigurna sam da mogu tvrditi i imam dokaze da sam dala sve od sebe da u dvije i pol godine poboljšamo status učitelja što nije jednostavno”, ocijenila je i ustvrdila da su do sada osigurali nagrađivanje učitelja, veće mogućnosti napredovanja, administrativno rasterećenje, status službene osobe, edukaciju, opremu za učitelje i škole, ali i povećanje plaća koje se događa u ovom razdoblju.

Pri tome, kaže Divjak, treba uzeti u obzir da je rezultat referenduma sindikata jasna poruka Vladi i svima u Hrvatskoj, a to je da učitelji osjećaju da ih se ne čuje dovoljno i da još treba raditi na njihovom statusu. “Sigurna sam da to nije isključivo rezultat njihovih plaća”.

“Današnja situacija gdje se sustav nalazi u potpunoj blokadi je rezultat igre moći i nadmetanja između sindikata i premijera i ja u takvim scenarijima ne mogu i neću sudjelovati jer nemojmo zaboraviti da je to sustav u kojem imamo 463.000 učenika i učitelji, sigurna sam, brinu o učenicima i svjesni su posljedica koje ovakva situacija ima za učenike.

Želim biti potpuno iskrena i jasna. Na kocki je budućnost naših učenika koja itekako ovisi o motivaciji učitelja, a roditelji sigurno žele najbolje obrazovanje za svoju djecu i žele da njihova djeca ostanu u Hrvatskoj i dobro žive i oni su s pravom ljuti jer nijedna strana nije bila spremna za kompromis i izlazak iz ukopanih pozicija.

Pozivam sindikate i premijera da dijalog i da se izdignu iz svojih sadašnjih pozicija i nađu kvalitetan kompromis i stave djecu na prvo mjesto jer smo u protivnom svi gubitnici”, rekla je Divjak.

Za sada nema namjeru davati ostavku

Na pitanje novinara N1 je li na rubu ostavke kaže da je situacija vrlo ozbiljna i da treba razmišljati kako da svi radimo na tome da osiguramo da u ovoj važnoj školskoj godini učenicima osiguramo kvalitetno obrazovanje. “Bez obzira na to kakve tko ima pozicije moramo raditi u interesu učenika jer je u protivnom svrha sustava ugrožena, rekla je i na još jedno pitanje o ostavci dodala kako je razmišljala kako ne doprinijeti kaosu nego učvrstiti put prema traženju rješenja.

“Dok mogu i imam načina da utječem da dođe do kvalitetnog rješenja ja ću to nastaviti”, ustvrdila je. Otkrila je da je sve ovo što je rekla na konferenciji rekla i premijeru Andreju Plenkoviću, a na pitanje što je on odgovorio rekla je da je bolje da on to kaže.

Na pitanje da pojasni izjavu oko igre moći kaže da su bile dvije pozicije koje su bile udaljene i onda se od svakoga zahtjeva svrstavanje. “Neću se svrstati na stranu jednih iili drugih, želim da osiguramo bolje obrazovanje našoj djeci i damo šansu, ovo što sada imamo izostanak kvalitetnog dijaloga i spremnosti na kompromis nešto je što nije dobro i mislim da je i to dio nezadovoljstva koje učitelji iskazuju svojim izjašnjavanjem na referendumu.

Podsjetimo, učitelji i nastavnici u osnovnim i srednjim školama od danas su u frontalnom štrajku koji će trajati do ispunjenja zahtjeva. To znači da od danas nastave neće biti u cijeloj zemlji, svakoga dana.

U 10 sati predstavnici Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske na konferenciji za novinare izvijestili su o štrajku u osnovnim i srednjim školama te su najavili daljnji tijek štrajka.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1