Domoljubna koalicija i Most trebaju zatražiti Radmanovu ostavku!

Početkom devedesetih godina, u jeku velikosrpske agresije na Hrvatsku, često se događalo da su neki akteri s neprijateljske strane, iz vojnog, obavještajnog i političkog vrha davali intervjue u hrvatskim medijima. Kad napadnuta strana usred rata dopušta da joj neprijatelj ubacuje svoje dezinformacije u medijski prostor ili pak vlastite propagandne stavove i teorije, onda se radi o sustavnom specijalnom, psihološko-medijskom propagandom ratu kakav se vodio protiv Hrvatske i nije prestao do danas u različitim oblicima.

Prošlo je više od dvadeset godina od završetka Domovinskog rata, neshvatljiva nacionalna amnezija je učinila svoje, tako da mlađi naraštaji nisu dovoljno informirani o nekim ljudima i događajima iz tog vremena.

Jedan od onih čija se medijsko-propagandna uloga u ratu protiv Hrvatske ne smije zaboraviti je 66-godišnji srpski novinar Miroslav Lazanski koji je svojim gostovanjem na HRT-u u emisiji „Otvoreno“ izazvao burne reakcije hrvatske javnosti. Propust vodstva i uredništva HRT-a nije samo u činjenici da je Lazanski pozvan kao gost u „Otvoreno“ iako je bilo jasno da tu može funkcionirati samo kao provokator, nego je zabrinjavajuće to što je pozvan bez da ga se stavi u jasan medijski i povijesni kontekst, i da nam negdašnji propagandist JNA i novinar Veljka Kadijevića, dijeli lekcije na javnoj televiziji, kao da se ništa nije dogodilo, kao da su godine od 1990. do danas pojeli skakavci!

Lazanski je tako dobio priliku da bi se razmetao na Hrvatskoj televiziji i da bi plasirao svoje teze i priče nakon 25 godina otkako je iz Zagreba preselio u Beograd. Do početka rata i tijekom osamdesetih kao vojni analitičar pisao je za tjednik „Danas“, „Vjesnik“ i „Start“, da bi kasnije prešao u beogradsku „Politiku“. Koncem devedesete napravio je intervju s tadašnjim Saveznim sekretarom za obranu generalom Veljkom Kadijevićem u kojemu je taj ratni zločinac prijetio hrvatskom vodstvu vojnim udarom. Lazanski se i sada hvali da je podržavao takvu opciju jer da bi ona značila sprječavanje krvoprolića!? To je teza za maloumne koja krije u sebi implikaciju da je zapravo za krvavi rat krivo demokratski izabrano hrvatsko vodstvo!?

U normalnoj državi, čovjek s biografijom poput Lazanskog, trebao bi biti i hrvatski sigurnosni problem, odnosno, njegov nastup na HRT-u je klasična obavještajna i politička provokacija za koju bi netko trebao snositi političku i profesionalnu odgovornost a to je prije svega Goran Radman, direktor HRT-a, čiju bi ostavku nakon ovoga trebali zatražiti i MOST i Domoljubna koalicija ! Ovdje se ne radi ni o kakvom demokratskom medijskom načelu da se nekomu dade prilika javno govoriti jer hrvatskoj javnosti je poznata činjenica tko je Miroslav Lazanski. Ovdje je riječ o tomu da pozivanje Lazanskog nije imalo nikakve uredničke i profesionalne logike, pogotovo bez konteksta i bez ograde uredništva i informacija kakvu je ulogu taj čovjek odigrao u ratu protiv Hrvatske.

Ostaje sumnja da se u dijelu medija u Hrvatskoj i dalje vodi specijalni rat. Bilo bi dobro da je ipak samo riječ o uredničkoj gluposti ili nesmotrenosti, ili je pak riječ o nekim starim vezama s Kadijevićevim agitatorom koji se razmetao letovima u srpskim migovima, kojega pamtimo s konca osamdesetih u tadašnjoj eri Radmanova šefovanja na RTV Zagreb, kao urednika emisije „Dozvolite da vam se obratimo“ u kojoj je hvalio vojnu silu JNA da bi ona nekoliko godina kasnije trećinu Hrvatske pretvorila u oganj.

Zoran Vukman

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah