Dr. Goluža o smjenama u KB Dubrava: ‘Grozdana u zemlji Hrvatskoj – pouzdan kadar za specijalne zadatke’

Foto: Trpimir Goluža, Fah; fotomontaža: Narod.hr

“Grozdanina dubravska sreća trajala je do jučer, odnosno do trenutka kad je Vlada RH, pod snažnim pritiskom javnosti, smijenila Upravno vijeće kojim je predsjedala i imenovala novo”, piše dr. sc. Trpimir Goluža, liječnik ginekolog i nekadašnji predsjednik Hrvatske liječničke komore, koji je bio kandidat Mosta na parlamentarnim izborima, osvrnuvši se na aktualnu situaciju s KB Dubrava.

> Beroš: ‘Vlada je smijenila upravno vijeće KB Dubrava’

> Liječnica u KB Dubrava demantirala nedostatak hrane: ‘Pacijenti su maksimalno zbrinuti’

> Prosvjed liječnika i sestara ispred KB Dubrave: ‘Gdje će naši pacijenti koji su ne-covid?’

Podsjetimo, nakon što je Vlada u četvrtak smijenila Upravno vijeće zagrebačke KB Dubrava te imenovala nove ljude koji će u ime države voditi politiku u toj javnoj zdravstvenoj ustanovi, u petak se pred bolnicom okupio veći broj liječnika, sestara i drugih djelatnika kako bi izrazili nezadovoljstvo uvjetima rada.

O problemima u KB Dubrava mediji su intenzivno izvještavali proteklih dana. Ministar zdravstva Vili Beroš u bolnicu je poslao inspekciju nakon pisma liječnice koja je opisala nestašicu lijekova i hrane te dugačke smjene i lošu organizaciju u Dubravi. Nakon toga je objavljeno kako su nadzorom ustanovljeni “manji propusti koje nisu polučili veće štete“, a ministar Beroš izvijestio je u četvrtak da je Vlada imenovala novo Upravno vijeće KB-a Dubrava, kojemu je predsjednica bila zadarska saborska zastupnica Grozdana Perić

“Ne znam što to nismo dobro napravili i što to nismo dobro radili”, ustvrdila je nakon smjene HZD-ovka Perić.

Zadranka Grozdana Perić diplomirana je ekonomistica, koja je godinama bila pročelnica za financije u Gradu Zadru. Dužnost koju je obnašala u KB Dubrava bila je samo jedna od većeg broja funkcija na koje je imenovana ili odbora čija je članica. Žestoko je branila Plenkovićevo nametanje Istanbulske konvencije u Saboru, a lani je bila u vrhu saborskih zastupnika koji su najviše stajali porezne obveznike, jer su njezini troškovi prijevoza automobilom i zrakoplovom, stanarinu, režije, hotelski smještaj i odvojeni život iznosili najviše.

Osvrt dr. Goluže prenosimo u cijelosti:

GROZDANA U ZEMLJI HRVATSKOJ

Prije tri i pol godine, razočarani i ozlojeđeni član Upravnog vijeća KB Dubrava, proročanski se oprostio od tri neistomišljenice, članice tog istog Vijeća: „Svaka čast, imate se čime ponositi. Žao mi je što sam Vas ikada upoznao. Uživajte u sreći koju će Vam donijeti ova odluka.“

Razlog ovakvog pozdrava bila je osobnom netrpeljivošću motivirana i anonimnim pismom režirana politička egzekucija, tadašnjem ministru Kujundžiću, mrskog ravnatelja KB Dubrava i imenovanje v.d. ravnatelja o kojem nitko u Vijeću koje mu je dalo povjerenje nije imao nikakve spoznaje.

Kasnije je v.d. ravnatelja, zahvaljujući podršci te tri iste članice Upravnog vijeća, protuzakonito postao i ravnatelj. Na ministrovu inicijativu i zadovoljstvo, zadatak je odrađen do kraja. Protupravni ravnatelj i dalje ravna bolnicom.

Jedna od tada pozdravljenih članica bila je i predsjednica Upravnog vijeća, uvažena saborska zastupnica Grozdana Perić. Politička moćnica stranke na vlasti, koja joj u slobodno vrijeme vjerno služi i članstvom u ponekom upravnom vijeću, nadzornom odboru ili istražnom povjerenstvu… Pouzdan kadar za specijalne zadatke.

Grozdanina dubravska sreća trajala je do jučer, odnosno do trenutka kad je Vlada RH, pod snažnim pritiskom javnosti, smijenila Upravno vijeće kojim je predsjedala i imenovala novo.

Tragikomično je sinoć bilo gledati, a pogotovo slušati uvaženu saborsku zastupnicu kako nas neuvjerljivo uvjerava:
„Mislim da smo zaista sve profesionalno odradili, ali su bili neki manji propusti. Mislim da za to nije bilo nadležno Upravno vijeće, a je li onome kako stoji u samom izvješću, da nije bilo koordinacije između koordinatora i ravnatelja, to je nešto što nije bilo u nadležnosti Upravnog vijeća“
pa na pitanje zašto je smijenjena, odgovara:
„Pa ne znam. Evo, kažem pravi razlog osim tih manjih problema u funkcioniranju ne vidim i ne znam što to nismo dobro napravili, što to nismo dobro radili.“

Grozdana je djelovala kao Alisa u zemlji čudesa.

Čudom se čudila zašto više ne upravlja bolnicom prema kojoj nadire masa ozbiljno bolesnih ljudi, u kojoj nema dovoljno liječnika i ostalog zdravstvenog osoblja, u kojoj nedostaje lijekova, a ponekad i hrane.

Izgleda da joj još uvijek nije bilo jasno da se od nje ipak očekivalo da, autoritetom države odnosno vlasnika kojeg je predstavljala u vodstvu bolnice, „natjera“ ravnateljstvo da se adekvatno pripremi i opskrbi za dugoočekivani i najavljivani udarni jesenski val covid pandemije. Glavna hrvatska „covid bolnica“ urušila se već na početku pravog epidemijskog vala.

Manji problemi, kako je sad već bivša predsjednica Upravnog vijeća okarakterizirala „nekoordinaciju između koordinatora i ravnatelja“, izgleda da su bit i ishodište trenutne kaotične situacije u Dubravi.

Sukob starog „Kujundžićevog kadra“ koji još uvijek vodi KB Dubrava i nove „Berošove ekipe“ koja ima vlast u izdvojenom dijelu iste bolnice – primarnom respiracijskom intenzivističkom centru.

Netrpeljivost koja traje godinama očito nije nadvladana ni u situaciji zdravstvene krize koja predstavlja ozbiljnu nacionalnu ugrozu. Izgleda da se između koordinatora i ravnatelja izgradio zid netolerancije i neuvažavanja umjesto mosta suradnje u interesu zdravlja i života ugroženih bolesnika.
Teško je povjerovati da gđa. Perić nije to osjetila. Jednako tako malo vjerojatno je i da nije ništa znala o nedostatnoj kadrovskoj i stručnoj kapacitiranosti „svoje“ bolnice, da joj je promakla spoznaja da je za njenog upravljanja iz bolnice otišlo tridesetak liječnika i stotinjak medicinskih sestara, da nije bila upozorena o potrebi osnaživanja intenzivističkih kapaciteta bolnice, da nije uvidjela da bolnica nema detaljno razrađen plan istovremenog zbrinjavanja i hospitaliziranja većeg broja teških životno ugroženih bolesnika te po potrebi i povećanja svojih kapaciteta, da nije informirana o nedostatnoj opskrbi zalihama lijekova i zaštitne opreme, da nije smatrala potrebnim da se s drugim zagrebačkim bolnicama unaprijed dogovori potencijalna ispomoć u kadrovskom i tehničkom pogledu.

Je li samo unaprijed dogovoreno dizanje ruku za odluke donijete u centrima političke moći i redovito uzimanje honorara u ingerenciji organa koji upravljaju najvećih hrvatskim bolničkim ustanovama?

Zbog takvog pristupa danas u Dubravi ispaštaju bolesnici i oni koji danonoćno skrbe za njih.

Sutra je novi dan. Gospođa Perić više neće trebati brinuti o covid bolnici na istoku grada.

Poput Alise koja živi u svijetu u kojem ne vlada logika realne zbilje, u kojem je sve neobično, nepovezano i nelogično ali i posve prihvatljivo bez dodatnih pitanja i prosuđivanja, tako i Grozdana živi u sredini koja sigurno neće propitati njenu odgovornost za rasulo stožerne zdravstvene brane u hrvatskom sustavu obrane od covid pandemije.

Što više, Grozdana i njene istomišljenice iz svrgnutog Upravnog vijeća vjerojatno će biti nagrađene nekim novim upravnim vijećem, nadzornim odborom ili istražnim povjerenstvom.

Svoj su posao „profesionalno i dobro“ odradile iako se mnogima od nas to baš tako i ne čini. Bolesnicima, liječnicima, medicinskim sestrama i svom ostalom zdravstvenom i nezdravstvenom osoblju u KB Dubrava pogotovo!, zaključuje dr. Goluža.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr