Dr. Goluža: “Roditelji-odgojitelji imaju pravo na dostojanstvo i pravnu sigurnost!”

roditelji - odgojitelji
Foto: Narod. hr

Dr. Trpimir Goluža, neovisni zastupnik u skupštini grada Zagreba, izrazio je podršku roditeljima – odgojiteljima. Naime, nova gradska vlast stavila je u javnu raspravu de facto ukidanje mjere koja je uvedena 2016 godine. Kroz ugovore s Gradom više od 5,800 roditelja prihvatilo je mogućnost koju im je grad Zagreb ponudio.  Uz naknadu od 4,600 HRK neto mogu svoju brigu o djeci i obitelji pretvoriti u “radno mjesto”. Roditelji – odgojitelji danas brinu o ukupno 20 000 djece , od toga više od 6,000 vrtiće dobi. Uvjet da bi se netko u gradu Zagrebu mogao prijaviti za korištenje ove mjere, bio je da ima najmanje troje djece i da, između ostalog, djeca ne pohađaju vrtić. Aktualni gradonačelnik je u kampanji izričito obećao da Možemo neće mijenjati mjeru roditelji – odgojitelji, a kamoli ukidati ju za aktualne korisnike. No prekršio je obećanje.

Tomislav Tomašević
Foto: Fah

Ovdje možete vidjeti predizborno obećanje gradonačelnika Tomaševića.

Podsjetimo, sudionici facebook-grupa “Majke odgojiteljice (Zagreb)” te ”Djeca su budućnost” organizirali su nekoliko prosvjeda ispred zgrade gradskog poglavarstva, zahtijevajući od nove gradske vlasti da odustane od ukidanja Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja o kojoj ovisi egzistencija više tisuća zagrebačkih obitelji.
Među brojnim političarima koji su iskazali svoju podršku, je i dr. Trpimir Goluža, nezavisni zastupnik kluba Mosta u skupštini grada Zagreba, čije pismo potpore prenosimo u cijelosti.

Podrška majkama i očevima odgajateljima

PODRŠKA MAJKAMA I OČEVIMA ODGAJATELJIMA

“Imate pravo na osobno dostojanstvo i egzistencijalnu sigurnost svoje obitelji!”

Poštovane majke i očevi, korisnice i korisnici mjere roditelj / odgojitelj,

potaknut vašim brojnim mejlovima, pozivima, porukama i zamolbama, kao zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, osjećam obvezu i potrebu javno vam predočiti svoj stav o pokušaju navodne izmjene, a zapravo nastojanju ukidanja, mjere roditelji – odgojitelji.

S velikom pozornošću pratim pokušaj gradske vlasti u Zagrebu da vam drastično smanji naknadu u okviru mjere kojom vas je upravo Grad Zagreb potaknuo na proširenje obitelji.

Prije svega, čestitam vam na hrabrosti i spremnosti da svoje živote prvenstveno posvetite podizanju i odgajanju svoje djece. Bezrezervno davanje drugom odlika je plemenitih ljudi, ljudi koji više žive za druge no za sebe.

Odgajanje djece zasigurno je najljepša, ali istovremeno i jedna od najodgovornijih i najzahtjevnijih životnih uloga svakog roditelja. Ona je permanentna i ne podrazumijeva radno vrijeme niti slobodne dane. Traje svaki dan puna 24 sata.

Posve mi je jasno što vas je uznemirio, u javnu raspravu upućen, Nacrt prijedloga Odluke o izmjenama Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja. Predloženo peterostruko umanjivanje naknade drastičan je prijedlog koji naknadu svodi na čisto simboličnu razinu i de facto označava njeno ukidanje.

Uvjeren sam da bi takvo radikalno smanjivanje prihoda veliku većinu vas i vaših obitelji dovelo u vrlo nepovoljan, ne samo financijski, već i opći društveni položaj. Mnoge od vas pretvorilo bi u socijalne slučajeve ovisne o tuđoj pomoći. To držim nedopustivim!

Neprihvatljivim držim i nestručan i nepotpun način evaluacije učinka dosadašnje mjere roditelj odgojitelj, na osnovu kojeg je predloženo ovo novo, po vas korisnike, izrazito nepovoljno rješenje. Očito je da takva neadekvatna i neobjektivna analiza isključivo služi kao alibi za uskraćivanje vaših stečenih prava.

Još mi je neprihvatljiviji način na koji zagrebačka vlast nastoji u javnosti opravdati svoj prijedlog nove odluke jer vas pri tome vrijeđa i podcjenjuje.
Prikazuje vas se intelektualno ograničenim i materijalno nezasitnim lijenčinama. Svojevrsnim društvenim parazitima koji zloupotrebljavajući postojeću mjeru žele živjeti na tuđi račun.
Uvjeren sam da veliku većinu vas čine vrijedni, korektni, dobronamjerni i odgovorni roditelji kojima djeca predstavljaju najveću životnu vrijednost i radost.

U TOM POGLEDU IZRAŽAVAM PUNU PODRŠKU VAŠIM NASTOJANJIMA OČUVANJA VLASTITOG LJUDSKOG DOSTOJANSTVA, ZAŠTITI VAŠIH STEČENIH PRAVA I OSIGURAVANJU EGZISTENCIJALNE SIGURNOSTI VAS I VAŠIH OBITELJI.

Podržavajući svaki institucionalni i pravno utemeljen oblik vaše borbe i zalaganja za vaša prava, uvjeren sam da očuvanje trenutne mjere ipak najviše ovisi o vama samima.

Osobno ću se u javnosti i Gradskoj skupštini zalagati da se potrebne uštede u gradskom proračunu ravnomjernije rasporede, a ne da su prvenstveno usmjerene na status najranjiivijih društvenih skupina, djece vrtićke i predškolske dobi odnosno njihovih roditelja.

Svako vam dobro!

Srdačno,

TRPIMIR GOLUŽA,
nezavisni gradski zastupnik u Klubu MOSTA u Gradskoj skupštini Grada Zagreba

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Foto: Narod hr.