Dr. Kaić: “Po svemu sudeći koronavirus se ne širi tako efikasno kao gripa”

Zagreb, 27.01.2020. - Ministarstvo zdravstva RH predstavilo je mjere prevencije širenja koronavirusa. Na fotografiji Vera Katalinić Janković, Antoniette Kaić Rak, Krunoslav Capak, Bernard Kaić. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Ministarstvo zdravstva predstavilo je prevencije širenja koronavirusa.

Prof. dr. Antoinette Kaić Rak, voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Hrvatskoj dala je par informacija o koronavirusu.

“WHO još nije proglasila situaciju od međunarodnog značaja, nije proglašena međunarodna kriza. To je zbog dva razloga, Kina se pokazala transparentna, poduzima mjere kakve do sada nismo vidjeli. Drugo, oni su brzo uspjeli sekvencionirati genom i podijeliti ga sa WHO-om, pa su u drugim slučajevima identificirani slučajevi”, rekla je dr. Kaić.

“Mislim da panike nema, ne trebamo se bojati svakog čovjeka iz Kine. Ali da moramo biti oprezni, potrebno je zaštititi se i prevenirati. Novih slučajeva u Europi ima nekoliko, bit će ih sigurno. Ali da ćemo paničariti, ne. Nikad panika nije dobro činila”, istaknula je Kaić Rak.

Dr. Grba iz Zavoda za hitnu medicinu je istaknula kako je suradnja na dobroj razini, kako se svaki dan susreću s virusima, kako je sezona gripe te kako je “što se hitne tiče, protokol jasan i standardiziran”.

Doktorica Uremović iz Državnog inspektorata ističe suradnju s pograničnom policijom, a dr. Bernard Kaić, voditelj službe za epidemologiju zaraznih bolesti HZJZ-a usporedio je koronavirus sa gripom.

“Po svemu sudeći ne širi se tako efikasno kao gripa. Što se tiče kliničke slike, ona varira od slabijih simptoma do jače upale pluća. Raspon kliničke slike vrlo je sličan kao gripi i sama klinička slika je slična – respiratorni simptomi, povišena tjelesna temperatura. S tim da ovdje više dominiraju respiratorni simptomi nego kod gripe. Ovo su rani podaci, kako se čini, smrtnost je ipak viša. To se sad kreće od 2 do 4 pošto, kod gripe je 0,1 posto”, kazao voditelj službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a Bernard Kaić

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr