Dr. Kanački: Zašto se Plenković inati i još nije uveo testiranje svih za ulazak u bolnice?

Natalija Kanački
Foto: fah

Članak objavljen u The Lancetu potvrđuje ono o čemu se posljednjih dana jako puno govori – da u bolnice i domove umirovljenika, gdje su najosjetljiviji, koronavirus unose cijepljeni. Podaci pokazuju da su potpuno cijepljeni moguć i relevantan izvor prijenosa koronavirusa. Zašto premijer Andrej Plenković nije nakon objave ovih podataka uveo obvezno testiranje svih na ulasku u bolnice i domove umirovljenika, piše za Narod.hr dr. Natalija Kanački.

Mnogi donositelji odluka pretpostavljaju da se cijepljeni mogu isključiti kao izvor prijenosa virusa. Čini se da je krajnje nemarno zanemariti cijepljenu populaciju kao moguć  i relevantan izvor prijenosa kada se odlučuje o mjerama kontrole javnog zdravlja.

U novom broju Lanceta objavljeno je pismo uredniku pod naslovom „Porast epidemiološke važnosti populacije cijepljene protiv COVID-19“ gdje prof.dr. Günter Kampf iznosi statistiku stopa cijepljenih i simptomatskog COVID-19 u Njemačkoj i Velikoj Britaniji te svoje mišljenje o tome.

Ukratko, on govori o dosadašnjim očekivanjima da će visoke stope cijepljenja protiv COVID-19 smanjiti prijenos SARS-CoV-2 u populaciji smanjenjem broja mogućih izvora za prijenos čime bi se smanjio teret bolesti COVID-19.

Međutim, noviji podaci pokazuju da osobe cijepljene protiv COVID-19 postaju epidemiološki sve važnije. Navodi da je u Velikoj Britaniji ispitivanje pokazalo da je u kućanstvima gotovo jednaka stopa prijenosa zaraze s osoba koje su cijepljene kao i s necijepljenih osoba (25% za cijepljene vs. 23% za necijepljene). Veličina virusnog opterećenja (tj. koliko imamo virusa na sluznici nosa/ždrijela) nije se razlikovala prema statusu cijepljenja ili tipu varijante virusa.

Na slici 1. vidljivo je kako se u Njemačkoj iz tjedna u tjedan povećava udio simptomatskih slučajeva (probojne infekcije) među potpuno cijepljenima od 16,9% (21. srpnja 2021) pa do 58,9% (27. listopada 2021.) što pruža jasne dokaze sve veće važnosti potpuno cijepljenih kao mogućeg izvora prijenosa virusa

Slična situacija opisana je i u Velikoj Britaniji. Između 39. i 42. tjedna zabilježeno je ukupno 100.160 slučajeva COVID-19 među građanima starijim od 60 godina. 89.821 slučaj se dogodio među potpuno cijepljenima (89,7%), a 3.395 među necijepljenima (3,4%). Tjedan dana prije, stopa oboljelih od COVID-19 na 100.000 bila je viša među podskupinom cijepljenih u odnosu na podskupinu necijepljenih u svim dobnim skupinama od 30 godina ili više. 

U Izraelu je zabilježena bolnička epidemija koja je uključivala 16 zdravstvenih radnika, 23 izložena pacijenta i dva člana obitelji. Izvor je bio potpuno cijepljen pacijent s COVID-19. Stopa procijepljenosti bila je 96,2% među svim izloženim osobama (151 zdravstveni radnik i 97 pacijenata). Četrnaest potpuno cijepljenih pacijenata teško je oboljelo ili umrlo, dva necijepljena pacijenta razvila su blagu bolest.

U SAD-u je CDC (Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti) objavio da su od pet okruga s najvećim postotkom potpuno cijepljene populacije (99,9-84,3%), čak njih četiri s visokim prijenosom zaraze, što pokazuje veliku transmisiju virusa među cijepljenima.

Prof.dr Günter Kampf smatra da mnogi donositelji odluka pretpostavljaju da se cijepljeni mogu isključiti kao izvor prijenosa virusa. No, čini mu se da je krajnje nemarno zanemariti cijepljenu populaciju kao moguć i relevantan izvor prijenosa kada se odlučuje o mjerama kontrole javnog zdravlja. 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.