Dr. Nogalo: ‘Jesu li skrivali inspekcijski zapisnik zbog projekta Blato?’

GFoto: fah; fotomontaža: narod.hr

Optužbe zbog kojih je preko noći smijenjen ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak doc. Boro Nogalo opovrgnula je inspekcija Ministarstva zdravstva.

Dječja bolnica Srebrnjak za sva je zapošljavanja između 2012. i 2016. godine imala potrebne suglasnosti Upravnog vijeća i Ministarstva zdravstva. Optužbe za nadriliječništvo odbačene su jer je utvrđeno da je nutricionistica na zahtjev liječnika provodila nutricionistička savjetovanja te mjerenja koja su u domeni nutricionista. “Nalaz bi potom bio proslijeđen liječniku koji je takvo savjetovanje i tražio, a konačne sveobuhvatne preporuke donio bi liječnik. Navedeni su postupci dogovarani i koordinirani s kontrolorima iz HZZO-a”, stoji u promemoriji zdravstvenoinspekcijskog nadzora Ministarstva zdravstva, provedenog 19. i 20. prosinca 2019. u Bolnici na temelju prijave zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, prenosi Večernji list.

Kontaktirao s premijerom

Inspekcijski nadzor, jednostavno, opovrgnuo je nalaze Gradskoga kontrolnog ureda i okrnjenog Upravnog vijeća Bolnice, a time i optužbe koje su čelnica Upravnog vijeća prof. Ana Stavljenić Rukavina i zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević izrekle na račun bivšeg ravnatelja i kojima se obrazložila njegova iznenadna smjena.

> Tko je Ana Stavljenić Rukavina, Račanova ministrica zdravstva koja je dala ostavku zbog afere Baxter u kojoj su umrla 23 pacijenta?

Istodobno, Ministarstvo zdravstva dvadeset dana izvješće o tom nadzoru ne objavljuje usprkos velikom interesu javnosti za rezultate tog nadzora. Inspekcijski nadzor također je utvrdio da bolnica ima valjano rješenje Ministarstva za obavljanje djelatnosti liječenja bolesti dišnog sustava djece i mladeži, pedijatrije, a odluka o usklađivanju djelatnosti, među kojima i djelatnosti otorinolaringologije, sukladna je zakonu.

Također je utvrđeno da je 2015. godine Bolnici dopušteno obavljanje specijalističko-konzilijarne zdravstvene djelatnosti iz djelatnosti dječje kirurgije te dnevne dječje kirurgije. Utvrđeno je i da Upravno vijeće broji pet umjesto zakonom pripisanih sedam članova, tragom čega će biti doneseno rješenje o poduzimanju mjera.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će dalje svoje postupke pravdati aktualno vodstvo Grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem. Jelena Pavičić Vukičević pri optužbi za nadriliječništvo najavila je i kaznene prijave, a jednako je najavio i Nogalov odvjetnik nakon toga.

Doc. Nogalo Večernjaku je komentirao ovaj inspekcijski zapisnik.

“Iznimno mi je drago što taj zapisnik opovrgava nevjerojatne optužbe koje mi se stavljaju na teret i nije mi jasno, ili mi je zapravo sve jasno, da se taj zapisnik toliko dugo čuva i ne iznosi u javnosti. Mora postojati dublja stvar zbog tog skrivanja zapisnika. Postavlja se pitanje je li to projekt bolnice u Blatu jer u Povjerenstvu za tu bolnicu su i profesorica Stavljenić Rukavina i ministar Kujundžić”, kazao je Nogalo i potvrdio da ide nekoliko tužbi za koje je uvjeren da će ih dobiti.

Jučer je Nogalo gostovao u “Nedjeljom u dva” i kazao kako je razgovarao proteklih dana s ključnim akterima ove priče. Ministar Kujundžić, kaže, rekao mu je da je “pravo jako rastezljiv pojam” kada se Nogalo pozvao na propise o sastavu upravnih vijeća bolnica. Triput je kontaktirao s premijerom Plenkovićem koji, ističe, jako gura europske projekte i iznimno je zainteresiran za projekt Centra za translacijsku u pedijatrijskoj medicini, najveći pedijatrijski europski projekt vrijedan 60 milijuna eura za koji je Srebrnjak dobio 85% sredstava iz europskih fondova. Plenković je tražio da ga se redovito informira o projektu, svaka dva tjedna.

HNS traži ispriku od Bandića

Zagrebački HNS zatražio je jučer od Milana Bandića javnu ispriku jer je, tvrde, govorio neistinu o nalazima inspekcije Ministarstva zdravstva.

“Zagrebački gradonačelnik nije govorio istinu na sjednici Gradske skupštine 23. prosinca kada je za govornicom rekao da je nalaz inspekcije Ministarstva zdravstva potpuno potvrdio tvrdnje Grada Zagreba i Gradskog kontrolnog ureda o nepravilnostima na Srebrnjaku”, navode u priopćenju, u kojem traže od Bandića da predloži sankcije za sebe i svoje suradnike zbog iznošenja neistinitih navoda. Reagirala je i Udruga za zaštitu dostojanstva i jednakosti pacijenata Dignitas zatraživši od predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministra zdravstva da zaštite pacijente Srebrnjaka i njihove roditelje od gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i njegovih suradnika koji očito vrše teror nad ovom bolnicom te da objave izvješće inspekcije.

Najnovije optužbe protiv Nogala iznijela je prof. Ana Stavljenić Rukavina kazavši kako je 2019. godinu Srebrnjak završio s minusom od 15-ak milijuna kuna te da mu je Ministarstvo odbilo financirati specijalizaciju za 21 stručnjaka za rad u budućem translacijskom centru. Nogalo na to uzvraća da je baš to pokazatelj kako se radi u Hrvatskoj, gdje se politika ne brine o općem dobru.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list