Dr. sc. Hasanbegović: ‘Vjerujem da će demontažom propaloga jugokomunističkoga nasljeđa relikti titoizma postati beznačajni’

zlatko hasanbegović
Foto: Fah

“Pitanje biti ili ne biti za Hrvatsku: stvoriti nacionalnu vladu koja će dovršiti stvaranje hrvatske države!”, ističe bivši ministar dr. sc. Zlatko Hasanbegović i dodaje: “Hrvatski državnički stav je pobiti trajne hipoteke i laži koji se nameću svakome naraštaju Hrvata, odati poštovanje svakoj žrtvi u tragici Drugoga svjetskog rata. Nisam za zabranu Antifa i proglašavanje ih teroristima jer vjerujem da će demontažom propaloga jugokomunističkoga sustava relikti titoizma postati beznačajni”, u razgovoru s Ivicom Marijačićem za Hrvatski tjednik.

Dr. sc. Zlatko Hasanbegović nositelj je liste Domovinskog pokreta u 1. izbornoj jedinici za parlamentarne izbore 5. srpnja.

> (VIDEO) Hasanbegović: ‘Zastupamo zaštitu života od začeća do smrti’

> (FOTO, VIDEO) Hasanbegović na predstavljanju za 1. izbornu jedinicu: “Otac oživljvanja političkog mrtvaca SDP-a je Plenković”

Pred nama su izbori za Hrvatski sabor. Što, po Vašem mišljenju, oni znače ili mogu značiti za Hrvatsku ako rezultiraju promjenama u raspodjeli moći političkih snaga, a što ako ostane postojeći duopol HDZ-a i SDP-a?

Dr. sc. Zlatko Hasanbegović: Ono što ste nazvali ‘postojećim duopolom’, po mome sudu bespovratno je načeto na predsjedničkim izborima kada je polumilijunska narodna volja iskazana u prvome izbornom krugu M. Škori označila početak dalekosežnih tektonskim političkih promjena koje će se potvrditi i na izborima za Hrvatski sabor.

Što je, po Vama, u političkome smislu za Hrvatsku pitanje biti ili ne biti?

Dr. sc. Zlatko Hasanbegović: Odgovoriti mogu samo načelno, jednostavno i banalno. Biti ili ne biti, bilo je oduvijek, a ne samo danas, formirati nacionalnu vladu čiju će okosnicu činiti ljudi jasnih državničkih vizija, ljudskoga, nacionalnog i moralnog integriteta. Nacionalnu vladu koja će presjeći sve poznate i tisuću puta opisane hrvatske gordijske čvorove te dovršiti nikad dovršenu zadaću stvaranja Hrvatske kao istinske nacionalne države pripravne očuvati i zaštititi hrvatski narod i njegovu neovisnost, kulturnu i nacionalnu samobitnost te društvenu slobodu na vjetrometini neizvjesne budućnosti ljudskoga roda.

Koje gordijske čvorove, po vama, treba sasjeći prvo kao uvjet prosperitetnoga puta Hrvatske?

Dr. sc. Zlatko Hasanbegović: Treba iznova podsjećati na prvi članak hrvatskoga Ustava koji u svojoj biti nikada nije oživotvoren i koji se na različite načine gazi od samih početaka.: “Republika Hrvatska jedinstvena je i nedjeljiva demokratska i socijalna država. U Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana. Narod ostvaruje vlast izborom svojih predstavnika i neposrednim odlučivanjem.“ U tome su sadržani duh cijeloga ustava te dva temeljna i još uvijek neostvarena državno-nacionalna ideala i načela: definiciju moderne hrvatske nacije, načelo jedinstva nacije te iskazivanja njezine volje posredno putem autentičnoga narodnog predstavništva u Hrvatskome saboru, ali i neposredno putem referendumskih inicijativa.

U tome se krije i odgovor na Vaše pitanje o „sječi gordijskih čvorova“. Prvi koji treba presjeći gordijski je čvor izbornoga zakonodavstva koji je negacija ustavnoga načela jedinstva hrvatske nacije i autentičnoga narodnog predstavništva u Hrvatskome saboru. Majka svih reformi je reforma izbornoga zakonodavstva. Dokinuće postojećega segregacijskog sustava izbora tzv. manjinskih predstavnika te uvođenje jedne nacionalne izborne jedinice, umjesto umjetnih deset, kostur su moje vizije novoga izbornoga zakona o čemu se, naravno, treba povesti ozbiljna političko-stručna rasprava i za što treba postojati politička volja pretočena u saborske mandate.

Jesu li gospoda Plenković i Pupovac u Banskim dvorima, a Milanović na Pantovčaku remetilački čimbenici u hrvatskoj politici ili se bez njih ne može, kao što tumače njihovi pristaše?

Dr. sc. Zlatko Hasanbegović: Svi spomenuti, kao i mnogi drugi, pa uostalom i svi mi, plod su povijesnoga razvitka začetog 1945., propuštenih prigoda i pogrješaka od samog zametka moderne hrvatske države 1990., a u ovom su trenutku svojevrsni usud, odraz hrvatske zbilje, tj. naših nesređenih političko-stranačkih i društvenih prilika. O političkoj se zbilji ne treba besplodno raspravljati i lamentirati te je svoditi na pojedince i osobne odnose. Političku zbilju političkim djelovanjem treba mijenjati.

Zašto smatrate da baš Domovinski pokret na čelu s Miroslavom Škorom može dovesti do promjena?

Dr. sc. Zlatko Hasanbegović: Politika ima svoja pravila i svoje zakonitosti. Onaj čiji je predsjednički program prepoznalo pola milijuna Hrvata pozvan je i legitimiran okupiti sve one političko-stranačke struje koje su taj program poduprle te na predsjedničkim izborima iskazanu narodnu volju pretočiti u saborske mandate.

Treba li Jasenovac prekopati i napokon utvrditi istinu?

Dr. sc. Zlatko Hasanbegović: ‘Prekopavanje Jasenovca’ u širem je smislu metafora za potrebu konačnoga utvrđivanja svih povijesnih činjenica i pobijanja laži i mitova koji su nastali u jugoslavenskome komunizmu, ali ga i nadživjeli s ciljem nametanja trajnih hipoteka i tuđih tutorstava hrvatskoj državi te svakome naraštaju hrvatskoga naroda. I prije postignuća toga cilja, hrvatski je državnički stav odlučno pobijati laži, odati poštovanje svakoj žrtvi u tragici Drugoga svjetskog rata i odbaciti mazohističko nametanje i prihvaćanje bezvremenske i svevremenske hrvatske krivnje, posebice javnim novcem hrvatskoga naroda.

Američki predsjednik Donald Trump proglasio je tzv. Antifu terorističkom organizacijom. Treba li i Hrvatska proglasiti te ljude pod tom maskom teroristima zato što veličaju masovnoga ubojicu J. B. Tita, izvrću povijest i rehabilitiraju okupacijsku državu i režim, opravdavaju zločine nad Hrvatima, sprječavaju pravdu za bilo koji svoj zločin… Ili treba poput nekih postkomunističkih država jednostavno zabraniti njihove simbole?

Dr. sc. Zlatko Hasanbegović: Kao starčevićanac i nacionalist-slobodar protivnik sam svake zabrane. Vjerujem da se konačnom državno-političkom demontažom propaloga jugoslavenskog komunističkog naslijeđa i iz njega izrasle ‘duboke države’ može osloboditi autentična hrvatska narodna volja koja će relikte titoizma i jugoslavenskoga komunizma i njihovu društvenu moć učiniti politički i društveno beznačajnim. To je, sažeto, i smisao moga javnoga i političkoga djelovanja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hrvatski tjednik

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.