Dr. sc. Milardović za Narod.hr: ‘Nisu mediji nevini – i HND treba preuzeti odgovornost’

Foto: fah

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara pozvali medije da u petak na nekoliko sati onemoguće komentiranje ispod članaka kako bi se borili protiv govora mržnje. Do ovog prijedloga dolazi nedugo nakon napada vatrenim oružjem na Vladu.

> HND i SNH uz Plenkovića i Obuljen: Pozivaju na akciju onemogućavanja komentara u petak

O ovoj temi smo razgovarali s profesorom političkih znanosti, dr. sc. Anđelkom Milardovićem.

Narod.hr: HND i Sindikat novinara pozvali su hrvatske medije da u petak od 11 do 13 sati onemoguće objavljivanje komentara ispod tekstova. Kako to komentirate?

Dr. sc. Anđelko Milardović: Podupirem to. Ono što se piše „ispod crte“ u pravilu ne čitam jer tamo zaista gotovo da i nema konstruktivnih komentara.

Dakle, s te strane podupirem tu inicijativu jer se u pravilu ispod crte ne piše o predmetu o kojem se raspravlja u tekstu nego se zaista proizvodi agresija prema različitim osobama i mržnja. Zašto ne bismo bili normalni? Ako netko ne može raspravljati o sadržaju teksta onda neka se ne uključuje u raspravu.

Također, najlakše je biti hrabar kada pišete „s maskom“, anonimno. Neka ti koji stavljaju masku skinu tu masku i neka na dnevnoj bazi budu izloženi kao što ste, primjerice, Vi kao novinarka ili mi koji djelujemo u javnosti. Ja nikad nisam stavio masku. Istupam sa svojim imenom i prezimenom. A ovi dolje to ne čine i onda su hrabri. Izađite na svjetlost dana da vas vidimo – tko ste, što ste, što znate, što možete, što hoćete.

Tu se sada može postaviti pitanje slobode govora i slobode mišljenja. Ali sve su slobode ipak omeđene nekom točkom koja se zove zakon – ako se prijeđe preko određene točke onda je to zloupotreba slobode govora. Ja se zalažem za slobodu govora koja se temelji na raspravi koja se tiče onoga o čemu se radi u tekstu, sa svim pravilima pristojnog komuniciranja na tragu ideje tolerancije.

O inicijativi HND-a: ‘Incijatori bi to trebali proširiti i na same sebe’

Narod.hr: No, vidljivo je da u širenju govora mržnje i huškanju ne sudjeluju samo čitatelji u svojim komentarima, nego i sami mediji. Može li se govoriti o tome da ovim činom mediji žele prebaciti odgovornost isključivo na čitatelje koji pišu komentare?

Dr. sc. Anđelko Milardović: Moglo bi se i tako tumačiti. Inicijatori bi trebali snositi odgovornost za vlastito ponašanje. Svatko treba biti sam odgovoran za ono što čini. Nisu novinari sveci, nisu ni svi oni koji istupaju u javnom prostoru sveci. Svatko neka snosi svoju odgovornost. Ja u svojim istupima nikad nisam tako nešto radio.

Nisu mediji nevini. Nekad im takvo ponašanje podiže čitanost. Ja bih proširio tu inicijativu i na medije – ne samo na one „hrabre“ ispod crte. Slika bi bila istinitija, ako bi inicijatori proširili tu inicijativu i na sebe.

Narod.hr: Ovih dana suočeni smo s činjenicom da se neprestano prebacuje odgovornost s jednih aktera na druge. Tako premijer Plenković odgovornost za napad na trgu sv. Marka svaljuje i na parlamentarnu oporbu, mediji odgovornost za huškanje prebacuju na komentatore…

Dr. sc. Anđelko Milardović: Drugim riječima, Hrvatska je postala „luda kuća“. Prebacuje se odgovornost s jedne na drugu stranu. A zašto ne bi moglo biti kretanja u suprotnom pravcu? Neka svatko preuzme odgovornost. Ja, na primjer, preuzimam odgovornost za ovo što sada govorim.

Svi akteri u ovom društvu neka se oslone na vlastitu odgovornost. Ja mislim da je nepriznavanje svoje odgovornosti, u etičkom smislu, kukavička pozicija – to su kukavice. Ljudi su nesavršeni – ako su nešto loše napravili trebaju to priznati. Neće svijet propasti ako čovjek prizna pogrešku.

Prema tome, sažmimo, i HND treba preuzeti odgovornost – to je tijelo koje predstavlja sve medije u Hrvatskoj. Neka mediji sami sebe pozovu na odgovornost. I oni često neetično postupaju zbog ekonomskih, političkih i drugih razloga, kao što i ovi „hrabri“ ispod crte često proizvode netolerantan govor.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr