Narod.hr doznaje: Novinaru Jutarnjeg lista, osumnjičenom za pedofiliju, produljen istražni zatvor

Foto: Dan Figenwald, Facebook, GettyImages; fotomontaža: Narod.hr

Prije otprilike mjesec dana Narod.hr, za razliku od drugih medija, objavio je informacije o Danu Figenwaldu kako bi omogućio informiranje drugih potencijalnih žrtava o svemu što se događa.

Potaknuta činjenicom da je Narod.hr jedini objavio ime novinara Dana Figenwalda, koji je za Jutarnji list pisao “Skijašku patrolu Jutarnjeg lista”, osumnjičenog za pedofiliju, javila nam se majka djevojke sa sličnom pričom (podatci poznati redakciji) povezanom s istim imenom. Njezinu maloljetnu kćer Dan Figenwald prije četiri godine tražio je “hot” fotografije. Nakon što je priča o osumnjičenom za pedofiliju dospjela u javnost, majka se ohrabrila i istaknula da ne želi da to sve prođe nekažnjeno.

Novinar Dan Figenwald uhićen je zbog sumnje na pedofiliju, tada mu je određen istražni zatvor od mjesec dana, a Narod.hr doznaje da je još uvijek u zatvoru.

Iz Županijskog suda u Zagrebu odgovorili su nam da je okrivljenik “još uvijek u istražnom zatvoru koji mu je produljen do 3.11.2020. On ima status okrivljenika i protiv njega državno odvjetništvo provodi istragu“.

Podsjetimo, zagrebački novinar Figenwald, uhićen je početkom rujna, a putem Facebooka mamio je maloljetnu djevojčicu. Navodno je tražio od nje da se razgoliti, slika i potom mu pošalje fotografiju, a oni bi joj zauzvrat dao novac i još se pohvalio da radi za Jutarnji list. Ona ga je odbila, a on ju je dalje nagovarao.

“S 15 neke cure idu u Milano, a neke se igraju ispred zgrade… Sve zavisi o ambicijama“, napisao je navodno u poruci, a ponudu je, navodno, iznio pod svojim imenom i prezimenom.

Uhićen je 4. rujna, a na Županijskom sudu u Zagrebu određen mu je istražni zatvor od mjesec dana zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Tereti ga se za kršenje članka 161. stavka 1. Kaznenoga zakona – mamljenje djece za zadovoljenje spolnih potreba za što je predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

> Veljača objasnila kriterije za informiranje javnosti o osumnjičenima za pedofiliju – kad jesu ili nisu novinari JL

> Zbog sumnje na pedofiliju uhićen novinar Jutarnjeg lista Dan Figenwald: Zašto mediji to skrivaju?

> Ogurlić odgovorio: ‘2 tjedna nismo informirali javnost da je novinar JL osumnjičen za pedofiliju – iz obzira prema žrtvi’

> Nakon objave na Narod.hr-u, javila nam se majka čiju je maloljetnu kćer Dan Figenwald prije 4 godine tražio “hot” fotografije

> Policija kontaktirala redakciju Narod.hr-a kako bi razgovarali s još jednom potencijalnom žrtvom Dana Figenwalda

> HND ne odgovara na upit o medijskom prešućivanju imena novinara osumnjičenog za pedofiliju

Narod.hr, osim što je izvijestio javnost o uhićenju, objavio je pitanje zašto mediji, posebno oni za koje je on radio, čak dva tjedna šute o tome da je uhićen? Zašto mediji poput Jutarnjeg lista ili Večernjeg lista za koje je radio nemaju obvezu informirati javnost o ovom slučaju, a čine to o brojnim osumnjičenima za najrazličitije druge stvari.

Nakon odgovora glavnog urednika Jutarnjeg lista, Gorana Ogurlića, na objavu imena novinara Dana Figenwalda, koji je za Jutarnji list pisao “Skijašku patrolu Jutarnjeg lista”, osumnjičenog za pedofiliju, na Narod.hr-u, javila se i glumica i scenaristica Jelena Veljača, čija kolumna izlazi u Jutarnjem listu.

Glavni urednik Ogurlić “objasnio” je kako dva tjedna nisu informirali javnost da je njihov novinar osumnjičen za pedofiliju – iz obzira prema žrtvi.

Narod.hr poslao je upit glavnom uredniku Jutarnjeg lista u kojem smo tražili može li nam potvrditi da je upoznat s informacijom o uhićenju Dana Figenwalda zbog sumnje na seksualno iskorištavanje djece? Je li taj reporter zaposlenik Jutarnjeg lista ili je kao vanjski suradnik pisao “Skijašku patrolu Jutarnjeg lista” za koju je u godinu dana obišao 30 skijališta kako bi ih ocijenio i preporučio čitateljima? Jesu li istinite informacije koje stižu iz redakcije Jutarnjeg lista da je on, kao glavni urednik zabranio objavu ovih informacija važnih za javnost? Koje kriterije gospodin Ogurlić koristi kao glavni urednik Jutarnjeg lista kod odlučivanja o informacijama važnim za javnost – poput ove o sumnji na pedofiliju i u drugim sličnim slučajevima? Na koncu, ako je uistinu zabranio objavu ove informacije u tiskanom i internetskom izdanju Jutarnjeg lista, kako to dovodi u vezu s Kodeksom časti hrvatskih novinara?

Odgovor na e-pismo nismo dobili, no isti je objavljen na Jutarnjem listu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr