Dr. sc. Tado Jurić 31. siječnja drži predavanje o demografiji i popisu stanovništva

Tado Jurić
Zagreb, 20.10.2020. - Domovinski pokret organizirao je okrugli stol na temu "Prijedlog novog Zakona o strancima - treba li u jeku gospodarske i zdravstvene krize liberalizirati tržište rada?".Na slici Stjepan Šterc i Tado Jurić .foto HINA/ Tomislav PAVLEK/ tp

Cafe galerija Institut (Metalčeva 3, Zagreb) u ponedjeljak 31. siječnja u 19 sati održat će  13. po redu akademsku večer na kojoj će gostovati dr. sc. Tado Jurić, koji će održati predavanje na temu “Popis stanovništva i odseljeni Hrvati”.

Tado Jurić je profesor demografije, političkih znanosti i povijesti na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i vanjski suradnik Fakulteta hrvatskih studija na odsjeku Hrvatskog iseljeništva i demografije. Autor je više monografija iz područja demografije. Gostujući je predavač na Sveučilištu Graz na studiju Digital Humanities.

Doktorirao je 2012. godine na Friedrich-Alexander-Universität Nürnberg-Erlangen i LMU München političke znanosti disertacijom: „Bosnien und Herzegowina, Serbien und Kroatien auf dem Weg zur EU-Mitgliedschaft“ („Bosna i Hercegovina, Srbija i Hrvatska na putu u punopravno članstvo u EU – komparativna analiza razvoja državnosti i procesa europeizacije“) (mentori: prof. dr. Heiner Bielefeldt, UN-ov povjerenik za ljudska prava i prof. dr. Marie-Janine Calic, dekanica Historicum LMU München).

Diplomirao je 2003. godine Njemački jezik i književnost i Povijest na Filozofskom fakultetu u Osijeku, Sveučilište J. J. Strossmayera. Poslijediplomski studij Advanced Master of European Studies, Regionalna suradnja i integriranje u Europsku Uniju, završio je 2008. godine na Sveučilištu J. J. Strossmayera u Osijeku i Sveučilištu u Karlsruheu.
Objavio je prvo empirijsko istraživanje o suvremenom hrvatskom iseljeništvu 2017. godine te više od 40 znanstvenih radova na njemačkom, engleskom i hrvatskom jeziku te se usavršavao u SR Njemačkoj i SAD-u.

Od 2015. profesor je demografije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu

Kao regionalni stručnjak citiran je u brojnim europskim,  hrvatskim i regionalnim medijima.
Radio je u Bavarskoj od 2009. do 2013. kao koordinator hrvatske nastave u inozemstvu. Od 2015. profesor je demografije, političkih znanosti i povijesti na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i vanjski suradnik Fakulteta hrvatskih studija na odsjeku Hrvatskog iseljeništva i demografije. Godine 2021. izabran je u višeg znanstvenog suradnika u interdisciplinarnom polju društvene znanosti/humanističke znanosti: Politologija/Povijest, a 2022. u polju demografije.
Područja znanstvenog rada su mu Digital Demography, Digital Humanities, Big Data, migracije iz Hrvatske i Jugoistočne Europe.

>Promocija 11. broja časopisa Obnova posvećena u cijelosti ratu: Jedan od govornika general dr. sc. Josip Lucić

Cafe galerija Institut nije “klasičan kafić”, već je realizacija ideje koja se rodila među članovima udruge Obnova još 2014. godine, a zamišljena je kao mjesto okupljanja mladih ljudi željnih „dodatnih sadržaja“ koje im ne nude klasični kafići u kojima provode većinu slobodnog vremena.

Udruga Obnova je neprofitna organizacija civilnoga društva, a višak prihoda ostvaren poslovanjem cafe galerije Institut (sva sredstva koja ostanu kao razlika prihoda i rashoda nužnih za operativno poslovanje) u cijelosti će biti uložen u financiranje projekata od šire društvene koristi, u donacije u dobrotvorne svrhe i inicijative koje doprinose razvoju kulture i umjetnosti, stoji u najavi predavanja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.