Dr. Trpimir Goluža: da borbi protiv nasilja u rodilištima, ali ne na kontraproduktivan način

„Podržavamo aktivnosti koje će doprinijeti borbi protiv nasilja nad ženama, no smatramo da je način na koji Udruga Roda provodi akciju ‘Prekinimo šutnju’ pogrešan i potencijalno kontraproduktivan“, istaknuo je Trpimir Goluža, predsjednik HUBOL-a i specijalist ginekologije i porodništva komentirajući  problematiku negativnih iskustava na porodu i akciju “Prekinimo šutnju” Udruge Roda.

Pozvali žene da prekinu šutnju i jave se svojim pričama s poroda

Naime, povodom Međunarodnog dana nasilja nad ženama, Udruga Roditelji u akciji (RODA) 16-dnevnom akcijom pozvali su žene da prekinu šutnju i jave se svojim pričama s poroda. “Prekinimo šutnju” kampanja u kojoj žene šalju svoja stvarna iskustva s poroda, uključujući kršenja njihovih osnovnih prava.

Već za nekoliko dana javilo im se jako puno žena koje su doživjele neki oblik nasilja, grubosti, omalovažavanja, ignoriranja i drugih neugodnosti pri porodu, a čije ispovijesti, od kojih su neke doista jezive, javno objavljuju na internetskoj i stranici na Facebooku svoje udruge

“Kada su prije više od 100 godina zahtijevale svoje pravo glasa, žene nisu mogle ni predvidjeti da će im početkom 21. stoljeća njihovo pravo na porod kakav žele biti još uvijek zanijekano. Žalosno je i alarmantno što je nasilje nad tijelom žene koja rađa i djetetom koje se rađa, još uvijek društveno prihvatljivo i opravdano. A od žena se očekuje da o svojim traumama ne govore“, piše na stranicama Udruge RODA. Iz Udruge pozivaju sve majke da prekinu šutnju i zamijene je snažnim krikom kakvim žene diljem svijeta rađaju i da obilježe 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama koji je dio globalne kampanje za ženska ljudska prava. Brojna šokantna iskustva pristigla su sa svih strana Hrvatske.

Priopćenje za javnost HUBOL-a

Iz razloga što smatra da je iznošenje isključivo negativnih iskustava neprihvatljivo, dr. Goluža je ispred HUBOL-a potpisao priopćenje za javnost, koje prenosimo u cijelosti.

“Jedan od proklamiranih ciljeva djelovanja Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) jest unapređenje kvalitete, sadržaja i vrste zdravstvene usluge u bolničkim ustanovama pa tako i poroda. HUBOL najoštrije osuđuje nasilje bilo kakvog oblika nad bilo kime, a poglavito nad ljudima koji imaju zdravstvene potrebe, odnosno onima kojima je nužno pružiti medicinsku pomoć. Trudnice i rodilje zaslužuju posebnu skrb i pažnju i neprihvatljivo nam je da im porod bude traumatično iskustvo prilikom kojeg im se narušava ljudsko dostojanstvo. Zalažemo se i uvijek ćemo se zalagati za međusobno uvažavanje i stvaranje povjerenja između zdravstvenih djelatnika i pacijenata. Podržavamo aktivnosti koje će doprinijeti borbi protiv nasilja nad ženama, no smatramo da je način na koji Udruga Roda provodi akciju “Prekinimo šutnju” pogrešan i potencijalno kontraproduktivan. Iz osobnog iskustva, ali i iskustva brojnih žena koje su rodile u Hrvatskoj, odgovorno tvrdim da se gotovo svi porodi u hrvatskim rodilištima obave na krajnje profesionalan, human, stručan i brižan način pri čemu se ne narušava ljudsko dostojanstvo rodilje. Nažalost ponekad, što iz objektivnih a što iz subjektivnih razloga, žene nisu zadovoljne tretmanom koji su imale tijekom poroda. I jedan takav slučaj previše je! Njega se ni po što ne smije zanemariti, ali niti nametnuti javnosti kao obrazac načina obavljanja poroda u hrvatskim bolnicama. Tendencioznim pristupom, pa i uz najbolje namjere, bezrazložno se unosi nemir među trudnice i narušava povjerenje između zdravstvenih djelatnika i rodilja koje je iznimno važno za uspješan i netraumatičan porod.
Smatramo da sve pojedinačne slučajeve ugrožavanja određenih prava, a poglavito provođenja nasilja nad ženama tijekom poroda, treba čim prije procesuirati i razriješiti u ustanovi u kojoj je došlo do neželjenog incidenta te na osnovu objektivno utvrđenih činjenica poduzeti sve potrebne mjere da se isto ne ponovi, a odgovorni sankcioniraju. Javnost treba objektivno informirati o svim aspektima vezanim uz provođenje peripartalne zaštite.
Hrvatska rodilišta mjesta su sigurnog, stručnog i humanog okružja, u kojem zdravstveni djelatnici holistički pristupaju rodiljama, a ljudski život doživljavaju najvećom ovozemaljskom vrijednošću.”

dr. Trpimir Goluža, predsjednik HUBOL-a

specijalist ginekologije i porodništva

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: narod.hr