Dr. Željka Markić: ‘Andrej Plenković ili ne poznaje Ustav ili misli da velikosrpstvo u političkom djelovanju nije protuustavno’

Foto: Petar Jurčević

Dr. Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji, na svom se Facebook profilu osvrnula na tvrdnje premijera Andreja Plenkovića kako “Hrvatska nije zemlja u kojoj se zabranjuju političke stranke”.

“Premijer kaže da Republika Hrvatska nije država u kojoj se zabranjuju političke stranke. Zanimljivo, Ustav RH i Ustavni zakon o Ustavnom sudu predviđaju točno tu mogućnost ako je program stranke protuustavan zbog npr. velikosrpstva. Andrej Plenković ili ne poznaje Ustav ili misli da velikosrpstvo u političkom djelovanju nije protuustavno ili se boji svakog Penavinog prijedloga?”, piše u svojoj objavi dr. Markić.


Podsjetimo, nakon što je u utorak na sjednici Gradskog vijeća Vukovara predsjednik Demokratskog saveza Srba, ujedno i zamjenik gradonačelnika Vukovara iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Milaković izjavio je da je akcija Oluja bila etničko čišćenje Srba, kada se gledaju njezine posljedice, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava najavio je da će od upravnih tijela RH zatražiti zabranu djelovanja DSS-a.

Penava je osvrnuo i na Milakovićevu izjavu da se boji da će mu se nešto dogoditi, a za takvu je atmosferu optužio Penavu i HDZ te tvrdnju da se srpska zajednica u Vukovaru boji i da je ugrožena.

Vukovarski gradonačelnik za Dnevnik Nove TV istaknuo je kako nakon ovakvih izjava Milakoviću više nisu otvorena vrata te da neće dopustiti velikosrpskoj politici da podriva same temelje države, a ni osobama koje takvu politiku podržavaju.

Penava nakon Milakovićevog ispada na sjednici Gradskog vijeća: ‘U Vukovaru su spodobe i zločinci klali Hrvate, ali on se jadan osjeća nesigurno’

Ministar Medved ocijenio Milakovićeve izjave Oluje kao etničkog čišćenja protivnima Ustavu RH

S Penavom se nije složio njegov stranački šef, premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković koji je u četvrtak na upite novinara odgovorio da Hrvatska nije zemlja u kojoj se zabranjuje sloboda govora niti se zabranjuju političke stranke.

Međutim, premijerove riječi u suprotnosti su s Ustavom RH u kojem se poprilično jasno i nedvosmisleno u čl.6 o osnivanju političkih stranaka navodi:

“Protuustavne su političke stranke koje svojim programom ili nasilnim djelovanjem smjeraju podrivanju slobodnoga demokratskog poretka ili ugrožavaju opstojnost Republike Hrvatske. O protuustavnosti odlučuje Ustavni sud Republike Hrvatske.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr