Državna komisija utvrdila nepravilnosti: Tvrtka ‘Rijeka 2020’ povrijedila je postupak javne nabave i pogodovala poduzeću iz Srbije

foto HINA/ Damir SENCAR/ ds

Dok se još sliježe prašina oko programa svečanog otvaranja EPK u Rijeci, organizatorima stiže novi udarac – poništen je natječaj za nabavu pozornice i audiovizualne opreme.

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) prihvatila je žalbu tvrtke Eldra iz Bregane i poništila odabir novosadske tvrtke Studio Berar rental, jer tvrtka ‘Rijeka 2020’ nije dostavila dokaz da tvrtka iz Srbije nema u Hrvatskoj dugove. Ovakva odluka ne bi bila neobična da svečanost u riječkoj luci nije već održana.

DKOM: Kršila su se pravila postupka javne nabave

Trgovačko društvo RIJEKA 2020 d.o.o. zajednički su osnovali Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija, sa svrhom provođenja projekta Europska prijestolnice kulture za 2020. godinu. Skupštinu tvrtke čine Vojko Obersnel, kao predsjednik i Zlatko Komadina, član Skupštine.

Tvrtka je raspisala natječaj za organizaciju i opremanje kulturne manifestacije Europska prijestolnica kulture te sklopila višemilijunski ugovor s tvrtkom iz Novog sada.

Tvrtka Eldra iz Bregane podnijela je žalbu na odluku županijske tvrtke Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave. Međutim, u slijedu događaja tvrtka Rijeka 2020 traži dopuštenje od DKOM-a da im se, bez obzira na žalbu, dopusti potpisivanje ugovora s tvrtkom iz Srbije jer je, između ostaloga, ‘ukupni projekt većim dijelom sufinanciran iz javnih izvora (lokalni, županijski i državni proračun) te bi eventualna odgoda ili nemogućnost odvijanja manifestacije otvaranja dovela do nerazmjerne štete u smislu nemogućnosti povrata već uloženih ili ugovorenih javnih sredstava’.

DKOM je 30. siječnja prihvatio žalbu da su se grubo kršila pravila postupka javne nabave te da je srbijanska tvrtka imala bolji tretman prilikom odlučivanja za postavljanje pozornice i ostale popratne sadržaje te je tako odabran Studio Berar rental iz Novog Sada. Unatoč njihovoj odluci otvaranje manifestacije Europska prijestolnice kulture Rijeka 2020 održalo se 1. veljače.

DKOM 2. siječnja prihvaća prijedlog tvrtke Rijeka 2020, a srbijanska tvrtka potpisuje milijunski ugovor s tvrtkom Rijeka 2020., ali isto tako 30. siječnja donosi rješenje u kojem prihvaća žalbu tvrtke Eldra te naglašava kako je u postupku javne nabave utvrđeno postojanje ‘osobito bitnih povreda’.

Tako će, odlukom Komisije, 25 tisuća kuna troškova žalbenog postupka tvrtka Rijeka 2020 morati nadoknaditi Eldri.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr