Mladen Pavić, državni tajni Ministarstva poljoprivrede, kazao je da je do sada na području Vukovarsko-srijemske županije eutanizirano oko 17.200 svinja, što je s uginućima koja su prethodila kao znak bolesti, otprilike 18.250 uginulih svinja. Zahvaćeno je oko 780 domaćinstava.
Od prijave na sumnju zarazom, eutanazija se obavlja unutar istog dana ili na temelju simptoma i kliničke slike dvorišta, ili temeljem laboratorijskog nalaza, objašnjava Pavić za N1.
>Potresni prizori iz Slavonije: Mrtve svinje satima uz cestu
”Jedan svjetski epidemiolog je rekao da je malo bolesti koje mogu promijeniti svijet i koje mogu dovesti do uništenja vrste, ali jedna od takvih je virus afričke svinjske kuge za svinjogojstvo. Brojni stručnjaci su radili na detektiranju virusa da bi napravili cjepivo. Virus ima poznatih 168 bjelančevina, od njih se samo za osam točno zna čemu služe, a za osam se samo pretpostavlja. Virus je neistražen i stalno se mijenja”, poručuje Pavić.
Virus preživljava u smrznutom mesu
Prije mjesec dana stručnjaci su ipak došli do nove spoznaje, ali nimalo utješne.
”Prije mjesec dana izvađena je epruveta zaražene krvi iz duboko smrznutog nakon šest godina. Virus je i dalje bio aktivan i živ. Virusu pašu niske temperature. Ono što se zna je da virus preživi 500/600 dana u smrznutom, a na šunki i do 600/700 dana”, rekao je Pavić.
Možda će vas zanimati
Kako je ministar Grlić Radman profitirao od eutanaziranja svinja u Slavoniji zbog afričke svinjske kuge
Prema podacima Ministarstva poljoprivrede do prošlog tjedna na području Vukovarsko-srijemske županije eutanazirano je oko 12.200 svinja.
Ljudi se ne mogu zaraziti
”Sreća u nesreći je da se ljudi ne mogu zaraziti. Virus nije otporan na visoke temperature, brzo ugine”, kaže Pavić.
Mnoge brine zašto moraju eutanazirati svinje u objektima gdje nema zaraženih svinja, ali se nedaleko nalazi zaražen objekt.
”Zaražena svinja na jednom gospodarstvu je zaraza cijelog gospodarstva, cijelog uzgoja. Upravo zbog prirode bolesti, zbog izuzetno lakog prijenosa. U prva tri dana smo imali tri pojave koje nisu povezane. Tri potpuno odvojena slučajeva, isključivo ljudski faktor. Bolest se odnese na kosi, na ruci, na cipelama”, objašnjava Pavić.
Zabrana klanja za vlastite potrebe
”Od prvog dana pojave bolesti, od 30.6. zabranjeno je klanje svinja za vlastite potrebe.
Može se dogoditi da zakoljete svinje u vrijeme inkubacije koja može biti do 19 dana. Imate primjere naglih uginuća bez ikakvih simptoma ili imate školski primjer inkubacije kod ove bolesti, koja je najčešće 15 dana. I to su sve rizici širenja bolesti”, poručuje Pavić.
Unatoč zabrani Pavić smatra kako to ne znači da je kraj tradicionalnog uzgoja svinja u Slavoniji.
”Upravo temeljem kategorizacije i zabrane držanje svinje od godine dana, a poznajući virus i njegove specifičnosti, to je razdoblje u kojem će biti omogućeno ljudima da se prilagode, i da dignu visoke biosgurnosne mjere, nikako ne znači kraj svinjogojstva i držanje svinja”, kaže dodajući da je razdoblje od godinu dana odlučeno temeljem europske direktive i na temelju iskustava drugih zemalja.
”Bilo kakvim propustom doći će do eksplozije bolesti. Mi smo jedina zemlja gdje se bolest do sad pojavila koja ima ovako specifičan način uzgoja životinja. Prije 10 dana se bolest pojavila kod divlje svinje u Švedskoj – na površini od tisuću kilometara kvadratnih ide eutanazija svih svinja i divljih i domaćih. Nema pregleda, nema dijagnostičkog ispitivanja u laboratoriju, apsolutno sve ide na eutanaziju.”