Dugogodišnji zaposlenici tvrde: ‘Članovi Nadzornog odbora nisu žrtve nego su stvarali problem HRT-u’

Foto: fah

Hrvatski sabor prošli petak je većinom glasova razriješio članove Nadzornog odbora (NO) HRT-a koje sam imenuje, dakle njih četiri od pet. Razriješeni su Anja Šovagović Despot, koja je bila predsjednica NO-a, te Katarina Bakija, Miroslav Grgić i Šenol Selimović. Peti član NO-a je predstavnik HRT-ovih zaposlenika.

Iz HDZ-a su tumačili da se to radi zbog opetovanog kršenja Zakona o HRT-u, a iz SDP-a su uzvraćali da je svemu ‘krivo’ izvješće NO za prošlu godinu u kojemu se spominju brojne nepravilnosti na HRT-u.

Anja Šovagović Despot o razrješenju NO HRT-a: Ovo je samo početak skandala!

“Osjećam se kao u romanu Miroslava Krleže ‘Na rubu pameti’, ali mislim da je ovo samo početak skandala koji tresu najvažniju kulturnu instituciju HRT-a u Republici Hrvatskoj. Zahvaljujem dragom Bogu što sam posao obavila, što je izvješće NO za 2016. godinu u kojem ukazujemo na probleme poslovanja te kuće objavljeno na web stranicama Hrvatskog sabora i to Hrvatski sabor obvezuje da o tom izvješću progovori”, rekla je tada za narod.hr bivša predsjednica NO HRT-a Anja Šovagović Despot.

Anja Šovagović Despot za Narod: Nije istina da NO HRT-a štiti kriminal

Kao i svaka druga priča i ova ima dvije strane.

Narod.hr u posjedu je ‘Očitovanja na neutemeljene stavove i objave Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije nakon provedene revizije nabave programskih sadržaja od vanjskih dobavljača’ od 3. studenog 2016. godine, koje potpisuju Dražen Miočić, v.d. ravnatelja Programa Hrvatske televizije i Sanja Ivančin, v.d. ravnatelja Produkcije Hrvatske televizije, a koje je upućeno Ministarstvu kulture, ministrici Nini Obuljen.

Vidljivo je da je isto Ministarstvo kulture zaprimilo 4. studenog 2016. godine, ali na njega nikada nije odgovorilo.

U Očitovanju se osvrću na zaključak NO HRT-a od 20. listopada 2016. godine, te tvrde da su njihove tvrdnje neutemeljene i pokušavaju kriminalizirati poteze tadašnjeg Ravnateljstva.

“Cjelokupni postupak nabave programskih sadržaja proveden je u skladu sa svim propisima u unutarnjim aktima Hrvatske radiotelevizije, zbog čega tvrdnje koje su iznesene u dopisu Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije smatramo neutemeljenima i tendencioznima”, navodi se u Očitovanju u kojem se dodaje i kako je NO HRT-a zatražio reviziju samo za razdoblje od svibnja 2016. godine nadalje, tj. kada je odluke donosilo samo novo Ravnateljstvo Hrvatske televizije. Time podsjećaju da razdoblje 2015. godine, kao ni prva tri mjeseca 2016. godine, nisu dirali. Podsjetimo, Goran Radman je smijenjen 3. ožujka 2016. godine, a tada je za v.d. glavnog ravnatelja imenovan Siniša Kovačić. Nadzorni odbor HRT-a zatražio je razrješenje Radmana zbog nepoštivanja zaključaka NO-a o vođenju odvojenog računovodstva javnih i komercijalnih prihoda iako je to mogao učiniti zbog mnogo drugih ozbiljnijih stvari.

Pojašnjavaju da su u preuzetim proračunskim okvirima i ograničenim uvjetima učinili sve da bi se nastavio neometan rad HRT-a. Ističu da su se odluke i sklapanju ugovora donosile u skladu s Općim uvjetima poslovanja Hrvatske radiotelevizije o mjerilima i postupku odabira programa od neovisnih proizvođača i u predviđenom roku.

Nove projekte nisu mogli pokrenuti jer je NO HRT-a odbio razmotriti rebalans proračuna, tako da su se morali oslanjati na nabavu djela od neovisnih proizvođača kako bi jesenska programska shema bila neometano pokrenuta. Time je spriječena moguća višemilijunska šteta koja bi nastala neispunjavanjem obveza i padom gledanosti i smanjenog marketinškog prihoda, navode.

Ističe se i kako je NO HRT-a dva puta odbio razmatrati rebalans proračuna za 2016. godinu, da bi ga na kraju prihvatio u trenutku kad ga nije bilo moguće provesti jer nije bilo Glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije, te tako “izravno utjecao na programske i poslovne odluke te strukturu programskih sadržaja Hrvatske radiotelevizije”.

“Zbog svega iznesenoga smatramo da je u takvim okolnostima posve neprimjereno pokušavati kriminalizirati bilo koji poslovni potez Ravnateljstva Hrvatske radiotelevizije”, navodi se na kraju.

Isto nam tvrde i dugogodišnji zaposlenici HRT-a.

“Nije točno da su žrtve jer su ukazali na kriminal, nego su radili problem HRT-u, ali tek nakon odlaska Radmana”, poručuju dugogodišnji zaposlenici HRT-a.

Podsjetimo, tijekom 2016. godine su djelovala tri različita sastava Ravnateljstva HRT-a, a dužnost glavnog ravnatelja HRT-a obnašale su tri različite osobe.

Više o tome što je NO HRT-a naveo u izvješću o provedbi nadzora zakonitosti rada i poslovanja za 2016. godinu, pročitajte ovdje:

NO HRT-a zbog moguće korupcije i nezakonitosti u 2016. izvješća poslao DORH-u

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.