DZS: Prosječna plaća za lipanj 6.276 kuna

Foto: fah

Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za lipanj ove godine iznosila je 6.276 kune, što je na godišnjoj realno više za 2,1 posto, objavio je u srijedu Državni zavod za statistiku (DZS).

U odnosu na svibanj, pak, prosječna isplaćena neto plaća realno je niža za 1,2 posto. Najviša prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za lipanj isplaćena je u djelatnosti vađenje sirove nafte i prirodnog plina, u iznosu od 11.241 kune, dok je najniža plaća, od 4.027 kuna, isplaćena u kategoriji ostale osobne uslužne djelatnosti.

> Dr. sc. Andrej Grubišić za Narod.hr: ‘Država je hobotnica koja cijelo vrijeme raste, nezasitno uzima iz gospodarstva i nezasitno troši’

Po podacima DZS-a, medijalna neto plaća za lipanj iznosila je 5.382 kune, što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću plaću od tog iznosa.

Porast broja zaposlenih u čak 14 županija u odnosu na svibanj, pak, prosječna isplaćena neto plaća realno je niža za 1,2 posto.

Najviša prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za lipanj isplaćena je u djelatnosti vađenje sirove nafte i prirodnog plina, u iznosu od 11.241 kune, dok je najniža plaća, od 4.027 kuna, isplaćena u kategoriji ostale osobne uslužne djelatnosti.

Po podacima DZS-a, medijalna neto plaća za lipanj iznosila je 5.382 kune, što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću plaću od tog iznosa.

Prosječna mjesečna bruto plaća za lipanj iznosila je 8.508 kuna, što je realno 1,3 posto niže nego bruto za svibanj. Na godišnjoj razini, prema lipnju 2017. prosječna je bruto plaća bila realno viša za 2,8 posto.

Podaci DZS-a pokazuju i da je prosječna mjesečna neto plaća po satu isplaćena za lipanj iznosila 37,38 kuna, a bruto 50,67 kune. U lipnju je prosječna neto satnica bila za 7,1 posto viša nego u mjesecu ranije, dok je na godišnjoj razini porasla za 8,9 posto. Bruto satnica je, pak, na mjesečnoj razini bila viša za 7 posto, a na godišnjoj za 9,7 posto.

U lipnju je bilo 168 plaćenih sati, što je 7,7 posto manje nego u prethodnom mjesecu. Pritom je najveći broj plaćenih sati ostvaren u vodenom prijevozu (177), a najmanji u socijalnoj skrbi bez smještaja (150).

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/sv