Eduard Galić: u Hrvatskoj moramo raditi moderne i dobre filmove o Domovinskom ratu, a ne anakrone replike partizanskih filmova

Eduard Galić, redatelj serijala Heroji Vukovara

Umjetnička organizacija MissArt postoji već 13 godina i dosad je realizirala desetak projekata, uglavnom dokumentarne filmove i serijale ratne i crkvene tematike. Ta produkcijska kuća radi na novom projektu, a upravo je on naš povod za razgovor s redateljem i scenaristom Eduardom Galićem koji se prihvatio režiranja ovog filma i serijala.

Vi ste poznati po radovima koji se bave očuvanjem hrvatske kulturne, umjetničke, crkvene i povijesne baštine. Neki od vaših najznačajnijih televizijskih filmova, drama i serija uključuju “Putovanje u Vučjak”, “Horvatov izbor”, “Posljednje Stipančiće” i “Propale Dvore”, potom dokumentarne filmove “Klesari”, “Benediktinke”, “Naše vatrene godine” i iznimno gledan i nagrađivan serijal “Heroji Vukovara”. Napravili ste niz filmskih portreta poznatih hrvatskih kompozitora i glazbenika, slikara i kipara. Početkom novog milenija najviše ste se orijentirali na vukovarska ratna stradanja. Novi projekt na kojem radite također se tiče te tematike. – O čemu je konkretno riječ?

Eduard Galić: Teško je ne primijetiti da su u hrvatskoj filmskoj industriji najmanje zastupljeni igrani filmovi na tematiku Domovinskog rata i to je jedan od razloga zašto smo se upustili u ovaj projekt, ali to nikako nije glavni razlog filma i serije. Glavni razlog je nevjerojatna priča koja je uvijek glavni pokretač filma. Godinama se bavim istraživanjem povijesne istine i junaštvom hrvatskih branitelja, koji su zabilježeni, između ostalog, i u serijalu “Heroji Vukovara” te sam osjećao da je krajnje vrijeme da neke od tih priča, tj. događaja uobličimo u igranu formu za što su nam trebale godine rada na scenariju. Produkcijska kuća MissArt trenutno radi na realizaciji dugometražnog igranog filma “Šesti autobus” koji će biti prikazan i kao serija u pet epizoda za što smo već dobili potporu HAVC-a, a trenutno smo i u dogovorima sa HRT-om oko uključivanja u projekt.

Hoće li u središtu priče filma i serije “Šesti autobus” fokus biti na nekom posebnom događaju ili ćete se baviti općenitim ratnim zbivanjima u Vukovaru 1991. godine?

Eduard Galić: Okvirna priča je fiktivna, o mladoj Amerikanki koja dolazi u Beograd pratiti suđenje za zločine na Ovčari. Tamo upoznaje hrvatskog branitelja koji je svjedok obrane na suđenju jednog od glavnih optuženika koji mu je spasio život. Ona odlazi u Vukovar gdje saznaje zanimljive pojedinosti o gradskim dužnosnicima te postaje sve više osobno involvirana u priče o vukovarskim braniteljima, posebice o jednom konkretnom branitelju, dok se retrospektivni dio filma bavi događajima koji su doveli do tog suđenja. Posebno mjesto u filmu i seriji će imati život i smrt heroja Vukovara Francuza Jean Michel Nicoliera ubijenog na Ovčari, što znači da ćemo imati i glumca sa francuskog govornog područja.

Otkud naslov “Šesti autobus”?

Eduard Galić: U filmu se spominju pet autobusa koji su ljude iz Vukovara odvozili na Ovčaru, kao i taj “šesti autobus” o kojem nitko ne priča, ali koji je postojao i do danas se ne zna njegova točna sudbina. Kako mi u Hrvatskoj teško i nevoljko ističemo svoje žrtve tako ispada da taj autobus i nije važan nikome osim rodbini nestalih.

Koliko toga iz filma ima uporište u stvarnim događajima?

Eduard Galić: Koliko god priča jest u dobrom dijelu fikcija, gotovo sve je bazirano na pravim događajima i ljudima. Ako vam otkrijem reći ću vam previše jer priča i jest takva da donosi mnoštvo iznenađenja. Moje i iskustvo moga sina Dominika, koji je zajedno sa mnom stvarao scenarij i bio mu na neki način idejni začetnik, u bavljenju ovom tematikom i razgovori s brojnim akterima pomogli su ispričati ovu priču u kojoj je većina sporednih likova zadržala svoja prava imena, dok su glavni likovi mješavina nekoliko stvarnih, poznatih vukovarskih heroja – Marka Babića, Marinka Antunovića, Miroslava Josića, Vlatka Volodera, Nikice Burića, Tome Jakovljevića, Damira Markuša, Zvone Ćurkovića i drugih. U filmu će biti prikazan i Blago Zadro, a njegova ratna zasluga i tragična sudbina u filmu utemeljene su na stvarnim događanjima.

Kako je scenarij filma i serije baziran i na svjedočanstvima o zločinima na Ovčari – koje smo sami otkupljivali od srpske strane, film i serija će pokušati prikazati vukovarsku bitku u cijelom obujmu ne zapostavljajući zločine koji su se dogodili poslije i o kojima se u našoj javnosti premalo priča, dok se u svjetskoj o tome uopće ni ne govori. Moram napomenuti kako nam je u scenariju strahovito pomogao i mladi hrvatski redatelj, inače dobitnik europskog Oscara za kratki film, Jure Pavlović koji radi s nama već skoro dvije godine na scenariju. Sami scenarij stvara se već šest godina

Koliko je teško realizirati ovako zahtjevan film i seriju u Hrvatskoj?

Eduard Galić: Kako sam na početku spomenuo, u hrvatskoj filmografiji nema puno igranih filmova ili serija s temama iz Domovinskog rata između ostalog jer su financijski zahtjevni i to predstavlja poseban problem za vrhunsku i profesionalnu realizaciju takvih projekata. Ovaj projekt prikazuje između ostalog i borbe na Trpinjskoj cesti i na Sajmištu koje su sa produkcijske strane strahovito teške i financijski zahtjevne. Tu mislimo uključiti i naše prijatelje, branitelje Vukovara, kako bi te scene bile što realističnije. Njihova uloga kod toga zapravo bit će vrlo velika. Ovo je jedna epska priča koja će malo koga ostaviti ravnodušnim, no zato je i velika obaveza nas koji je radimo.

Glumci?

Eduard Galić: Nakon više sastanaka sa australskim, kanadskim i američkim producentima imamo više opcija za koproducente filma pa samim time i glavnu glumicu. Smatrali smo jako važnim da glavna glumica bude s engleskog govornog područja i sa svjetskim ugledom kako bi film što jače odjeknuo u domaćoj, ali i u međunarodnoj javnosti. U kojem smjeru krenemo s koprodukcijom će donekle ovisiti tko će biti glavna glumica, makar već imamo načelan dogovor sa jednom velikom svjetskom zvijezdom koja čeka da joj kažemo točan termin snimanja koji ovisi o kraju naših dogovora u Hrvatskoj. Ostali glumci bit će izabrani kroz strahovito pažljiv i dugotrajan proces jer su neke, ako ne i gotovo sve, od uloga izuzetno zahtjevne i zahtijevaju veliku pripremu. Mislimo da ova tematika definitivno zaslužuje da se na najvišoj mogućoj razini trajno obilježi, ovjekovječi i pokuša spriječiti od zaborava stradanje, patnja, junaštvo i domoljublje svih branitelja Vukovara.

Koliko su ovakvi filmovi važni za jednu naciju i da li smo možda mi previše opterećeni filmovi na temu Domovinskog rata?

Eduard Galić: Oni su naprosto presudni jer ako nećemo tematizirati sami nastanak naše države, koji se upravo dogodio, pitanje je šta je onda važnije od toga? Drugo je pitanje kvalitete takvih filmova i u koju se svrhu i kako oni rade. Bolje je nikakav film o Domovinskom ratu nego loš. U to smo se imali prilike i sami uvjeriti do sada. To nažalost jako teško prodire do svijesti. Mnogi ljudi kod nas podsvjesno zapravo žele partizanske filmove. Problem je što takvi filmovi zapravo više nikoga ne zanimaju i u modernom svijetu više nemaju nikakvu svrhu. Mi u Hrvatskoj moramo raditi moderne i dobre filmove o Domovinskom ratu, a ne anakrone replike partizanskih filmova.

Kada možemo očekivati završetak filma i serijala, odnosno njihove premijere?

Eduard Galić: To je zasad teško reći jer sve ovisi o sredstvima koja još uvijek prikupljamo i kojima se još uvijek nadamo te o završetku dogovora sa glavnim koproducentima.

Želimo vam puno uspjeha i sreće s ovim projektom, kao i sa svim budućim.

Eduard Galić: Vrlo ste ljubazni, hvala vam lijepa.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.