Ekskluzivno: Dokument kojim aktualni veleposlanik Krnić informira Udbu o prof. Madunić Kuzmanović

Foto: KRAJE VYSOČINA

Narod.hr nakon svjedočanstva profesorice povijesti Ivanke Madunić Kuzmanović ekskluzivno objavljuje dokument koji je potpisao Frane Krnić, aktualni 75-godišnji hrvatski veleposlanik u Danskoj, 1986. godine i kojim je kao načelnik II uprave Službe za istraživanje i dokumentaciju Saveznog sekretarijata za vanjske/inostrane poslove Jugoslavije tražio nadzor nad njom od Službe državne bezbednosti uoči demokratskih promjena u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [38.42 KB]

Novi skandal MVEP-a razotkriva Hrvatica iz SAD-a: ‘Današnji veleposlanik u Danskoj ‘naručio’ je jugoslavensku miliciju da me prati’

Tko je Frane Krnić, zbog kojeg nam se obratila profesorica povijesti iz SAD-a?

Nakon konzultiranja sa stručnjacima donosimo pojašnjenje odnosa u sigurnosnim službama bivše Jugoslavije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje je dokument nastao?

Radi se o dokumentu nastalom u Saveznom sekretarijatu za vanjske/inostrane poslove SFRJ (SSVP), točnije u Službi za istraživanje i dokumentaciju u sastavu SSVP.

Značenje dokumenta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je datum nastanka dokumenta nečitljiv iz sadržaja i rukom upisane bilješke može se zaključiti da se radi o sredini ili kraju 1980-ih godina, tako da bi značenje sadržaja dokumenta bilo kako slijedi:

Gđa. Ivanka Kuzmanović, s podacima kako se navode u dopisu, zatražila je i dobila vizu za putovanje u SFRJ u Generalnom konzulatu SFRJ u Chicagu. Generalni konzulat SFRJ u Chicagu (kratica: GK) vizu je izdao i tom prilikom utvrdio da je Ivanka Kuzmanović na listi osoba koje se vode kao pripadnici “hrvatske neprijateljske emigracije” (kratica u tekstu “HNE”; često se koristilo i „ustaška emigracija“ ili „UE“).

U svakom slučaju, za Ivanku Kuzmanović se navodi da je ravnateljica tzv. “hrvatske škole”  i da je vodila nastupe tamburaškog ansambla na proslavama Dana NDH koji su se u dijaspori tradicionalno održavali 10. travnja. Sama nazočnost na tim proslavama bilo je dovoljna za zavođenje u registre “hrvatske neprijateljske emigracije”, a sudjelovanje u organizaciji ili izvođenju programa nedvojbeno je upućivalo na neprijateljski stav prema SFRJ. Sama činjenica da je Ivanka Kuzmanović bila i član uredništva “Danice”, jednog od najstarijih glasila hrvatske emigracije koje su od 1945. uređivali franjevci u Chicagu, dovoljna je za etiketu državnog neprijatelja SFRJ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Borisa Kuzmanović, Ivankinog supruga navodi se da je blagajnik MO HNV (mjesnog odbora Hrvatskog narodnog vijeća – krovne političke organizacije hrvatske emigracije) i član Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, dakle nesumnjivo neprijateljski nastrojen prema SFRJ.

Nakon toga GK je obavijestio centralu tadašnjeg Sekretarijata za inozemne poslove (u Beogradu) da Ivanka Kuzmanović treba doći u SFRJ i navode da je očekivani datum ulaska u zemlju 3. srpnja (te godine) kao voditelj ansambla “Silver Strings” i predlaže da se s imenovanom obavi informativni razgovor kao i da se, po potrebi, prate njeni kontakti s osobama u SFRJ.

Upravo zbog toga, tj. zbog provođenja informativnog razgovora i praćenja s kim Ivanka Kuzmanović kontaktira u SFRJ, šalje se ovaj dopis saveznoj Udbi (Savezni sekretarijat za unutrašnje poslove – Službi državne bezbednosti). Ovo je propisani put komuniciranja između dva savezna ministarstva (sekretarijata). Dakle, konzulat nije smio direktno komunicirati s Udbom u SRH već je morao obavijestiti svoje nadređene u Beogradu (u SSVP), a oni opet saveznu Udbu (u SSUP). Nakon toga se očekuje da savezna Udba o tome obavijesti republičku (hrvatsku) Udbu (SDS RSUP SRH), koja onda dalje hijerarhijski obavještava Centar SDS Zagreb (gdje se održava Smotra folklora) i Centar SDS Split (nadležan za Imotski gdje se očekuje da će putovati) radi obavljanja informativnog razgovora s Ivankom Kuzmanović i praćenja njenih kontakata.

Informativni razgovor jedna je od “operativnih mjera” koje je Udba koristila i u ovom slučaju vjerojatno se radilo o ispitivanju lojalnosti prema SFRJ, o pokušaju dobivanja podataka o Ivanki i Borisu Kuzmanoviću, kao i o njihovim kontaktima s osobama za koje su sumnjalo da su neprijateljski nastrojeni prema SFRJ. Obično se informativni razgovor koristio i kao metoda pritiska radi angažiranja osobe za suradnju s Udbom gdje je to bilo moguće i/ili svrsishodno. Praćenje se odnosi, vjerojatno, na (fizičko) tajno praćenje, prisluškivanje i sl.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koja je funkcija Frane Krnića?

Vidljivo je da je Frane Krnić ovaj dopis potpisao kao načelnik II. uprave Službe za istraživanje i dokumentaciju Saveznog sekretarijata za vanjske/inostrane poslove. Dakle, Krnić u tom trenutku nije konzul u smislu da radi u diplomatsko-konzularnom predstavništvu SFRJ u inozemstvu već je dužnosnik/funkcionar Saveznog sekretarijata za vanjske poslove u Beogradu i to na mjestu načelnika II. uprave Službe za istraživanje i dokumentaciju. II. uprava SID-a (jedan od odjela unutar SID-a) imala je nadležnost za praćenje djelovanja neprijateljske emigracije. Isto tako, Frane Krnić, prema svojoj ulozi u ovom dopisu, nema status suradnika Udbe niti bilo koji sličan status koji upućuje na doušnika Udbe (bez obzira na naziv).

Dakle, zaključno: Riječ je o formalnoj suradnji dviju (saveznih) tajnih službi bivše SFRJ. Ta suradnja bila je regulirana posebnim propisima i te je dopis u skladu s odredbama tada važećih propisa.

Smisao svega je da je Frano Krnić pisao ovaj dopis u statusu dužnosnika (načelnika II. uprave) SID-a (tajne/obavještajne služba ministarstva vanjskih poslova SFRJ), da dopisom prosljeđuje informaciju koju je SID ocijenio operativno interesantnom za rad SDS (II. odjel, nadležan za neprijateljsku emigraciju) na daljnje postupanje SDS-a te da iz ovog dopisa ne proizlazi suradnički odnos Frane Krnića s Udbom. Frane Krnić je u trenutku pisanja ovog dopisa na daleko višoj poziciji u sustavu tajnih službi bivše SFRJ nego što bi to bio kao “obični” suradnik UDBe, SID ili KOS-a (kod čega pojam „suradnik“ ima zaista mnogo značenja ali, u ovakvom kontekstu, uvijek označava osobu izvan profesionalnog sastava tajnih službi SFRJ).

Upit da komentira ovaj dopis poslali smo gospodinu Krniću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.