EP usvojio elektroničko i internetsko glasanje: Za provedbu zaduženo Kuščevićevo ministarstvo koje sabotira referendum kojim se to traži

Foto: fah

Državno izborno povjerenstvo je 10. srpnja izdalo u očitovanje “uslijed različitih medijskih napisa vezano uz mogućnost elektroničkog i internetskog glasovanja na predstojećim izborima za Europski parlament”.

U njemu se kaže kako je Europski parlament “na plenarnoj sjednici 2. srpnja 2018. usvojio da ubuduće  „u izborima za Europski parlament države članice mogu predvidjeti mogućnost glasovanja unaprijed, dopisnoga glasovanja te elektroničkog i internetskog glasovanja.

Provjeravat će se i gdje su potpisi za referendum prikupljeni, a Vlada još nije zadužila ministarstvo uprave da počne brojiti

Ako to učine, donose mjere koje će biti dostatne da se osobito osiguraju pouzdanost rezultata, tajnost glasovanja i zaštita osobnih podataka u skladu s mjerodavnim pravom Unije.”

Iz novog članka 4.a citiranog gore proizlazi da države članice mogu predvidjeti mogućnost elektroničkog i internetskog glasovanja no da je preduvjet uvođenju takve vrste glasovanja, osiguranje pouzdanosti rezultata, tajnost glasovanja i zaštita osobnih podataka.

Preduvjet uvođenja elektroničkog i internetskog glasovanja na dan izbora elektronički su izvadci iz popisa birača koji će omogućiti ažurno evidentiranje birača u izvadcima iz popisa birača i spriječiti mogućnost dvostrukog glasovanja, kaže se u očitovanju.

Dr. sc. Hrvoje Pende: ‘Zabrinjava mogućnost da političari nastoje izigrati zahtjeve građana i legitimna očekivanja

Ministarstvo uprave je nadležno tijelo za predlaganje (eventualnih) izmjena i dopuna izbornog zakona kojim je propisana provedba izbora za Europski parlament, pa samim time i za ocjenu potrebe usklađivanja hrvatskog zakonodavstva sa naprijed navedenim izmjenama Akta, nakon što one stupe na snagu. Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske će, kao krovno tijelo koje provodi izbore u Republici Hrvatskoj, i nadolazeće izbore za Europski parlament provesti u skladu sa relevantnim izbornim zakonom koji će u vrijeme provedbe tih izbora biti na snazi.

Taj novi članak, odnosno uvođenje elektronskog glasanja, je posve u skladu sa zahtjevima GI Narod odlučuje, odnosno upravo takav zahtjev je i postavljen u referendumskim pitanjima.

EU donosi promjene izbornog sustava koje traži i građanska inicijativa „Narod odlučuje“!

Vijeće Europe kao predlagač tih promjena, inače, kao temeljne razloge za uvođenje dopisnog i elektroničkog glasovanja navodi olakšanje ostvarivanja biračkog prava, ali i omogućavanje biračima s prebivalištem izvan domovine mogućnost izbora svojih predstavnika.

Izgleda da niti jedno ne odgovara našim političkim elitama, pa tako Ministarstvo nikako da počne brojiti potpise – iako odbija za brojanje zadužiti one koji se time inače bave, DIP, Državno izborno povjerenstvo, a istovremeno pokušava sabotirati referendum kojim se zahtijeva ono što ujedno od država članica zahtijevaju i tijela EU.

No i činjenica da DIP daje očitovanje “Povodom medijskih napisa” govori za sebe. Naime u Hrvatskoj se na svaki način pokušava zahtjeve incijative Narod odlučuje prikazati kao antieuropske i nazadne, dok je istovremeno stvarno antieuropsko jedino ponašanje Vlade i ministarstva Uprave, koji čak niti ne dopuštaju predstavnicima Inicijative da nadziru provjeru potpisa, što je minimum demokratskih standarda.

Paradoks je pritom da je Ministarstvo uprave zaduženo za uvođenje promjena protiv kojih se ministar bori svim sredstvima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: izdvojeno

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.