Europska biskupska konferencija: Matićevo izvješće negira temeljno pravo priziva savjesti

Foto: comece.eu, fah, Thinkstock; fotomontaža: narod.hr

Tajništvo Europske biskupske konferencije (COMECE) 17. lipnja objavilo je stav o tzv. „Matićevom izvješću” uoči njegova konačnog podnošenja na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

> Dr. sc. Dubravka Hrabar: ‘Matićevo Izvješće otvoreno zagovara kršenje prava djeteta’

> Europski centar za pravo i pravdu upozorava: Matić gura zabrinjavajuću rezoluciju o pobačaju

> Matićev Odbor traži da EP izglasa ‘besplatan pobačaj’ u cijeloj EU, glasovanje 23. lipnja

Uslijed prihvaćanja nacrta izvješća o „situaciji seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u Europskoj uniji” koji je podnio hrvatski eurozastupnik Predrag Fred Matić, Tajništvo COMECE-a objavilo je dokument u kojem naglašava važnost koju Katolička Crkva pridaje ljudskome zdravlju koje je „osnovni temelj za dostojanstven život”.

Kako objavljuje na svojim službenim stranicama, COMECE u dokumentu pozdravlja temeljnu brigu za zaštitu zdravlja i prava žena koja je izražena u izvješću, no izražava protivljenje određenim prikazima i argumentima koji se nalaze u prijedlogu rezolucije.

Protivno načelu supsidijarnosti, prijedlog rezolucije zanemaruje odgovornost zemalja članica u definiranju zdravstvene politike te u organizaciji i pružanju zdravstvenih usluga i medicinske skrbi. „Ovo pogotovo vrijedi kada je riječ o vrlo osjetljivim područjima, poput regulacija koje prihvaćaju zemlje članice o uvjetima za pobačaj”, poručuje.

Sa žaljenjem navodi da je „prijedlog rezolucije u cijelosti karakteriziran jednostranom perspektivom, napose po pitanju pobačaja, gdje se ne uzimaju u obzir u potpunosti životne situacije osoba koje su u pitanju, te o njihovim pripadajućim ljudskim pravima”.

Prema Tajništvu COMECE-a, „Matićevo izvješće” isto tako „negira temeljno pravo priziva savjesti, što je emanacija slobode savjesti predviđena u Članku 10.1 Povelje Europske unije o temeljnim pravima”.

Katolička Crkva prepoznaje važnost zaštite zdravlja i prava žena te poziva sve zastupnike Europskog parlamenta neka uzmu u obzir osjetljivost i kompleksnost pitanja, koje zahtjeva „zakonsku i etičku ravnotežu svih uključenih prava”.

Razmatrajući prije spomenute elemente uoči plenarne sjednice Europskog parlamenta u lipnju, Tajništvo COMECE-a poziva eurozastupnike neka pravilno razmotre osjetljivost i složenost medicinskog praćenja, koje zahtijevaju zakonsku i etičku ravnotežu svih uključenih prava.

Cijeli dokument Tajništva Europske biskupske konferencije na engleskom jeziku dostupan je njegovoj službenoj stranici.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr