Matićev Odbor traži da EP izglasa ‘besplatan pobačaj’ u cijeloj EU, glasovanje 23. lipnja

Foto: fah, Thinkstock, epa; fotomontaža: narod.hr

Europski parlament na svom plenarnom zasjedanju 23. lipnja glasat će o rezoluciji o “situaciji seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u EU” koji bi uključivao obvezu aktivnog promicanja pobačaja u svim državama članicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst koji je zastupnicima Europskog parlamenta donio Odbor za ženska prava i ravnopravnost spolova, kojega vodi izvjestitelj Predrag Fred Matić, hrvatski eurozastupnik, ima za cilj “u potpunosti priznati da su seksualno i reproduktivno zdravlje i prava ljudska prava”.

Rezolucija među ostalim govori o promicanju seksualnog obrazovanja, borbi protiv sakaćenja ženskih spolnih organa i trgovini seksom, olakšavanju pristupa kontracepciji.

No, ključna stvar koja se ističe u formulaciji Matićevog izvještaja odnosi se na promicanje „besplatnog i legalnog pobačaja“ za sve žene, javlja evangelicalfocus.com.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Prepreke u pristupu pobačaju”, kaže sažetak inicijative objavljene na službenim web stranicama Europskog parlamenta, “dovode do kršenja seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava, ali i do nejednakosti u ostvarivanju ženskih prava širom EU-a”.

Izvještaj kritizira politike država članica EU Poljske i Malte na području reproduktivnog zdravlja, govoreći o „reakciji protiv ženskih prava“ na području „sigurnih i legalnih pobačaja“, koji vode do „erozije demokracije i osobnih sloboda“  u Europi.

Prigovor savjesti smatra se “zaprekom”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvještaj također osuđuje upotrebu prigovora savjesti od strane zdravstvenih radnika, navodeći da je to “jedna od najproblematičnijih prepreka”. Izvještaj naglašava: „medicinski radnici često ne pobacuju pozivajući se na svoja osobna uvjerenja (…) To ne samo da uskraćuje pravo ženama na zdravstvo i medicinske postupke, već pokreće i pitanje javnih sustava upućivanja”.

Odbor koji je pripremio rezoluciju o kojoj će se glasovati u Europskom parlamentu kaže da je ne izvođenje pobačaja na temelju prigovora savjesti “evidentno i višedimenzionalno kršenje”, kršenje “ljudskih prava” i “europski izazov kojem se mora odgovoriti”.

Oporba manjina: Ljudskim se pravima manipulira ideološki

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst će se naći na dnevnom redu plenarnog zasjedanja Europskog parlamenta nakon što je odobren u spomenutom Odboru s 27 glasova “za”, 6 glasova “protiv” i 1 suzdržanim.

Među argumentima članova Odbora koji su se usprotivili rezoluciji bile su ideje da “abortus tretira kao navodno ljudsko pravo koje ne postoji u međunarodnom pravu” i da “govori protiv prigovora savjesti od strane zdravstvenih radnika”.

Ova opozicija rezoluciji podnijela je 154 amandmana na izvještaj, rekavši da su “ljudska prava – koja su univerzalna i nepromjenjiva – podvrgnuta ideološkoj manipulaciji, s međunarodnim utjecajem koji podriva suverenitet nacija i utječe na njihove zakone”.

Pro-life organizacije traže reakciju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu, pro-life organizacije koje su pročitale Matićevo izvješće rekle su da reciklira ideje poznate kao Estrela izvješće, koje je Europski parlament odbacio još 2013. godine.

Njemački Bundesverband Lebensrecht (Nacionalno udruženje za pravo na život) poručio je je za magazin Pro Medien Magazine da rezolucija “potpuno zanemaruje prava nerođene djece” i da predstavlja “prijetnju slobodi savjesti zdravstvenih radnika”.

Dobra zdravstvena zaštita za žene “neizmjerno je važna”, rekla je čelnica udruge Alexandra Linder, ali kroz promicanje pobačaja ženska prava “gurnuta su u ideološki i protuljudski smjer”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.