Evo koliko su glasova na izborima dobili Boris Milošević, Dragana Jeckov i Milorad Pupovac

Jeckov
Foto: fah

Aktualna afera nazvana “Po babi i stričevima” ponovno je u fokus javnosti stavila SDSS, koalicijskog partnera HDZ-a i najpoznatije članove i dužnosnike ove stranke – Milorada Pupovca, Draganu Jeckov i Borisa Miloševića. Podpredsjednik Vlade RH Boris Milošević je jedan od šest osumnjičenika u slučaju dodjeljivanja poslova mimo javnog natječaja, ali nije priveden, nego će poziv na sud dobiti redovnim putem. Stavio je mandat na raspolaganje. U javnosti dostupnim sms-ovima određenu ulogu u ovoj aferi imaju Milorad Pupovac i Dragana Jeckov, ali njih USKOK ne tereti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasovi na izborima

Nije zgoreg podsjetiti koliko je ova trojka ukupno dobila glasova na parlamentarnim izborima 2020. U XII. izbornoj jedinici, u kojoj nacionalne manjine biraju osam zastupnika, najviše glasova srpske nacionalne manjine dobili su kandidati Srpske samostalne demokratske stranke (SDSS) Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Boris Milošević. Pupovac je osvojio 10.733 glasa, Jeckov 8.376, a Boris Milošević 7.715 glasova.

S ovoliko osvojenih glasova postali su saborski zastupnici, a Milošević i potpredsjednik Vlade RH.

Kako smo pisali u svibnju lani nakon lokalnih izbora, i gotovo svi zamjenici župana srpske manjine dolaze iz SDSS-a. U jedinicama u kojima je određena nacionalna manjina brojnija od 5%, postoji rezervirano mjesto zamjenika župana, odnosno gradonačelnika/načelnika iz redova te nacionalne manjine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je sve izabran kao manjinski zamjenik župana?

U Vukovarsko-srijemskoj županiji kao zamjenik župana iz reda srpske nacionalne manjine izabran je SDSS-ov Srđan Jeremić koji je dobio 3.652 glasa.

U Osječko-baranjskoj županiji srpski zamjenik župana postat će SDSS-ov Radomir Čvarković koji je dobio 2.282 glasa.

U Požeško-slavonskoj županiji kao srpski zamjenik župana izabran je također SDSS-ov Nikola Ivanović dobivši 397 glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Virovitičko-podravskoj županiji srpski zamjenik župana postat će Igor Pavković, također iz SDSS-a, koji je dobio 403 glasa.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji kao srpski zamjenik župana izabran je Saša Lukić, kandidat SDP-a i SDSS-a, koji je dobio 814 glasova. Njegov protukandidat bio je Dragiša Žutinić iz Domovinskog pokreta, koji je dobio 57 glasova.

U Sisačko-moslavačkoj županiji zamjenica župana iz redova srpske nacionalne manjine bit će SDSS-ova Mirjana Olujić koja je dobila 2.064 glasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Karlovačkoj županiji izabran je SDSS-ov Dejan Mihajlović koji će odsada biti srpski zamjenik župana. Osvojio je 1.546 glasova.

U Primorsko-goranskoj županiji zamjenik župana iz redova srpske nacionalne manjine bit će Petar Mamula, kandidat SDP-a, PGS-a, IDS-a, HSU-a i HSS-a koji je osvojio 710 glasova.

U Istarskoj županiji bira se zamjenik župana iz redova talijanske nacionalne manjine, a tu će dužnost preuzeti Jessica Acquavita, kandidatkinja grupe birača, koja je osvojila 1.815 glasova.

U Ličko-senjskoj županiji zamjenik župana iz redova srpske nacionalne manjine postat će Milan Uzelac (SDSS), koji je dobio 1.241 glas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Šibensko-kninskoj jedini kandidat na listi za zamjenika župana srpske nacionalne manjine bio je SDSS-ov Ognjen Vukmirović te je on osvojio 2.541 glas.

Dr. Natalija Kanački je u listopadu lani komentirala:

“Ovu situaciju s rezerviranim mjestima za manjine iskorištavaju većinom ‘politikanti’ koji su instrumentarij provođenja politika iz vrha te političke stranke te usput imaju lijepu plaću i poneku privilegiju.”

Aktualna afera

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je u ponedjeljak da je “Milošević čovjek iznimnih moralnih kvaliteta i častan čovjek.”

“Milošević nije radio sam”

Nikola Grmoja u ponedjeljak je istaknuo:

“Što se tiče moraliziranja Milorada Pupovca, moje je pitanje zašto nije uhićen Milorad Pupovac jer je i on bio na sastancima gdje su se dogovarali poticaji tvrtkama koje ne zadovoljavaju kriterije. Ne samo on nego i zastupnica Dragana Jeckov. Očito je da Boris Milošević nije radio sam, nego po nalogu Milorada Pupovaca koji vuče sve konce mlađeg koalicijskog partnera SDSS-a.

– Ovim je potvrđeno i da je Milorad Pupovac etno-biznismen desetljeća i da je Vlada sve poticaje i sve što je trebalo ići u smjeru poduzetništva namještala onima koji imaju člansku iskaznicu HDZ-a, ili HSLS-a ili SDSS-a. To je jedna trgovačka koalicija.

-U ovu aferu nije upleten samo bivši ministar Horvat, nego i potpredsjednik Vlade, ključni koalicijski partner SDSS, gotovo svi zastupnici su hodočastili u Horvatovo ministarstvo, kako bi sređivali poticaje onima koji nisu zadovoljili kriterije i sve što ja očekujem je raspisivanju prijevremenih izbora, rekao je Nikola Grmoja, saborski zastupnik Mosta.

> Gotovo svi zamjenici župana srpske manjine dolaze iz SDSS-a – evo tko je izabran!

> Pupovac iznenađen policijskom akcijom: ‘Milošević je čovjek od povjerenja’

> Bivša Horvatova pomoćnica: ‘Svi su znali da će se dijeliti po babi i stričevima’

> U javnost izlaze kompromitirajuće poruke: ‘Dolazi Pupovac u vezi onog programa!’

> Curi sve više detalja o uhićenju Darka Horvata i suokrivljenima u aferi ‘po babi i stričevima’

> Tko je Boris Milošević (SDSS) – Plenkovićev partner kojeg se sumnjiči da je dodjeljivao novac pripadnicima nacionalnih manjina bez kriterija?

“Po babi i stričevima”

Najaktualnija afera nazvana “po babi i stričevima” ‘buknula’ je kada je Ana Mandac priznala sve za što ju USKOK tereti. Ona je bila pomoćnica ministra Horvata u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta bila zadužena za provedbu programa pod nazivom “Razvoj malog i srednjeg poduzetništva i obrta na područjima naseljenima pripadnicima nacionalnih manjina za 2018. godinu”, navodi Jutarnji list.

Mandac je rekla:

“Svi su bili upoznati da će se ova dodatna sredstva dodijeliti bez ikakvog kriterija, odnosno po babi i stričevima. Ja i ministar Darko Horvat u više navrata bili smo upozoreni od stručnih službi da je dodjela sredstava bez ikakvih kriterija protivna zakonu, a Darko Horvat je unatoč tome donio spornu odluku”, riječi su Ane Mandac. Kad je dobio taj novac iz rebalansa proračuna proizvoljno je, tvrdi USKOK, dodijelio 2.655.594,99 kuna.

Ana Mandac je, sumnja USKOK, izvršavajući Horvatove zahtjeve, ali i po zahtjevima Tolušića, Žunca, Mišković, Miloševića i još nekih zasad neutvrđenih osoba, unosila u tablice imena gospodarskih subjekata te je naložila stručnim službama da osiguraju potpisivanje ugovora o isplati gospodarskim subjektima. Zadnji potpis stavio je Horvat, kao i na naloge o isplatama, pa je to i iznos štete koja je pričinjena.

Naime, USKOK posebnim programom “skenira” oko milijun stranica poruka iz mobitela, a evo što su među ostalim našli u porukama Ane Mandac i sada priložili kao dokaze protiv ministra Horvata, te još petero suokrivljenih među kojima je i potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a Boris Milošević.

“Sutra mi na sastanak dolaze Milošević i Dragana Jeckov”

“Ana, molim te da li mi možeš provjeriti za ovu firmu (Metalkov MB d. o. o.) da li je sve OK, natječaj za manjine“, piše ravnateljica Uprave za potpomognuta područja Katica Mišković 6. studenog 2018. Ani Mandac. Ona nakon toga kontaktira Danijelu Žagar, načelnicu Sektora za unapređivanje i razvoj poduzetništva i obrta te predsjednicu povjerenstva za provedbu programa “Razvoj malog i srednjeg poduzetništva i obrta na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina”. Šalje joj na Viber podatke o tvrtki.

“Kontaktirala sam Adrijana, imaju samo 13 bodova“, odgovara joj idućeg jutra Žagar referirajući se na Adrijana Šafrana, koji je bio član Povjerenstva. Ani Mandac SMS-om se 14. studenog obraća izravno ministar Horvat porukom: “Cestogradnja Slatina Megamont Čađavica!”.

“Manjine”, uzvraća Mandac.

“Da”, potvrđuje joj Horvat.

Nakon što je opet provjerila s kolegom Šafranom kako stoje, Mandac piše ministru: “Ne prolaze, imaju premalo bodova”.

U idućih nekoliko dana, između 15. i 30. studenog Mandac kod člana Povjerenstva Adrijana Šafrana traži podatke kako s prijavama stoje prijavljene tvrtke. Prvo se 15. studenog Mandac raspituje SMS-vima za HATLAK i dobiva odgovor – DA, a za GP Mont – NE. Za “Metalkov mb” 27. studenog dobiva odgovor – NAŽALOST NE. Za GP Mont interesira se opet 30. studenog i dobiva odgovor – NE.

Slijedi nekoliko dana pauze pa onda 3. prosinca se državni tajnik i bivši gradonačelnik Garešnice Velimir Žunac dogovara za 5. prosinca sastanak s Mandac i pokazuje joj fotografiju s imenima osam trgovačkih društava i novčanim iznosima koje traže, a imena tih društava su zaokružena. Žunac je zaokružio ona koja su mu bitnija jer su s njegova područja, ali nije bitan bio broj bodova koje su ostvarili. Samo dan kasnije Ana Mandac opet od Adrijana Šafrana traži provjere. Znakovite su poruke kojima uzvraća kako sada stvari stoje. “Auuuu”, reagira na poruku o stanju vukovarske “Vrške d. o. o.”.

Bit će još veći auuu kad ne uspiju isplatiti ni jednu potporu jer im vrijeme curi a još nisu niti ugovore pripremili koje treba parafirati državni tajnik i potpisati ministar a onda čekati da se vrate potpisani od strane korisnika”, piše joj Šafran.

Sutra mi na sastanak dolaze Milošević i Dragana Jeckov (tada oboje zastupnici u Saboru iz redova SDSS-a, op.a.) i već sam javila Mirjani”, piše jedna zaposlenica Ministarstva Ani Mandac i obavještava je da je o tome obavijestila i njezinu tajnicu.

“Budi u 8,30 kod ministra, dolazi Pupovac u vezi onog programa!”

Tri dana ranije, 3. prosinca Ani Mandac piše osobna tajnica ministra Horvata: “Budi sutra u 8.30 kod ministra jer dolazi Pupovac u vezi onog Programa”. Dan nakon sastanka, Boris Milošević 7. prosinca šalje Ani Mandac fotografiju tablice na kojoj su imena 15 gospodarskih subjekata za dodjelu bespovratnih sredstava, a ona to prosljeđuje načelnici Žagar i interesira se o stanju novca u proračunu i mogućnostima preraspodjele sredstava.

Milošević 10. prosinca šalje novu tablicu sa sedam gospodarskih društava, pa se onda pronalazi još 1,1 milijun kuna.

“Ima li vijesti?”, raspituje se Boris Milošević

Taj ponedjeljak, 10. prosinca 2018. jedan je od ključnih datuma, jer Danijela Žagar, tvrde istražitelji, upozorava Anu Mandac da, kad bude razgovarala s ministrom, da ga upozori “ako revizija nađe ove potpore da će snositi odgovornost“.

Tog dana žuri se i Borisu Miloševiću.

“Ima li vijesti?, piše Ani Mandac.

“Radimo na tome”, otpisuje mu Mandac.

“Javi kad stigne, ima li kakvih novosti za ovih 7”; piše dan kasnije Milošević Ani Mandac.

Miloševićev SMS upućen Mandac: “Ana, svaka čast”

“Trebali bi biti OK, ali čekamo usklađivanje”, dobiva povratni SMS od nje.

U utorak 11. prosinca i ministra Darka Horvata interesira kako stoje neki njegovi favoriti. “Eko Kotor, Kotoriba!”, “Jedan po tvom!”, “Metal Matijašec, je li OK!”. “Jeste li riješili odluke”, piše ministar, a Mandac mu odgovara: “U niskom smo startu, čekamo odobrenje Ministarstva financija”.

Zabrinuta Danijela Žagar

I Velimir Žunac s nestrpljenjem čeka vijesti od Ane Mandac i piše joj: “Ima li dobrih vijesti?”. “Radimo na tome!”, odgovara mu Mandac, a on joj zahvaljuje u poruci. Ali, kako proizlazi iz istrage, sve ovo brinulo je Danijelu Žagar koja je već ujutro prije početka radnog vremena nazvala Anu Mandac i rekla joj kako je razmišljala o svemu jer bi u slučaju revizije ona mogla biti ta kojoj bi prvoj mogli zakucati na vrata. Mandac je smiruje i govori joj da je došlo odobrenje za preraspodjelu sredstava.

Sporna je bila upravo tvrtka Eko Kotor za koju se raspitivao ministar Horvat koja je tražila 199.900 kuna, nije imala zaposlenih, a poslovala je od 1998. godine.

“Koliko je Eko Kotor bitan, na ljestvici od 1 do 10”. “9”, kratko poručuje Horvat. Ana Mandac je sve shvatila i odgovorila mu porukom: OK.

Miloševićevi favoriti

Boris Milošević je o tome kako stoje njegovi favoriti doznao u srijedu 12. prosinca. “Ima li kakvih novosti?” piše joj. “Još malo”, odgovara Mandac, ali u 13.48 stiže SMS s dobrom vijesti: “Riješeno, častite kavom”, “Čime god”, odgovara joj Milošević. “Ubili smo se da to riješimo, javite da je svih sedam dobilo”; piše Mandac, a on to komentira ovako: “Ana, svaka čast. Javit ću im. Pretpostavljam da ih sutra zovete radi potpisa ugovora”.

I Dragana Jeckov raspitivala se o odobrenim iznosima za obrte iz Vukovara i Negoslavaca

Mandac odgovara Miloševiću: “Sad ćemo se vi i ja dogovoriti, zovem vas za par minuta!”

Istražitelji USKOK-a su pretražujući njezin telefon ustanovili da se u četvrtak 13. prosinca i zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov kod Mandac raspitivala o odobrenim iznosima za obrte iz Vukovara i Negoslavaca. Dan kasnije, Ana Mandac pitala je i Katicu Mišković koliko su joj oni bitni i tražila da to ocijeni od 1 do 10 na što joj ona odgovara opisno: “To je moj bivši saborski, jako mi je važno!“.

“Primila sam na znanje, tražimo mogućnost”, otpisuje joj Mandac.

Ajde molim te nađi načina. Mi smo uspjeli za naše naći“, uzvraća Mišković, a to se odnosilo na trgovačko društvo Metalkov MB, a to je bila tvrtka čiji je osnivač Mato Bilonjić, HDZ-ov saborski zastupnik u V. izbornoj jedinici, Brodsko-posavskoj županiji iz koje je i Mišković.

Povoljne vijesti tog se dana redaju jedna za drugom. Ana Mandac javlja Velimiru Žuncu da su Popović graniti dobili 100.000 kuna, Tex d. o. o. 100.000 i je li mu to OK, na što joj je on odgovorio: “Naravno. Hvala. Odužit ćemo se. Poz”. Ana Mandac tog dana prima zahvalu i od Dragane Jeckov i uzvraća joj porukom:

“Sve Ok. Radimo…surađujemo, privređujemo!”

U dokaznom materijalu, osim niza poruka i razgovora prikupljenih u sklopu izvida u “aferi Vjetroelektrane”, istražitelji su dešifrirali da velika slova T. i Ž. u zagradama kraj imena tvrtki koje je u tablice 2018. godine unosila Ana Mandac, odnose na Tolušića i Žunca.

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.