Gotovo svi zamjenici župana srpske manjine dolaze iz SDSS-a – evo tko je izabran!

Foto: fah, snimka zaslona; fotomontaža: narod.hr

U prvom krugu lokalnih izbora u pojedinim županijama i općinama pripadnici određene nacionalne manjine birali su svojeg predstavnika, tj. zamjenika župana, odnosno gradonačelnika/načelnika. Naime, u jedinicama u kojima je određena nacionalna manjina brojnija od 5%, postoji rezervirano mjesto zamjenika župana, odnosno gradonačelnika/načelnika iz redova te nacionalne manjine.

Dakle, primjerice, u Vukovarsko-srijemskoj županiji bira se župan i dva njegova zamjenika. Na općem listiću nalaze se liste s kandidatima za župana, a uz svakog kandidata nalazi se i jedan njegov zamjenik. Drugog zamjenika pak, biraju predstavnici srpske nacionalne manjine na posebnom listiću. Ista je situacija, primjerice, u gradu Vukovaru. Na općem listiću bira se gradonačelnik i jedan njegov zamjenik, a na posebnom listiću za srpsku nacionalnu manjinu, bira se drugi njegov zamjenik.

Zastupljenost nacionalne manjine koja je u pojedinoj jedinici brojnija od 5% mora se očitovati i u županijskim i gradskim/općinskim tijelima.

Tko je sve izabran kao manjinski zamjenik župana?

U Vukovarsko-srijemskoj županiji kao zamjenik župana iz reda srpske nacionalne manjine izabran je SDSS-ov Srđan Jeremić koji je dobio 3.652 glasa.

U Osječko-baranjskoj županiji srpski zamjenik župana postat će SDSS-ov Radomir Čvarković koji je dobio 2.282 glasa.

U Požeško-slavonskoj županiji kao srpski zamjenik župana izabran je također SDSS-ov Nikola Ivanović dobivši 397 glasova.

U Virovitičko-podravskoj županiji srpski zamjenik župana postat će Igor Pavković, također iz SDSS-a, koji je dobio 403 glasa.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji kao srpski zamjenik župana izabran je Saša Lukić, kandidat SDP-a i SDSS-a, koji je dobio 814 glasova. Njegov protukandidat bio je Dragiša Žutinić iz Domovinskog pokreta, koji je dobio 57 glasova.

U Sisačko-moslavačkoj županiji zamjenica župana iz redova srpske nacionalne manjine bit će SDSS-ova Mirjana Olujić koja je dobila 2.064 glasa.

U Karlovačkoj županiji izabran je SDSS-ov Dejan Mihajlović koji će odsada biti srpski zamjenik župana. Osvojio je 1.546 glasova.

U Primorsko-goranskoj županiji zamjenik župana iz redova srpske nacionalne manjine bit će Petar Mamula, kandidat SDP-a, PGS-a, IDS-a, HSU-a i HSS-a koji je osvojio 710 glasova.

U Istarskoj županiji bira se zamjenik župana iz redova talijanske nacionalne manjine, a tu će dužnost preuzeti Jessica Acquavita, kandidatkinja grupe birača, koja je osvojila 1.815 glasova.

U Ličko-senjskoj županiji zamjenik župana iz redova srpske nacionalne manjine postat će Milan Uzelac (SDSS), koji je dobio 1.241 glas.

U Šibensko-kninskoj jedini kandidat na listi za zamjenika župana srpske nacionalne manjine bio je SDSS-ov Ognjen Vukmirović te je on osvojio 2.541 glas.

Pavliček u Saboru upozorio da manjine imaju veća prava od većinskog naroda

Nedavno je u Saboru Marijan Pavliček, zastupnik Hrvatskih suverenista i dogradonačelnik Vukovara upozorio da nacionalne manjine u Hrvatskoj prilikom izbora imaju veća prava nego većinski, hrvatski narod.

„Nije sporno pravo da pripadnici nacionalnih manjina imaju svoje predstavnike, već metodologija koja je suprotna načelima jednakosti i ravnopravnosti svih pred zakonom te načelima jednakog i općeg biračkog prava, time se krše Članci 14., 15. i 128. Ustava Republike Hrvatske. Pripadnici nacionalne manjine imat će u općinama i gradovima u kojima čine više od 15% stanovništva, mogućnost, a da bi se osigurala odgovarajuća zastupljenost istih, dva puta glasovati za općinsko odnosno gradsko vijeće, te se time mijenja biračka volja većine. Osim što se spornim izmjenama zakona pripadnicima nacionalnih manjina omogućuje dvostruko pravo glasa, tako se i kandidatu određene političke stranke koji je ujedno i pripadnik nacionalne manjine omogućuje da i drugi put bude biran na dopunskim izborima iako kao kandidat stranke nije izabran na redovnim izborima.

Ovim zakonskim odredbama većinski hrvatski narod je doveden u diskriminirajući položaj“, objasnio je Pavliček.

Pripadnici nacionalnih manjina prema hrvatskim zakonima imaju dodatna prava prilikom lokalnih izbora. Kao što na parlamentarnim izborima pripadnici manjina imaju rezervirana mjesta za vlastite zastupnike, tako i na lokalnim izborima pripadnici manjina također imaju dodatna prava, a u nastavku donosimo koja su to prava.

Krenimo redom. Na tzv. lokalnim izborima, tj. izborima za predstavnike lokalne samouprave – tj. gradske ili općinske predstavnike i područne (regionalne) samouprave, tj. županijske predstavnike svaki građanin koji izađe glasuje na četiri glasačka listića: na prvom izabire članove gradskog ili općinskog vijeća, na drugom gradonačelnika ili općinskog načelnika te njegove zamjenike, na trećem članove županijskog vijeća, a na četvrtom župana i njegove zamjenike.

Što kaže zakon o izboru manjinskih predstavnika?

Tzv. Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, donesen 2002., u vrijeme SDP-ove vlade Ivice Račana, u čl. 20. kaže:

“(1) Republika Hrvatska jamči pripadnicima nacionalnih manjina pravo na zastupljenost u predstavničkim tijelima jedinica lokalne samouprave i predstavničkim tijelima jedinica područne (regionalne) samouprave.

(2) Ako u predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave na temelju općeg biračkog prava ne bude izabran bar jedan član pripadnik neke od nacionalnih manjina koje u stanovništvu jedinice lokalne samouprave sudjeluju s više od 5%, a s manje od 15%, broj članova predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave povećat će se za jednog člana, a izabranim će se smatrati onaj pripadnik nacionalne manjine koji nije izabran prvi po redu prema razmjernom uspjehu svake liste na izborima ako zakonom kojim se uređuje izbor članova predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave nije drugačije određeno.

(3) Ako u predstavničkom tijelu jedinice lokalne samouprave na temelju općeg biračkog prava ne bude osigurana zastupljenost onoliko članova pripadnika nacionalne manjine, koja u stanovništvu jedinice lokalne samouprave sudjeluje s najmanje 15%, koliko osigurava zastupljenost pripadnika te nacionalne manjine srazmjerno njenom udjelu u stanovništvu jedinice lokalne samouprave, broj članova predstavničkog tijela jedinice povećat će se do broja koji je potreban da bi zastupljenost bila ostvarena, a izabranim će se smatrati oni pripadnici određene manjine koji nisu izabrani, po redu prema razmjernom uspjehu svake liste na izborima ako zakonom kojim se uređuje izbor članova predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave nije drugačije određeno.

Koje sve sredine imaju pravo na predstavnike nacionalnih manjina?

(4) Ako u predstavničkom tijelu jedinice područne (regionalne) samouprave na temelju općeg biračkog prava ne bude osigurana zastupljenost onoliko članova pripadnika nacionalne manjine koja u stanovništvu te jedinice sudjeluje s više od 5%, koliko im osigurava zastupljenost srazmjerno njihovom udjelu u stanovniš­tvu jedinice područne (regionalne) samouprave, broj članova predstavničkog tijela jedinice povećat će se do broja koji je potreban da bi zastupljenost bila ostvarena, a izabranim će se smatrati oni pripadnici određene manjine koji nisu izabrani, po redu prema razmjernom uspjehu svake liste na izborima ako zakonom kojim se uređuje izbor članova predstavničkog tijela jedinice područne (regionalne) samouprave nije drugačije određeno.

(5) Ako se ni primjenom odredbi stavaka 2. i 3. ovoga članka ne postigne zastupljenost predstavnika nacionalnih manjina u predstavničkom tijelu jedinice lokalne samouprave, odnosno ako se ni primjenom odredbi stavka 4. ovoga članka ne postigne zastupljenost predstavnika nacionalnih manjina u predstavničkom tijelu jedinice područne (regionalne) samouprave, u skladu s ovim odredbama, u jedinici samouprave raspisat će se dopunski izbori.”

Drugim riječima, ovaj članak Zakona propisuje da u svakom općinskom/gradskom vijeću u općini ili gradu u kojem određena nacionalna manjina ima više od 5% kao i svakoj županiji u kojoj čine više od 5%, potrebno je osigurati razmjeran broj predstavnika te nacionalne manjine u gradskom/općinskom ili županijskom vijeću. Ako se to ne ostvari na općim izborima, raspisuju se dopunski.

Dakle, pripadnici nacionalnih manjina prema hrvatskim zakonima imaju dodatna prava prilikom lokalnih izbora. Kao što na parlamentarnim izborima pripadnici manjina imaju rezervirana mjesta za vlastite zastupnike, tako i na lokalnim izborima pripadnici manjina također imaju dodatna prava.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.