Evo odgovora Ministarstva kulture o rušenju Pločastog mosta na Cetini

Foto: facebook/Miro Bulj, snimka zaslona

Istražujući slučaj Pločastog mosta na Cetini (općina Cviljane), izgrađenog od srednjovjekovnih kamenih stećaka, obratili smo se izravno Ministarstvu kulture RH. Zanimalo nas je zašto se nadgrobne spomenike s nedalekog groblja koji su upotrijebljeni za gradnju mosta, počelo mijenjati sasvim novim kamenom, bitno različitim od dosadašnjeg.

Ministarstvo smo upitali sljedeće:

“1. Je li Ministarstvo kulture upoznato s trenutnim radovima na Pločastom mostu?
2. Jesu li radovi koji se trenutno provode u skladu s potrebom zaštite i očuvanja kulturne baštine i imaju li suglasnost Ministarstva?
3. Hoće li i kako Ministarstvo reagirati na trenutne radove na Pločastom mostu?”

> Rušenje Pločastog mosta na Cetini: Evo što nam je odgovorio ravnatelj Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika

> (VIDEO) Na Cetini ruše Pločasti most od srednjovjekovnih stećaka: ‘Politika SDSS-a i HDZ-a je očito izbrisati povijest na ovom području’

> Povjesničar dr. sc. Mladen Ančić za Narod.hr o Žarku Puhovskom, rušenju Pločastog mosta na Cetini, lustraciji…

Odgovor koji nam je pristigao u nastavku prenosimo u cijelosti:

“Konzervatorski odjel u Šibeniku dao je pozitivno mišljenje od 3. listopada 2019. godine, na Glavni projekt Sanacije kamenog pješačkog mosta preko Cetine, investitora Općine Civljane, izrađenog od tvrtke DOM-KONZALTING d.o.o. iz Šibenika TD/18/2019.. Projektant Glavnog projekta Milivoj Miletić dipl. ing. građ. posjeduje rješenje o dopuštenju obavljanja poslova na zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Glavni projekt je izrađen na temelju posebnih uvjeta i rješenja o prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalnih poslova Šibensko-kninske županije, uključujući uvjete Hrvatskih voda, Vodnogospodarskog odjela za slivove južnog Jadrana.

Zahvat se odnosi na obnovu pješačkog mosta preko rijeke Cetine izgrađenog u periodu između 17.-19. st., koji predstavlja vrijedan primjer lokalne tradicijske gradnje pri čemu su sekundarno upotrijebljeni sandučasti i pločasti stećci za sve elemente mosta.

Tijekom vremena most je djelomično urušen bujičnim djelovanjem Cetine na dijelu toka riječne matice te je bio izvan funkcije. Općina Civljane pokrenula je projekt sanacije pješačkog mosta povratkom u izvornu namjenu, ponovnom ugradnjom svih očuvanih i zatečenih gradivih elemenata (stećaka), a umjesto nedostajućih, uvode se zamjenski elementi od istovrsnog materijala i načina obrade vapnenačkog kamena. U sklopu zahvata predviđa se uklanjanje neprimjerenih recentnih betonskih elemenata te njihova zamjena kamenim ziđem. Ovaj postupak ujedno predstavlja prihvatljiv način očuvanja i prezentacije ove vrste graditeljske baštine.

Predmetni Glavni projekt kvalitetom u postupnosti zadovoljava standarde dokumentiranja zatečenog stanja, a razradom projektnog rješenje u skladu je s konzervatorskim principima za zahvate ove vrste što je potvrđeno i mišljenjem Konzervatorskog odjela u Šibeniku.

S obzirom na karakter zahvata i stećaka kao gradivog materijala, Konzervatorski odjel u Šibeniku provodit će stručni nadzor i standardno dokumentiranje tijekom izvođenja radova razgradnje, čišćenja i ponovne ugradnje izvornih i zamjenskih kamenih elemenata mosta.”

Dakle, u odgovoru koji nam je pristigao također se, kao što nam je to naveo i ravnatelj Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika, spominje “uvođenje zamjenskih elemenata od istovrsnog materijala i načina obrade vapnenačkog kamena”. No, ono što vidimo na fotografijama ne izgleda tako, ali to Ministarstvo u svom odgovoru ne spominje.

Projekt je, kako to navodi Ministarstvo, dobio potvrdu Konzervatorskog odjela, no nama i dalje ostaje pitanje radi li se na terenu nešto što nije bilo u planu.

Ostaje nam nadati se da će Konzervatorski odjel u Šibeniku izvršiti nadzor nad radovima i osigurati da se obnova provede uz nužnu zaštitu i očuvanje kulturne baštine.

Konzervatorskom odjelu u Šibeniku također smo se obratili, no još uvijek nam nije pristigao odgovor.

Podsjetimo, lokalno stanovništvo oštro je osudilo devastaciju ovog spomenika, a podržao ih je i saborski zastupnik Mosta Miro Bulj, koji je pozvao na prosvjed u subotu u podne. Bulj je za devastaciju prozvao i lokalnu vlast HDZ-a i SDSS-a.

“Pozivam Vas na prosvjed da bi zaustavili neviđeni kulturocid na rijeci Cetini gdje se ruši stari srednjovjekovni most iz 14. stoljeća. Prosvjed će se održati u subotu (10. Listopada 2020.god) na Pločastom mostu u općini Civljane u 12:00 sati”, pozvao je Bulj.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.