Evo što nam je USKOK odgovorio o aferama bivšeg SDP-ovog ministra Tihomira Jakovine

Foto: fah

Istražujući afere bivšeg SDP-ovog ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, uputili smo nekoliko pitanja DORH-u koji je procijenio da se radi o pitanjima iz nadležnosti USKOK-a te mu ih proslijedio.

Zatražili smo sljedeće:

“1. informaciju o kaznenoj prijavi protiv Tihomira Jakovine protiv kojeg je 2016. godine
nakon interne istrage u Agenciji za poljoprivredno zemljište o dodjeli državnog poljoprivrednog zemljišta stočarima, Ministarstvo poljoprivrede podnijelo prijavu DORH-u, jer je utvrđeno kako je od 12 sklopljenih ugovora njih pet zaključeno nezakonito.

Također molimo informaciju, o ostalim kaznenim prijavama protiv bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine.

2. Postoje li i druge kaznene prijave protiv bivšeg ministra Tihomira Jakovine?

3. Ako postoje, koliko ih ima i u kojoj su fazi te kaznene prijave?”

USKOK ne tereti Jakovinu ni za što?

Od USKOK-a nam je nedavno pristigao odgovor, kojega potpisuje glasnogovornik USKOK-a Sergej Abramov.

“Povodom Vašeg upita obavještavamo Vas da smo provjerama u našim evidencijama utvrdili da je ovaj Ured imao u radu više predmeta vezanih uz osobu koju navodite u Vašem upitu s time da prijava koju navodite u upitu pod brojem 1. nije dostavljena ovom Uredu na nadležno postupanje.

U svim predmetima koje smo imali u radu provedeni su izvidi kojima nije utvrđeno postojanje osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela iz nadležnosti ovog Ureda ili nekog drugog kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti. Sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku, o donesenim rješenjima o odbačaju kaznenih prijava odnosno o nepostojanju osnova za daljnje postupanje ovog Ureda, obaviještene su sve navedenim Zakonom predviđene osobe.” – poručili su iz USKOK-a.

Dakle, prijava koju je 2016. Ministarstvo poljoprivrede uputilo DORH-u nije ni dostavljena USKOK-u, a za sve ostale predmete u slučaju Jakovine, koje je DORH istraživao nije utvrđena sumnja u počinjenje kaznenog djela.

Prijava 2016. podnesena DORH-u, a ni oni ni USKOK nemaju odgovor o njoj

Ostaje pitanje zašto nam na 1. pitanje nije odgovorio DORH, kojemu je kaznena prijava i podnesena, nego nas je preusmjerio na USKOK koji poručuje da im taj predmet nikada nije dostavljen. Tko se onda tim predmetom, nakon prijave, bavio?

Podsjetimo, u prosincu 2016., na početku Plenkovićeve vlade HDZ-Most, nakon interne istrage u Agenciji za poljoprivredno zemljište (APZ) o dodjeli državnog poljoprivrednog zemljišta stočarima, Ministarstvo poljoprivrede podnijelo je prijavu DORH-u, jer je utvrđeno kako je od 12 sklopljenih ugovora njih pet zaključeno nezakonito.

U istrazi su ugovori koje je Agencija sklopila s društvom Agro Bovis i Farma Tomašanci iz Osatina grupe, i koji su “sklopljeni bez prethodno donesene odluke, ili nisu bili u skladu s donesenim odlukama”, pisao je Jutarnji list.

Interventna mjera dodjele zemlje stočarima zamišljena je kao pomoć stočarima koji nemaju dovoljno zemlje. Stočarima je lani ponuđeno 42 tisuće hektara, a prihvatili su samo 12,5 tisuća hektara. Pokrenuta je u mandatu ministra Jakovine, završena u mandatu ministra Romića koji je i pokrenuo upravni nadzor zadnji dan svog mandata, 19. listopada.

Potom je ministar Tolušić početkom studenoga 2016. zatražio od APZ-a neka žurno pokrene postupak izrade ugovora za sva preostala gospodarstva (njih 800) koja su dobila zemljište i bila na čekanju zbog isteka roka za potpis.

Ovo je samo jedna u nizu afera koje opterećuju bivšeg Milanovićevog ministra poljoprivrede, a kojima se USKOK i DORH očito ne bave.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr