Milanović se prevario: Njegov ministar poljoprivrede Jakovina je išao iz afere u aferu

Foto: fah

Netrpeljivost između predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića traje već dugo. Zanimljivo je to kako predsjednik Milanović uporno kritizira Plenkovićevu Vladu naglašavajući kako je SDP-ova Vlada daleko bolje funkcionirala, borila se za hrvatske interese. Komentiranje koruptivnosti Plenkovićeve Vlade nije mu rijetkost. No, je li Milanovićeva Vlada uistinu bila onakva kakvu ju on javnosti u svojim obraćanjima predstavlja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Milanović o uhićenju Tolušića, ustvrdio da na njegovu vladu nikad nije bilo takvih sumnji

Afera za aferom

Podsjetimo, zahvaljujući Vladi Zorana Milanovića i Milanovićevom SDP-u zajedno sa svojim partnerima iz Kukuriku koalicije, HNS-om, IDS-om i HSU-om, Hrvatska je ekonomski bačena gotovo na 1990. godinu. Milanovićeva Socijaldemokratska partija Hrvatske za to snosi najveću odgovornost. Korupcijski repovi SDP-ove vlasti, upravo sa Zoranom Milanovićem na čelu i njegovim bivšim ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom, godinama kasnije, još uvijek dolaze na naplatu.

U središte pozornosti Jakovina je došao 2016. godine kada je Europska komisija blokirala poticaje zbog sumnje da se radilo o mogućem pogodovanju i nepravilnostima tijekom njegova mandata. Blokiranih je bilo čak 1,23 milijarde kuna. „Afera apoteka“, „šećerna afera“, afera s Hrvatskim šumama, učestalo smjenjivanje najbližih suradnika i optužbe za politički nemar prema seljacima samo su neki od skandala koji su pratili ministarsku službu Tihomira Jakovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Afera o agenciji za plaćanja u poljoprivredi koja daje poticaje za tuđe zemljište

Vlasnici poljoprivrednog zemljišta u Grabovnici i Mikloušu nedaleko od Čazme imaju livadu, voćnjake, sjenokoše. Svima je zemljište u vlasništvu, kako se kaže, 1/1. I treba reći – nisu korisnici državnih potpora. Njih četvero 2016. godine neugodno se iznenadilo kad su slučajno doznali da im je zemljište, bez njihova znanja, upisano u ARKOD, odnosno sustav kojim Agencija za plaćanja nadzire isplatu poljoprivrednih potpora.

Agencija za plaćanja je korištenje poljoprivrednog zemljišta bez prava na posjed omogućila uredbom koja je na snazi od svibnja 2015. godine. Prema toj uredbi se bilo tko u javnobilježničkom uredu može prijaviti na tuđu parcelu, bez znanja pravog vlasnika. U izjavi se nigdje ne traži pristanak vlasnika ili korisnika poljoprivrednog zemljišta, dovoljan je samo supotpis dvaju svjedoka.

> Pročitajte kako SDP-ov Jakovina priznaje i brani se nakon otkrivanja afere s Hrvatskim šumama!

Jakovina je na to rekao samo da je prijevara uvijek bilo i da treba pooštriti kontrole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marijana Petir upozoravala na razaranje hrvatskog sela

Za vrijeme mandata SDP-ovog ministra Tihomira Jakovine umjetno su se stvarali uvjeti za dobivanje europskih sredstava.

Još 2014. godine Marijana Petir opetovano je upozoravala na razaranje hrvatskog sela i hrvatske poljoprivrede.

“Nekoliko puta upozorila sam predsjednika Vlade, gospodina Zorana Milanovića, da ministar Jakovina uništava selo i seljake i da treba biti smijenjen. Ove poplave pokazale su da Jakovina narušava nacionalnu sigurnost, sve što se dogodilo poprimilo je prevelike razmjere zbog toga što nije reagirao na vrijeme kao glavna osoba”, istaknula je tada za Večernji list Petir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niz prekršaja, zloporaba vlasti i položaja

Kada je Ministarstvo poljoprivrede u mandatu SDP-ovca Tihomira Jakovine izradilo pravilnik i pripremilo natječaj, Marijana Petir je primijetila da se stvaraju neki umjetni uvjeti koji će pogodovati određenim tvrtkama. Program ruralnog razvoja namijenjen je prije svega obiteljskim gospodarstvima, stoga smo apelirali na ministra Jakovinu da promjeni pravilnik koji omogućuje kasnije malverzacije te da poništi natječaj. Ministar se na to oglušio, rekla je.

Nalaz Europske komisije potvrđuje ono što smo i mi govorili. Učinjen je niz prekršaja, ovo je čista zloupotreba vlasti i položaja, smatra Petir i dodaje kako se obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima onemogućilo da dobiju novac koji njima život znači. Ako je više osoba bilo upleteno u ovo, riječ je o zločinačkom pothvatu, upozorila je europalamentarka u HRT-ovoj emisiji.

„Šećerna“ afera

„Šećerna“ afera je mogla koštati oko 97,5 milijuna kuna poreznih obveznika. Naime, Jakovina je proizvodnu EU kvotu, koju su tri hrvatske šećerane od 2007. do 2011. ravnopravno dijelile po 33%, 2012. godine, o raspodjeli proizvodnih kvota za šećer tržišne godine 2013./2014., preraspodijelio na način da je virovitičkom Viru dodijelio 9643 tone manju godišnju kvotu. Naime, ministrova raspodjela dobivene proizvodne kvote EU od 192.877 tona je bila na 65% u korist Vira i Sladorane te 35% u korist osječke šećerane.

Odluka ministra Jakovine, da se osječkom kralju šećera Marku Pipuniću dodijeli izvozna kvota od 80.000 tona šećera u zemlje EU, koja je donesena u studenom 2012., bila je predmet istrage USKOK-a. Upravni sud u Osijeku je, odlučujući o tužbi Sladorane d.d. i Vira d.d. poništio rješenja Ministarstva poljoprivrede iz 2012. godine o raspodjeli proizvodnih kvota za šećer. Njome je smanjenim proizvodnim kvotama, sporna bila šteta načinjena virovitičkoj šećerani i Sladorani. Inače, u tužbama je traženo da se tužiteljima nadoknadi i prouzročena šteta nastala ovim rješenjem, a svota o kojoj je bila riječ je oko 97,5 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> ‘Šećerna afera’ – hoće li zbog odluke ministra Jakovina građani morati platiti 97 milijuna kuna odštete Sladorani i Viru?

Nakon toga su došli novi problemi. Europska komisija je uputila hrvatskim vlastima dopis s primjedbama u vezi s natječajima za projekte iz Programa ruralnog razvoja. Glavne primjedbe Europske komisije odnose se na umjetno stvaranje uvjeta za dobivanje europskih sredstava, primjerice kada se za nositelja projekta formalno postavi ženska osoba mlađa od 40 godina za što se dobivaju dodatni bodovi jer to doprinosi ispunjavanju ciljeva programa ruralnog razvoja. To je usko povezano s pitanjem povezanih poduzeća, koje se onda natječu za dobivanje europskih sredstava.

> Još jedan u nizu ‘propusta’ Tihomira Jakovine: Agencija za plaćanja u poljoprivredi daje poticaje za tuđe zemljište

Zbog svega navedenog je zaustavljena isplata potpora za Mjeru 4 iz programa ruralnog razvoja, koja iznosi gotovo 1,23 milijarde kuna.

> Afera Jakovina: Kad će političari u Hrvatskoj početi vlastitom imovinom plaćati svoja kaznena djela?
> Nema kraja nabrajanju: Sve afere ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine

Njegov mandat su još između ostalog obilježile brojne smijene zamjenika i ravnodušnost i neosjetljivost prema seljacima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.