Evo zašto Hrvatska traži poništenje arbitraže u slučaju Ina-MOL

Foto: ina.hr

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike objasnilo je za HTV razloge zbog kojih je švicarskom sudu podnesena tužba za poništenje odluke Arbitražnog suda u slučaju Ina-MOL, donesene 23. prosinca. Obrazloženje prenosimo u cijelosti:

Tužba za poništaj odluke Arbitražnog suda, u skladu sa švicarskim pravom, može se podnijeti samo iz proceduralnih razloga te nije moguće pobijati utvrđeno činjenično stanje ili primjenu materijalnog prava iz arbitražnog postupka. Glavni razlozi na temelju kojih Hrvatska traži poništaj su sljedeći:

• jedan od arbitražnih sudaca bio je u sukobu interesa, a što nije prijavljeno ni Hrvatskoj, ni ostalim članovima Arbitražnog suda niti Stalnom arbitražnom sudištu koje je administriralo arbitražni postupak.
• Hrvatskoj je bilo povrijeđeno pravo na saslušanje jer Arbitražni sud nije uzeo u obzir argumente Hrvatske koji se odnose na vjerodostojnost i težinu određenih dokaza na koje se Hrvatska pozivala.
• Pravo Hrvatske na saslušanje je bilo povrijeđeno i budući da je Arbitražni sud odbio izvesti određene dokaze koji su predlagani.

Iako ministar pravosuđa Ante Šprlje vjeruje u uspjeh i ističe da će cijena ovog postupka biti daleko niža od arbitražnog, stručnjaci s kojima je razgovarala novinarka HRT-a Silvana Skočajić – kažu da su šanse za uspjeh male.

No podsjećaju ukoliko i ovo postupak izgubimo postoji još jedna šansa koja je vezana uz sudski proces protiv bivšeg premijera Ive Sanadera. Naime, ako se donese osuđujuća pravomoćna presuda bivšem premijeru Sanaderu tada Hrvatska može u roku od godinu dana tražiti poništenje arbitražne odluke.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt.hr