Faktograf cenzurira portal Narod i liječnike zbog termina feticid (umorstvo nerođenog djeteta)

Foto: snimka zaslona; fotomontaža: narod.hr

Portal Faktograf u četvrtak je objavio članak kojim se obrušio na Narod.hr i u kojem nas zbog podataka koje smo objavili o feticidu i prenošenja izjava liječnika o toj temi, optužuje da izvještavamo “činjenično neutemeljeno” i “manipulativno”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je još jedan u nizu pokušaja Faktografa da cenzurira objave Narod.hr-a. Ovoga je puta to učinio jer je Narod.hr iznosio činjenice koje većina medija nije objavila i prenosio izjave liječnika s kojima se Faktograf ideološki ne slaže.

U članku pod nazivom “Zagovornici zabrane pobačaja manipuliraju pojmom feticida” tvrdi se da Narod.hr manipulativno i netočno koristi termin “feticid”.

Što smo napisali o feticidu?

U člancima na Narodu naveli smo kako je prekid nerođenog života u Hrvatskoj bez navođenja razloga zakonski moguć do 10. tjedna trudnoće, a da bi se to zakonski omogućilo u kasnijoj fazi trudnoće potrebno je dopuštenje posebne komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također smo napisali kako se prekid nerođenog života u fazi trudnoće u kojoj se nalazi trudnica Čavajda, naziva fetocidom ili feticidom te da se radi o izazivanju prijevremenog poroda i prethodnom usmrćivanju nerođenog djeteta.

> Prekid života nerođene bebe Čavajde moguć je jedino feticidom: Što je feticid i kako postupak izgleda?

> Dr. Goluža: Evo činjenice koje bi trebala znati osoba koja sudi o slučaju trudnice i usmrćivanju djeteta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Dr. Zlopaša objasnio što je feticid: Bebu Čavajdu ubilo bi se uštrcavanjem koncentriranog kalijevog klorida u srce

> Prof. Ćorušić objasnio kako će se usmrtiti bebu Grgu

U člancima na Narod.hr-u prenijeli smo izjave više različitih liječnika koji su objašnjavali što je feticid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među njima je bio prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb i predsjednik Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju.

“Feticid je, sama riječ kaže, fetus je plod, cilj je ubojstvo ploda. To je doslovni prijevod s latinskog jezika. U Hrvatskoj se ne radi kao i u mnogim drugim zemljama. Inače, radi se o specifičnom, pa pomalo i brutalnom postupku gdje se s iglom ulazi u trbuh trudnice, u njenu maternicu, probijaju se plodni ovoji te se traži umbilicalis, pupkovina, ili fetalno srce i gađa se kalijevim kloridom ili digoksinom. Radi se o ubojstvu”, istaknuo je prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb i predsjednik Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju, gostujući na HRT-u, detaljno opisavši postupak usmrćivanja nerođenog djeteta (feticida).

“Nakon toga je postupak dilatiranja ili širenja vrata maternice i komadanje ploda velikim kalibrom Vacuum Extractora. Nimalo ugodno za onoga tko to radi“, objasnio je prof. Ćorušić.

Faktograf odbacio činjenice koje je iznio liječnik jer se s njim svjetonazorski ne slaže

Izjavu prof. Ćorušića Faktograf odbacuje navodeći objašnjenje iz kojega je jasno vidljivo da razlog odbacivanja nije u istinitosti iznesenih činjenica već u njihovom neslaganju sa svjetonazorskim stavovima ovog liječnika. Tako Faktograf navodi:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ravnatelj KBC-a Zagreb poznat je po svojim konzervativnim stavovima formiranima pod utjecajem Katoličke crkve. Prije osam godina, kao predsjednik HDZ-ova Odbora za zdravstvo i potencijalni HDZ-ov ministar zdravlja, govorio je kako bi pravo žene na pobačaj u Hrvatskoj trebalo ograničiti te kako bi žene koje žele abortirati prvo trebale proći savjetovanje sa stručnjacima, među kojima bi bili i svećenici.

Ćorušić, koji pobačaj smatra “najgadljivijim postupkom u medicini”, jedan je od ginekologa koji stoji na braniku instituta priziva savjesti, zbog čije primjene u hrvatskim bolnicama žene često nemaju mogućnost obaviti pobačaj, iako na njega imaju zakonsko pravo. Podržao je i referendum Željke Markić o ustavnoj definiciji braka”.

Definiciju feticida potvrdili i drugi liječnici

Na Narod.hr-u prenijeli smo i izjavu dr. Gordana Zlopaše, pročelnika Zavoda za perinatalnu medicinu KBC-a Zagreb.

“Gospođa je zatražila prekid trudnoće. Ovdje se radi o zahtjevu za prijevremenim porođajem. To je 27 tjedana, to je dijete od 1100 i nešto grama. To je dijete koje može preživjeti ako se potakne porod sada. Pretpostavljam da kolege u Sloveniji, želeći biti sigurni da se to dijete neće roditi živo, će ga prije toga, na neki način, usmrtiti.

To bi bio pojam feticida. Feticid bi bio usmrćivanje nerođenog djeteta, prije nego što se rodi. Nešto slično eutanaziji. Sada dolazimo do kompleksnog etičkog pitanja: Smijemo li mi to učiniti ili ne smijemo. Nemam podataka da je u Hrvatskoj itko od liječnika, mojih kolega učinio feticid. To je nešto što je zakonom potpuno neregulirano”, rekao je i objasnio kako se taj postupak izvodi.

“Ne znam točno, ali pretpostavljam da bi se to obavilo uštrcavanjem koncentriranog kalijevog klorida u srce djeteta. Ovdje je pitanje preživljenja tog djeteta i koliko bi ono moglo živjeti da se rodi. Jesu li mu bolje šanse da ide do kraja ova trudnoća. Sigurno, da kada bi se odobrio prekid trudnoće u ovim tjednima, da bismo dobili prijevremeno rođeno dijete uz sve poteškoće koje sama ta prijevremenost nosi plus ove probleme zbog kojih bi se činio prekid trudnoće”, dodao je.

O tome što je feticid objasnio je i ginekolog Trpimir Goluža, što smo također prenijeli.

“Činjenice koje bi trebala znati osoba koja sudi o slučaju trudnice kojoj je “zabranjen pobačaj”

1. prekid trudnoće nakon 22. tjedna NIJE POBAČAJ nego prijevremeni POROD
2. postupak prekida trudnoće nakon 22. tjedna u slučaju živog čeda, za koji se zalažu rijetki stručnjaci i mnogi laici, podrazumijeva prvo USMRĆIVANJE odnosno UBIJANJE bolesnog čeda, a potom i njegov porod” – napisao je Goluža.

Faktografova cenzura

Zbog cenzure Faktografa Facebook je određene objave Narod.hr-a označio upitnima pozivajući se na Faktograf i njegovu, kako navode, “neovisnu procjenu točnosti”. Facebook upozorava na mogućnost ograničavanja stranice ako bude “opetovano” objavljivala “netočne informacije”.

Jasno je da je cilj Faktografa ideološki motivirana cenzura Narod.hr-a iako u činjenicama koje smo objavljivali nema nikakvih netočnosti.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.