Prekid života nerođene bebe Čavajde moguć je jedino feticidom: Što je feticid i kako postupak izgleda?

Foto: snimka zaslona

“Kako se radi o 28. tjednu gestacijske starosti djeteta zaključili su da postoji šansa da se dijete liječi nakon što se rodi i nitko nema pravo u ovom trenutku u Hrvatskoj tražiti nešto što bi mogli nazvati eutanazijom”, rekao je prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb i predsjednik Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju. Komentirao je slučaj Mirele Čavajde koja je u šestom mjesecu trudnoće i nosi dijete s tumorom na mozgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvostupanjska komisija KB Sveti Duh koja je odlučivala o ovom slučaju nije dala odobrenje za prekid ove trudnoće te će o tome, kako se čini, odlučivati drugostupanjska komisija.

Nakon što su sve četiri ginekološke klinike u Zagrebu odbile provesti feticid šestomjesečnog Grge Čavajde udruge Pa Riter, Roda, CESI i zaklada Solidarna objavile su da prikupljaju novac kako bi Grgina mama Mirela mogla otići usmrtiti Grgu u Sloveniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Dr. Markić o slučaju Čavajda: Liječnici imaju 2 pacijenta – bebu Grgu i mamu Mirelu. Treba štititi oboje

> Ispovijed Ane Božinović: ‘U 6. mjesecu trudnoće rekli su mi da Iva ne može preživjeti…’

> Udruge Roda, Pa Riter, Solidarna i druge prikupljaju novac za usmrćivanje bebe Grge u Sloveniji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ima šanse da biti posve izliječeno od oko 25-30 posto”

Prof. dr. sc. Ćorušić istaknuo je da dijete ima šanse biti posve izliječeno od oko 25-30 posto.

“Češljali smo stručnu literaturu i zaključili da, bez obzira o kojem se tumoru radi bio on maligan ili benigan uzimajući sve slučajeve opisane u literaturi, šansa da dijete bude neurokirurški i kemoterapijski zbrinuto ako je maligni, je oko 25-30 posto da bude posve izliječeno. A to nije mala brojka“, naglasio je prof. dr. sc. Ćorušić.

Podsjetimo, budući da se nalazi u 28. tjednu trudnoće, a prekid života djeteta je u Hrvatskoj bez navođenja razloga moguć do 10. tjedna trudnoće, da bi to Mirela Čavajda postigla potrebno je dopuštenje posebne komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Nikolina Nakić: Nesretnoj trudnici nudi se lažna sućut i lažno brže rješenje koje to nije

>Priča Ivane Paradžiković otvorila novi lov na priziv savjesti: Grujić bliska stranci Možemo traži zabranu

> Dr. Markić o objavi Ivane Paradžiković: Zašto nemamo isti odnos prema ovom nerođenom djetetu i onom koje je iste dobi, ali rođeno?

Kao što su već istaknuli liječnici, prekid života djeteta u ovoj fazi trudnoće naziva se fetocidom ili feticidom. Radilo bi se o izazivanju prijevremenog poroda i prethodnom usmrćivanju bebe, što bi se vjerojatno obavilo uštrcavanjem koncentriranog kalijevog klorida u njezino srce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojam feticida

Dr. Gordan Zlopaša, pročelnik Zavoda za perinatalnu medicinu KBC-a Zagreb, objasnio je za Dnevnik Nove TV, pojam feticida: “To je dijete koje može preživjeti ako se potakne porod sada. Pretpostavljam da kolege u Sloveniji, želeći biti sigurni da se to dijete neće roditi živo, će ga prije toga, na neki način, usmrtiti.

To bi bio pojam feticida. Feticid bi bio usmrćivanje nerođenog djeteta, prije nego što se rodi. Nešto slično eutanaziji. Sada dolazimo do kompleksnog etičkog pitanja: Smijemo li mi to učiniti ili ne smijemo. Nemam podataka da je u Hrvatskoj itko od liječnika, mojih kolega učinio feticid. To je nešto što je zakonom potpuno neregulirano”.

KB Sveti Duh objasnio što je feticid i zašto ga ne rade

N1 objavio je odgovore koje je o ovom postupku dobio od KB Sveti Duh. KB Sveti Duh na pitanje na koje je sve načine moguće “prekinuti trudnoću” sa živim fetusom u 26. tjednu, odgovara:

“U suvremenoj medicini ustaljen je samo jedan način. Prvo je potrebno usmrtiti plod inutero (fetocid), najčešće ubrizgavanjem otopine kalijevog klorida. Nakon tog postupka započinje se sa davanjem lijekova koji promoviraju ekspulziju produkata koncepcije.”

> Dr. Zlopaša objasnio što je feticid: Bebu Čavajdu ubilo bi se uštrcavanjem koncentriranog kalijevog klorida u srce

> Povjerenstvo KB Sveti Duh: ‘Rađa se živo, nedonošeno i bolesno novorođenče kojemu se s neonatalne strane pristupa aktivnom zbrinjavanju i liječenju’

> Beroš: Stručni stav je da bi trebalo pokušati liječiti dijete, svi liječnici moraju razmišljati na sličan način

N1 postavlja i sljedeće pitanje: “Koji su razlozi za to što se u Kliničkoj bolnici Sveti Duh ne može obaviti fetocid pacijentice iz Zagreba čija beba ima tumor?” KB Sveti Duh odgovara:

“Odgovor na ovo pitanje je iznesen u odgovorima na prethodna pitanja, a slobodni smo napomenuti da je fetocid u medicinskom smislu intrauterina eutanazija, a zakoni su vrlo neodređeni prema tom pitanju.”

Na pitanje pak koje postavlja N1 “Kako je moguće da jedna od bolnica u Zagrebu nema znanja ni uvjeta za obavljanje prekida trudnoće nakon 22. tjedna, koji uključuje fetocid?”, KB Sveti Duh odgovara:

“Plan i program specijalizacije i subspecijalizacija iz ginekologije i opstetricije u Republici Hrvatskoj ne uključuje fetocid.”

Liječnik koji je prije radio pobačaje opisao feticid: Donosimo video

O tome što je feticid i kao se on izvodi u javno dostupnom videu detaljno govori ginekolog dr. Anthony Levatino koji je ranije radio pobačaje i feticide.

Video donosimo u nastavku.

Dr. Goluža: Žele prijevremeni porod i prethodno ubojstvo djeteta

Ginekolog dr. Trpimir Goluža objavio je neke podatke o činu kojim bi se ovom djetetu oduzeo život.

On ističe da se “prekid trudnoće” nakon 22. tjedna ne naziva pobačajem, već da je riječ o izazivanju prijevremnog poroda uz prethodno ubojstvo bebe. Također, dodaje kako kod prenatalnih dijagnoza nije moguće sa sigurnošću utvrditi prirodu tumorske tvorbe kao niti posljedice koje će ista imati po život djeteta te da je to moguće napraviti precizno tek nakon rođenja.

“Što bismo učinili prijevremeno rođenom djetetu u 30 tj. trudnoće kojem je nakon poroda dijagnosticiran identičan tumor mozga, koji ima nerođeno dijete zbog kojeg je pokrenuta ova sveobuhvatna hajka u javnosti?
Ja bi ga pokušao izliječiti. Ne bih ga apriori usmrtio. Vi?” – pita dr. Goluža javnost.

Beroš: Stručni je stav da bi trebalo pokušati liječiti dijete

Prognoze govore da bi beba Čavajda mogla preživjeti, a o tom slučaju oglasio se i ministar zdravstva Vili Beroš koji je nakon traženja mišljenja ginekologa rekao da je njihov stručni stav da bi trebalo pokušati liječiti dijete.
– Prema do sada dostupnoj medicinskoj dokumentaciji, njihovo je stručno mišljenje da je u takvom slučaju moguće neurokirurško liječenje, ako porod prođe dobro. Potrebno je utvrditi o kakvom procesu se radi, kakav je tumor i je li riječ o krvarenju, i tek se onda mogu poduzeti daljnji koraci. Nema zastoja cirkulacije likvora, što je značajno, nema razvoja hidrocefalusa. Njihov je stručni stav da bi trebalo pokušati liječiti dijete i svi liječnici koji su položili Hipokratovu zakletvu moraju razmišljati na sličan način, rekao je.

Njihov je stručni stav da bi trebalo pokušati liječiti dijete i svi liječnici koji su položili Hipokratovu zakletvu moraju razmišljati na sličan način, rekao je.

Mnoga prijevremeno rođena djeca uspješno su preživjela

Mnogi slučajevi, kojih je u posljednje u vrijeme sve više, pokazuju kako se mnoge prijevremeno rođene bebe za koje se predviđalo da neće dugo poživjeti, uspješno razviju i prežive.

Jedan je takav, svakako fascinantan slučaj je onaj iz Kalifornije prije nekoliko godina.

Mala Saybie rodila se sa samo 23 tjedna i tri dana (odnosno u 6. mjesecu trudnoće) u prosincu 2018., a težila je koliko i prosječna velika jabuka, pisao je BBC. Liječnici su se odmah morali boriti za njezin život te je smještena na intenzivnu njegu bolnice. Roditeljima su rekli da ima samo nekoliko sati života i da gotovo sigurno neće preživjeti.

Međutim, nakon pet mjeseci Saybie je s puna 2 i pol kilograma puštena kući, usprkos svim suprotnim očekivanjima. Medicinska sestra koja je brinula o djevojčici, rekla je da je njezin oporavak i otpuštanje iz bolnice pravo čudo.

Preživio iako je rođen sa samo 25 tjedana

O još jednom sretnom slučaju pisali smo u rujnu 2021. Riječ je bila o malenom Larenzu Carru iz Velike Britanije.

Larenz Carr rođen je u listopadu 2019. u 25. tjednu trudnoće, samo tjedan dana nakon
zakonskog ograničenja pobačaja u Velikoj Britaniji za bebe bez invaliditeta. Bio je to težak porođaj i ponekad su se njegovi roditelji bojali da neće preživjeti.

Liječnici su prvi put primijetili problem kada je njegova majka, Vickie Carr, imala rutinski
pregled u 20. tjednu trudnoće i otkrili da njezin sin ne raste. Samo tjedan dana kasnije, nakon što se Vickie vratila s glavoboljom, rečeno joj je da će morati ostati u bolnici i da će joj se sin možda prerano roditi.

Stvari su se pogoršale kad su tijekom 25. tjedna trudnoće liječnici shvatili da posteljica majke ne funkcionira kako treba i potom su je odvezli na hitni carski rez.

> Dobra vijest: Porasla stopa preživljavanja prerano rođenih beba

> Prerano rođena beba, koja je održavana na životu u omotu od mjehurića, sada je sretno dijete

> Obilježavanje Međunarodnog dana prijevremeno rođene djece – Znate li s kojim rizicima i problemima se susreću?

Mali Larenz težio je manje od pola kile kad se rodio, a njegova mama je rekla: „Bio je iste veličine kao moja ruka i tako proziran“.

„Izgledao je sav sjajan, kao da je prekriven uljem“.

Larenz je u početku bio stavljen u sendvič vrećicu koja je djelovala kao imitacija majčine utrobe. Nakon što je stavljen u inkubator, prekriven je omotom od mjehurića. Sljedećih je pet mjeseci proveo u inkubatoru prije nego što je bio dovoljno zdrav da ga pošalju kući.

Njegova je mama rekla: „Nevjerojatno je da mu ništa loše nije dogodilo i da je došao kući živ i zdrav“.

Njegov tata, Rohan, dodao je: „Kad sam prvi put vidio Larenza, bio sam toliko uplašen i zabrinut što će biti s njim“.

„Nikada nisam vidio tako malu bebu. Bili smo tako sretni što je živ i nevjerojatno je vidjeti kako sada napreduje. On je naše malo čudo”.

Rođeni prije zakonske granice za pobačaj

Sve je češće da bebe rođene prije zakonske granice za pobačaj u Velikoj Britaniji prežive. U listopadu prošle godine u Škotskoj se rodilo još jedno nedonošče gotovo 2 tjedna ispod granice za pobačaj. Sofia Viktoria Birina imala je samo 500 g, no do veljače ove godine bila je dovoljno zdrava da je pošalju kući k roditeljima.

Mali Larenz i mala Sofia nisu jedina djeca koja se prerano rođena i preživjela. Studija
objavljena u časopisu Journal of the American Medical Association u listopadu 2019. pratila je 2,56 milijuna beba rođenih u Švedskoj između 1973. i 1997. godine, od kojih je oko šest posto rođeno prije vremena.

Istraživači su usporedili zdravstvene podatke o nedonoščadi s djecom rođenom u terminu. Otkrili su da 55% nedonoščadi do rane odrasle dobi nije imalo ozbiljnih kroničnih, fizičkih ili mentalnih problema, u usporedbi sa 63% djece rođene u terminu.

Osim toga, sa svakim desetljećem izgledi za da će prerano rođena beba doživjeti odraslu dob poboljšavali su se s otprilike 91% beba rođenih 1970 -ih na oko 96% onih rođenih 1990 -ih.

Glasnogovornica pro-life organizacije Right To Life iz Ujedinjenog Kraljevstva, Catherine
Robinson, rekla je: „Ove divne priče o prerano rođenim bebama koje će preživjeti postaju gotovo uobičajene. Koliko će vremena trebati našim zakonodavcima da preispitaju naše okrutne zakone o pobačaju koji dopuštaju pobačaj čak i nakon točke u kojoj bebe mogu preživjeti izvan maternice? ”

„Naravno, bebe koje ne mogu preživjeti izvan maternice imaju isto dostojanstvo i vrijednost kao i bebe koje to mogu, a ni njihov život ne bi trebao biti okončan. No, činjenica da će sve više nedonoščadi preživljavati potkopava jedan od glavnih argumenata za naš trenutni zakon o pobačaju”.

Stopa preživljavanja prerano rođenih beba raste

Stopa preživljavanja nedonoščadi ekstremno niske porođajne težine znatno je porasla od 80-ih godina prošlog stoljeća, navodi se u švedskoj studiji iz 2019.

Liječnici su tada procjenjivali da najmanja gestacijska dob u kojoj su izgledi za preživljavanje realni iznosi 28 tjedana, kada je nedonošče teško oko kilograma, odnosno 12 tjedna prije termina porođaja u normalnoj trudnoći.

Nedonoščadi se smatraju djeca rođena ispod gestacijske dobi od 37 tjedana.

U posljednjih 40 godina granica realne mogućnosti preživljavanja ekstremne nedonoščadi polako je padala sa spomenutih 28 tjedana na 25, 24 i 23 tjedna. Sve su češći slučajevi i da nedonoščad rođena u 22. tjednu, mjereno od posljednje mjesečnice majke, preživi.

Nedavno je naslovnice svjetskih medija zauzela vijest o japanskoj bebi koja je težila samo 268 grama kada je rođena u 24. tjednu, ali je preživjela i nakon petomjesečnog boravka u bolnici otpuštena je kući dobra zdravlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.